Economic
ING: România, pe ultimul loc din Europa în privinţa cumpărării unei locuinţe prin credit ipotecar. Aproape 50% din românii chestionaţi ar vrea să se mute sau să cumpere o locuinţă în următorii doi ani

Românii sunt cei mai hotărâţi şi rapizi europeni când vine vorba de alegerea unei locuinţe, trei din cinci spunând că au găsit apartamentul dorit în cel mult trei luni, cumpărătorii locali fiind însă pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar, arată un studiu realizat de ING. Astfel, deşi jumătate dintre români spun că le-a fost greu să găsească o locuinţă care să bifeze toate criteriile de selecţie, 61% dintre ei şi-au găsit o nouă casă după ce au vizionat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 23% şi-au achiziţionat casa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi.
În acelaşi studiu, România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49%) şi Polonia (54%).
De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).
În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unu din patru români declară că locuieşte împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană.
La polul opus din acest punct de vedere se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%).
Când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult.
Aşadar, 58% dintre români au oferit exact preţul cerut de vânzător, iar doar un sfert au negociat preţul pentru a obţine o ofertă mai bună.
Mai mult de jumătate dintre cumpărători au făcut achiziţia pentru că doreau să fie proprietari acolo unde locuiesc (57%) şi doar 5,7% o văd ca pe o investiţie, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) şi germanii (19,6%) ocupă primele poziţii.
În ceea ce priveşte sprijinul financiar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).
Aproape jumătate din românii intervievaţi (47%) iau în considerare să se mute sau să îşi achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că preţurile vor creşte şi că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să îşi cumpere o locuinţă.
Românii care intenţionează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniştit şi sigur, design-ul şi consumul energetic eficient, suprafaţa generoasă, o grădină proprie sau facilităţi precum magazine sau spitale în apropiere.
Însă în acelaşi timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea ţărilor europene intervievate. În acest sens, 65,9% dintre români spun că şi-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esenţiale.†
La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă.
Sondajul a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfăşurat în 14 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada septembrie 2020.
-
Evenimentacum 2 zile
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soţia lui a fost viceprimar la Râşnov şi are afaceri prospere
-
Economicacum 3 zile
O fermă din Făgăraş lansează un suc de afine care va fi distribuit în state precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar, Germania sau Marea Britanie
-
Evenimentacum 2 zile
Chipsuri cu gust de șosete, pe rafturile magazinelor din Brașov. Sortimentul a fost scos pe piață de firma din Harghita care a produs conservele cu excremente de urs
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Percheziţii la Braşov, Bucureşti şi în alte 14 judeţe într-un dosar de înşelăciune cu mobilă la comandă. Prejudiciul, 4 milioane de lei
-
Utilacum 2 zile
Atenţie şoferi! Trafic blocat pe DN 1, la Sinaia. Un copac a fost doborât de vânt
-
Administrațieacum o zi
În Poiana Braşov se va schia până de Paşte
-
Evenimentacum 3 zile
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv. Polițistul Cornel Sandu va sta în spatele gratiilor, pentru următoarele 30 de zile
-
Evenimentacum 2 zile
Caz şocant în Covasna! Un bărbat și-a vândut de mai multe ori fiica de 14 ani ca sclavă sexuală, pe o ladă de bere și 50 de lei