Connect with us
Publicitate

Eveniment

Închisoare cu suspendare pentru o fostă angajată BCR din Braşov care fura bani din conturile clienţilor băncii. Prejudiciul este de peste 50.000 de euro

Publicat

pe

O fostă angajată a sucursalei BCR din Zărnești, a fost condamnată la închisoare cu suspendare printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Brașov, fiind găsită vinovată de fraudă informatică, infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, acces neautorizat la un sistem informatic în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Ca pedeapsă suplimentară, femeia a fost trimisă de instanță să presteze muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile fie la Primăria din Zărnești, fie la cea din Brașov.

Angajata băncii a ajuns pe mâna judecătorilor pentru că timp de doi ani, în perioada 2015-2017, a profitat de faptul că avea acces la conturile clienților săi, cheltuind banii oamenilor și făcând tot felul de tranzacții, fără ca titularii conturilor să aibă habar. Prejudiciul calculat a depășit suma de 50.000 de euro. Dacă unul dintre clienți sesiza că îi lipsesc din cont bani, femeia găsea imediat o scuză. Le explica faptul că cel mai probabil banca a făcut o greșeală, iar tot se va rezolva în câteva zile, transmite ziare.com.

Femeia avea funcția de ofiţer bancar credite în perioada în care a jonglat după bunul plac cu banii clienților. Profita de faptul că aceștia nu solicitau la deschiderea contului de economii și un card bancar aferent, așa că făcea ea această operațiune, fără să aibă însă aprobarea titularului de cont. Având la dispoziție codul PIN și cardurile pe mână, funcționarul bancar a început să cheltuie banii în neștire. A plătit direct cu cardul la diverse magazine în țară și a extras numerar de la ATM-uri din Brașov, Zărnești, Craiova, Ghimbav sau Craiova. Sumele retrase erau de regulă de ordinul miilor de lei, dar au fost și retrageri de mai mică valoare.

Publicitate

La un moment dat, unul dintre clienții băncii a sesizat că din contul bancar unde mama sa primea pensia lipsește o importantă sumă de bani, aproximativ 10.000 de lei. Omul și-a anunțat mama care a început să facă verificări la banca din Zărenști unde o cunoștea chiar pe funcționara în culpă. Aceasta i-a explicat că cel mai probabil este o greșeală a băncii, iar totul se va rezolva în cel mult două săptămâni. Ceea ce s-a și întâmplat.

Un alt cetățean a recunoscut în fața anchetatorilor că, la momentul în care și-a deschis contul de economii la sucursala bancară din Zărnești nu a fot atent la ce documente a semnat și că este posibil ca printre hârtiile pe care le-a avut în față să fi aprobat fără să știe și eliberarea unui card aferent contului. Cardul nu a ajuns la el, ci la funcționara Elena care s-a folosit de el, cheltuind banii omului în interes personal.

Un alt păgubit a precizat că nici el nu solicitat un card bancar și că nu a avut habar că timp de doi ani un angajat al băncii profită de banii lui, făcând tranzacții după bunul plac, fără să fie autorizat în acest sens.

Funcționara ”a efectuat un număr 134 de retrageri de numerar, fără consimțământul titularului cardului bancar, retrăgând suma totală de 42.197,32 euro, de la diferite ATM-uri aparţinând … şi altor bănci comerciale din, Zărneşti, Ghimbav, Constanţa Mamaia, Buşteni şi Blejoi şi a efectuat 2 plăţi la POS-ul unor comercianţi în valoare de 143,34 euro în acest fel utilizând neautorizat suma totală de 44.085,69 euro din contul clientului”, se arată în actul de acuzare, potrivit rejust.ro.

Fără să aibă acordul clienților, angajata băncii a făcut tot felul de tranzacții, de ordinul sutelor, a mutat bani dintr-un cont într-altul, a lichidat chiar și conturi și a făcut schimburi valutare.

Femeia a fost prinsă într-un final după ce unul dintre clienți a sesizat că ceva nu este în regulă cu banii săi și a făcut o reclamație la poliție. Pe 11 noiembrie 2020 a fost deferită justiției, dosarul său judecându-se pe fond la Tribunalul Brașov care a condamnat-o la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Paguba celor patru clienți a fost acoperită integral de bancă, iar funcționara a plătit o parte din prejudiciu. Pentru că mai are de achitat o sumă importantă, de 19.870,85 euro şi 21.681,51 lei, Curtea de Apel Brașov a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor fostei angajate a băncii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandru

    3 februarie, 2022 at 9:08 am

    Cred că i s-a aplicat pedeapsa ,,cu suspendare,, ca să poată cheltui suma furată,altfel ce rost avea să mai fure?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes