Connect with us
Publicitate

Economic

Începe adevărata criză? La sfârșitul lunii mai 596.000 angajați aveau contractele de muncă suspendate, iar 430.000 persoane au rămas fără un loc de muncă

Publicat

pe

Semne îngrijorătoare se arată după ultimul bilanț raportat de Ministerul Muncii la sfârșitul lunii mai. Scăderea cererii ca urmare a măsurilor restrictive luate de majoritatea statelor din Europa și nu numai a dus la reduceri drastice de personal în rândul companiilor din România. Aproape o jumătate de milion de angajați au avut contractele de muncă terminate iar mai mult de jumătate de milion de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic până la sfârșitul lunii anterioare.

Merită menționat faptul că numărul contractelor de muncă încetate la 28.05.2020 a fost mai mare cu peste 100.000 față de raportarea din 7 mai când erau doar 325.526 contracte de muncă individuale încetate. Acelerarea din ultimele săptămâni ale lunii mai s-a produs cel mai probabil în urma măsurilor de relaxare anunțate de guvern pentru 1 iunie care cuprindeau și reducerea contribuției guvernului la 41.5% din salariul de bază pentru industriile unde restricțiile nu sunt menținute.

Principala categorie afectată conform datelor prezentate de Ministerul Muncii este industria prelucrătoare, urmată de comerț și construcții. Situația arată astfel:

Data28.05.2020
Contracte individuale de muncă suspendate595.672
Principalele categorii
·         Industria prelucrătoare:
167.073
·         Hoteluri și restaurante:
99.182
·        Comerț cu amănuntul;
repararea autovehiculelor și motocicletelor:
93.814
Contracte individuale de muncă încetate429.585
Principalele categorii:
·        Industria prelucrătoare:
76.543
·         Comerț cu amănuntul;
repararea autovehiculelor și motocicletelor:
75.848
·         Construcții:
64.573

„Pe 28 mai, ultima zi în care Ministerul Muncii a ra­por­tat situaţia contrac­telor în­cetate şi suspendate, a­proape 596.000 de anga­jaţi erau în şomaj tehnic, iar aproape 430.000 de persoane aveau contractele de muncă încetate, conform datelor de la Ministerul Muncii”, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

Aceeași publicație arată că „după 1 iunie, sprijinul pentru acordarea şomajului tehnic va fi acordat de stat doar pentru angajaţii din industriile unde restricţiile vor fi menţinute. Pentru angajaţii care se vor întoarce la serviciu din şomaj tehnic, statul va plăti companiilor 41,5% din salariul de bază pentru o perioadă de trei luni”.

Foto: google.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes