Connect with us
Publicitate

Economic

ING: România, pe ultimul loc din Europa în privinţa cumpărării unei locuinţe prin credit ipotecar. Aproape 50% din românii chestionaţi ar vrea să se mute sau să cumpere o locuinţă în următorii doi ani

Publicitate

Publicat

pe

Românii sunt cei mai hotărâţi şi ra­pizi europeni când vine vorba de ale­gerea unei locuinţe, trei din cinci spu­nând că au găsit apartamentul dorit în cel mult trei luni, cumpă­ră­torii locali fiind însă pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte achi­ziţionarea unei locuinţe prin credit ipo­tecar, arată un studiu realizat de ING. Astfel, deşi jumătate dintre ro­mâni spun că le-a fost greu să gă­seas­că o locuinţă care să bifeze toate cri­teriile de selecţie, 61% dintre ei şi-au gă­sit o nouă casă după ce au vi­zio­nat cel mult cinci proprietăţi, în timp ce alţi 23% şi-au achiziţionat ca­sa după ce au vizitat între şase şi zece proprietăţi.

Publicitate

În acelaşi studiu, România se află în top trei al clasamentului de pro­prietari care nu au credit ipo­te­car (46,5%), fiind depăşită doar de Italia (49%) şi Polonia (54%).

De asemenea, românii se află pe ul­ti­mul loc din Europa în ceea ce pri­veşte achiziţionarea unei locuinţe prin credit ipotecar (14,9%).

În acelaşi timp, puţini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unu din patru români declară că locu­ieş­te împreună cu prie­tenii sau fa­milia, cu mult pes­te media europeană.

Publicitate

La polul opus din acest punct de vedere se află ger­manii (4,1%) sau francezii (5,9%).

Când au avut de ales între locuinţa de vis şi o locuinţă pe care şi-o pot permite, peste jumătate din­tre români au pus preţul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puţin o proprietate deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult.

Aşadar, 58% dintre români au ofe­rit exact preţul cerut de vân­zător, iar doar un sfert au negociat preţul pen­tru a obţine o ofertă mai bună.

Mai mult de jumătate dintre cum­părători au făcut achiziţia pen­tru că doreau să fie proprietari acolo unde locuiesc (57%) şi doar 5,7% o văd ca pe o investiţie, cea mai mică rată din Europa, unde luxem­bur­ghe­zii (25%), francezii (21,4%) şi ger­manii (19,6%) ocupă primele poziţii.

În ceea ce priveşte sprijinul fi­nan­ciar, românii au apelat în primul rând la familie (44,7%), apoi la con­sultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

Publicitate

Aproape jumătate din românii inter­vievaţi (47%) iau în considerare să se mute sau să îşi achiziţioneze o locuinţă în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că preţurile vor creşte şi că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să îşi cumpere o locuinţă.

Românii care intenţionează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniştit şi sigur, design-ul şi consumul energetic eficient, suprafaţa generoasă, o grădină proprie sau facilităţi precum magazine sau spitale în apropiere.

Însă în acelaşi timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, în fruntea ţărilor europene intervievate. În acest sens, 65,9% dintre români spun că şi-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esenţiale.†

La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă.

Sondajul a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul s-a desfăşurat în 14 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada septembrie 2020.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes