Administrație
Începe din nou deratizarea în Braşov

De luni, 25 iulie, începe cea de a doua campanie de deratizare pe domeniul public și privat al municipiului Brașov. Această campanie se va desfășura cu un număr de 20 de echipe, în perioada 25 – 30 iulie, în intervalul orar 8.00-20.00, în funcție de condițiile meteo.
Acțiunea de deratizare, constă în amplasarea în stațiile de intoxicare – montate în jurul blocurilor de locuințe, lângă gardurile vii de pe domeniul public, în parcuri, în vecinătatea locurilor de joacă, a platformelor de gunoi și în alte zone din municipiu – a substanțelor raticide, sub forma de bloc cerat sau pastă. Stațiile de intoxicare sunt de culoare neagră, prevăzute cu sistem de închidere, rezistente la umezeală, care să nu permită accesul copiilor sau al animalelor la substanța raticidă.
Cele două tipuri de produse, avizate de Ministerul Sănătății și care se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar – umană de Ministerul Sănătății, sunt:
- Deration Parafinat, care este un bloc parafinat, de culoare albastră;
- Colbrom, care este o pastă, ambalată în pliculețe și este de culoare roșie.
Antidotul, în caz de intoxicare accidentală, este Vitamina K, pe care operatorul care gestionează activitatea de deratizare, Coral Impex SRL, o asigură Spitalului Județean de Urgență Brașov.
Acțiunea de deratizare este foarte importantă, dat fiind faptul că rozătoarele pot transmite boli foarte grave, printre care reamintim:
Leptospiroza, este cea mai comună boală transmisă de către șobolani și este specifică atât animalelor, cât și oamenilor. Putem intra în contact cu această boală în momentul în care intrăm în contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele rozătoarelor infestate. Simptomele seamănă foarte mult cu gripa și apar după o perioadă de incubație de 20 de zile. Este esențial ca boala să fie tratată din timp altfel se va agrava și se va transforma în insuficiență renală, hepatită sau meningită, producând, în unele cazuri, decesul persoanei.
Hantavirusul este un virus ce poate fi inhalat, transmis prin intermediul unei mușcături, prin intermediul fecalelor și urinei rozătoarelor sau prin intermediul mâncării contaminate. Simptomele nu apar imediat, ci pot apărea chiar și după 5 săptămâni și sunt confundate cu simptomele gripei. Acestea includ: oboseala, febra, dureri musculare în coapse, șolduri, spate și umeri, dureri de cap, amețeală, frisoane, precum și dureri abdominale, greață sau diaree. Acesta este abia începutul, pentru ca mai apoi, pot apărea și simptome mai grave, simptome ce afectează aparatul respirator ca de pildă insuficiența respiratorie și tusea. Rata de mortalitate la boala respiratorie provocată de acest virus este de 38%.
Coriomeningita Limfocitara (CML) este o infecție transmisă de șoarecele de casă. Se estimează că aproximativ 5% dintre șoarecii de casă pot purta acest virus și pot infesta și alte rozătoare ca de pildă hamsterii. Transmiterea virusului se face prin aceleași căi ca și Hantavirusul, doar prin intermediul contactului cu rozătoare. Nu s-a raportat încă dacă ar fi posibilă sau nu o transmitere de la o persoană la alta, însă poate fi vorba de un risc în cazul mamă-fetus. Infecția cu CML are două faze. Prima dată se manifestă ușor cu simptome generale precum febra, lipsa apetitului, dureri musculare și de cap, greață și vomitat, dureri de gât, tuse, dureri ale articulațiilor, pieptului, testiculelor sau ale glandelor salivare. A doua fază devine deja mai serioasă pentru că persoanele infestate încep să prezinte și simptome neurologice precum: meningită, encefalită, sau meningoencefalită. Acestea pot fi tratate dacă sunt descoperite din timp, dar necesită neapărat spitalizare. Altfel, efectele pot fi mortale.
Facem un apel la cetățenii municipiului Brașov să supravegheze copiii pentru a nu atinge stațiile de intoxicare, precum și produsele raticide, iar în situația în care vor semnala acțiuni de vandalism, distrugere și/sau sustragere a stațiilor de intoxicare amplasate pe domeniul public și privat al municipiului, să anunțe poliția locală la nr. de telefon 0268/954.
Posesorii de animale sunt rugați ca, în zonele unde s-a aplicat tratamentul pentru combaterea rozătoarelor, să țină câinii în lesă, pentru a nu se duce la stațiile de intoxicare, pentru a nu intra în contact cu produsele raticide.
O nouă campanie de dezinsecție
De astăzi, 21 iulie, începe cea de a treia trecere în cadrul campaniei de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Brașov din această lună. Dezinsecția pe domeniul public și privat al municipiului Brașov se realizează în șase campanii lunare, a câte trei treceri.
Aceasta se va executa atât la sol, pe timpul zilei, cât și spațial, pe timpul nopții, după cum urmează:
- Dezinsecția de la sol (zonele verzi dintre blocuri, parcuri, locuri de joacă etc) se va desfășura în intervalul orar 05.00-10.00, în funcție de condițiile meteo, cu un număr de 20 de echipe care vor avea în dotare aparate portabile generatoare de ceață rece și caldă.
- Dezinsecția spațială (străzi, trotuare, parcări) se va desfășura în aceeași perioadă, în intervalul orar 21.30 – 3.30, în funcție de condițiile meteo, cu un număr de 12 echipe cu utilaje de mare putere, generatoare de ceață rece și caldă, cu pulverizare concomitentă.
Produsul utilizat pentru combaterea țânțarilor adulți este Cymina Super și face parte din grupa principală 3, TP 18, avizată de Comisia Națională pentru Produse Biocide.
Substanța utilizată nu este toxică pentru oameni sau animale și este biodegradabilă. Rugăm cetățenii municipiului Brașov:
- să evite zonele unde se efectuează serviciile de dezinsecție.
- în intervalul 21:30-03:30, în care se efectuează tratamentul de noapte, să țină geamurile închise.
Tratamentele de dezinsecție în spații deschise trebuie să se realizeze în toată perioada caldă a anului, ținând cont de ciclul de înmulțire al țânțarilor. Metodologia de combatere a țânțarilor în mediul urban presupune aplicarea tratamentelor de dezinsecție periodic, întrucât aceștia apar din habitatele larvare netratate (de ex proprietăți particulare) sau focare permanente de suprafață din împrejurimile orașului (lacuri, bălți).
Rugăm crescătorii de albine ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine.
-
Entertainmentacum 3 zile
Patinoarul Olimpia, din Brașov, se deschide marți seară. Cât îi va costa pe brașoveni și turiști distracția pe gheață
-
Evenimentacum o zi
VIDEO / Jaf la Braşov! 76.000 de Euro au fost furaţi de la un bărbat, pe Bulevarul Gării
-
Turismacum 2 zile
O noapte la un hotel de 3 stele în Poiana Braşov a ajuns cât un sejur în Austria, Italia sau Bulgaria: „De banii ăștia mă duc la Innsbruck, îmi mai rămân să merg o săptămână la bulgari / Am luat o vacanță de opt zile în Italia la banii ăștia”
-
Economicacum 2 zile
Primul hotel Kempinski din România se deschide la Poiana Brașov. Kempinski este grupul hotelier de lux cu cea mai îndelungată existență din Europa
-
Businessacum 2 zile
FOTOREPORTAJ / Povești crestate pe pâine, într-o brutărie din Bod. O fostă jurnalistă din Brașov a renunțat la reportaje și a deschis o mică afacere cu produse de panificație
-
Evenimentacum 2 zile
Dubă plină cu lemn fără documente de provenienţă depistată de poliţiştii braşoveni
-
Administrațieacum 3 zile
FOTO / O nouă grădiniţă pentru 100 de copii va fi construită în cartierul Avantgarden din Braşov. S-a dat starul licitaţiei pentru proiectare şi construcţie
-
Economicacum 2 zile
CFR Marfă vinde un hotel din Predeal: „Trebuie să îl ia cineva care se pricepe în domeniul turistic”