Connect with us
Publicitate

Administrație

Independența Republicii Moldova faţă de URSS, celebrată la Braşov. Astăzi, literele de pe Tâmpa vor fi luminate în culorile drapelului „fraților noștri” de peste Prut

Publicat

pe

Publicitate

La 27 august 1991, republica Moldova și-a declarat independența față de URSS, prin Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată de către Parlamentul Republicii Moldova. Pentru a aminti despre acest fapt, literele de pe Tâmpa dar și Primăria vor fi iluminate în culorile Republicii Moldova.

Documentul face referire la „istoria milenară” și „statalitatea neîntreruptă” a românilor de la est de Prut în spațiul istoric și etnic al etnogenezei acestora, și consacră, pentru spațiul de la est de Prut, limba română.Actul fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiece an ca Ziua Națională a Republicii Moldova sau Ziua Independenței.

Declarația a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010.

Guvernul României recunoaște independența Republicii Moldova la doar cîteva ore după proclamarea independenței, România fiind primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea Republicii Moldova.
Republica Moldova a obținut recunoașterea internațională oficială a statalității la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al ONU.

Publicitate

În Brașov, comunitatea românilor din Basarabia este tot mai numeroasă în ultimii ani. Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni este implicată într-o serie de evenimente culturale, iar Clubul Oamenilor de Afaceri Basarabia, înființat în 2019, la initiativa a 11 antreprenori , întrunește la acest moment aproximativ 50 de membri, care au deja, pe lângă activitatea economică, și o serie de activități de implicare socială, prin donații și voluntariat.

În Brasov sunt aproxiamtiv 300 de antreprenori basarabeni, din diverse domenii: constructii, HoReCa, medicină, comerț.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes