Connect with us
Publicitate

Social

Infracțiunile din natură, cercetate de procurorul verde european. Inițiativa aparține unui europarlamentar român

Publicat

pe

Protejarea mediului înconjurător a fost un alt subiect intens discutat în cadrul conferințelor de la Forumul Orașelor Verzi din Brașov. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a prezentat inițiativa creării unei noi instituții: Procurorul Verde al UE, ca parte a Parchetului European.

Publicitate

„Nu există criminalitate de mediu care să cunoască granițe. Dimpotrivă, infractorii de obicei caută granițele pentru că știu că acolo se opresc autoritățile atunci când îi caută dintr-o țară sau din cealaltă. Pentru România, bineînțeles, probleme foarte importante – tăierile ilegale de pădure, traficul de deșeuri, pentru că noi de obicei suntem țară care primim; pentru Uniunea Europeană, pe lângă aceste probleme, putem să adăugăm traficul de specii protejate și multe, multe, alte probleme de mediu, dar, doar pe traficul de specii protejate, vorbim de peste trei miliarde de euro pe an piață de desfacere, cu totul ilegal. Asta este o infracțiune de mediu. În România avem, să spunem, o piață «de desfacere» pentru lemn tăiat ilegal de șase miliarde de euro. Foarte multe miliarde de euro la îndemână. Din punctul de vedere al Parlamentului European, noi vedeți că deja am reușit să votăm această inițiativă. Este doar un pas, pentru că legislația în Uniunea Europeană merge destul de greu. Este un proces birocratic foarte anevoios, dar am avut deja două voturi pozitive pentru Procurorul Verde European. Urmează să mai avem un vot săptămâna viitoare și, un pas foarte important: se rediscută acum directiva pentru criminalitatea de mediu, iar acolo, dacă vom reuși să avem o prevedere cu privire la procurorul verde european, va fi un pas important spre crearea acestei instituții”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Totodată, el a dat un exemplu și despre cum ar putea România să se protejeze împotriva infracțiuni de mediu în domeniul tăierilor ilegale.

„În legislația românească, cel mai bine ar fi fost să avem DNA-ul pădurilor, o lege care inițial a trecut, după care tocmai de Guvern a fost contestată la Curtea Consituțională, și acum, din păcate, zace într-un sertar undeva la Parlament”, a precizat europarlamentarul.

Publicitate

Ideea înființării Procurorului Verde al UE este propunerea pe care europarlamentarul Vlad Gheorghe a făcut-o în 2021, aceasta devenind inițiativă în Parlamentul European a grupului Renew Europe. Conform lui Vlad Gheorghe, infracțiunile de mediu sunt insuficient declarate și anchetate în UE, astfel că mandatul Parchetului European ar trebui extins și asupra acestui domeniu.

Potrivit unui raport al Interpol, infracțiunile de mediu au ajuns în ultimii ani pe locul al treilea în lume, după traficul de droguri și contrafaceri. Mai mult, ele sunt principala sursă de finanțare pentru grupări separatiste, teroriste, extremiste.

La nivelul anului 2018, infracțiunile de mediu – furtul, exploatarea ilegală și vânzarea ilegală a resurselor naturale – produceau între 110 și 281 de miliarde de dolari la nivel global, conform Interpol. Jumătate din această valoare provenea din tăieri ilegale, iar creșterea anuală ar putea fi în jur de 5%. Europol are calcule diferite: între 70 și 213 miliarde de dolari, însă doar din infracțiuni transfrontaliere.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes