Connect with us
Publicitate

Eveniment

Închisoare pentru furtul unei păduri din Munții Făgăraș. După 12 ani de la comiterea faptelor, membrii „mafiei lemnului” din Argeș au fost condamnați

Publicat

pe

Publicitate

Unul dintre cele mai răsunătoare dosare penale din România a ajuns la final și s-a încheiat cu pedepse grele pentru principalii inculpați. La 12 ani de la furtul unei păduri din munții Făgăraș, magistrații au dat sentința definitivă în dosarul „Cheresteaua 1”. Unul dintre cei mai importanți lideri ai „mafiei lemnului” din județul Argeș a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, anunță stirileprotv.ro.

Complicii lui, un pădurar și un șef de district – care ar fi trebuit să păzească pădurea – au fost trimiși și ei după gratii. Din păcate, în cei cinci ani de anchetă și aproape 7 de judecată, unele fapte s-au prescris, iar altele au fost amnistiate, astfel că sunt mulți inculpați inițial care au scăpat basma curată.

Sentința în dosarul „Cheresteaua 1” a fost dată de judecătorii Curții de Apel Pitești. Pedeapsa cea mai mare, de zece ani de închisoare, a primit-o Ion Andrei – zis „Brânză” – considerat unul dintre liderii grupării din Argeș.

Între 2008 și 2011, 23 de mii de arbori din Valea Rea în Munții Făgăraș au dispărut fără urmă, după ce au fost tăiați de firma lui și transportați cu 1.800 de camioane fără niciun act.

Publicitate

Ion Andrei a fost cercetat de procurori pentru tăieri ilegale de lemn, spălare de bani și evaziune fiscală într-un dosar penal deschis încă din 2016. Șapte ani au durat procesele în urma cărora a fost condamnat bărbatul – dar doar pentru ultima dintre fapte.

„Au golit o vale întreagă care era principala cale de acces spre Vârful Moldoveanu, cel mai important din România. Natura nu s-a refăcut, nimeni n-a plantat. Este ca după război, o vale complet dezbrăcată de pădure”, a spus Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green.

Furtul masiv de pe Valea Rea a fost posibil cu complicitatea celor puși să păzească pădurea. Și aceștia au fost condamnați. Șeful de district în cadrul Ocolului Silvic privat la momentul săvârșirii faptelor va sta opt ani în închisoare. Pădurarul Vasile Uță a marcat ilegal copacii ca să poată fi tăiați.

Procurorii au susținut în rechizitoriu ca pădurarul a manifestat un dispreț total fată de funcția deținută și pădure, iar judecătorii Curții de Apel Pitești l-au trimis după gratii pentru patru ani.

În același dosar au mai fost condamnați, la patru ani de închisoare, încă doi inculpați. Fiii și tatăl lui Ion Andrei și o a patra persoană au primit pedepse cu suspendare. Pentru alți 3 inculpați s-a dispus încetarea procesului penal, iar trei au fost achitați.

„Mai sunt și alte procese pe rol – Cheresteaua 2 și Cheresteaua 3 care trenează și e posibil să intervină prescripția sau amnistia anumitor fapte, și în acest dosar care s-a lăsat cu o condamnare de 10 ani de închisoare pentru liderul clanului Brânză au fost mulți care au scăpat”, a declarat activistul de mediu, Mihai Goțiu.

„Cu siguranță această decizie a CA îi va descuraja pe unii și mai puțin sau deloc pe alții. Pentru că, în continuare, autoritatea de control nu este capabilă să depisteze decât 1% din taierile ilegale”, a completat Gabriel Păun.

Celelalte două dosare care vizează defrișările ilegale din Munții Făgăraș sunt încă în anchetă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes