Connect with us
Publicitate

Administrație

Încep săpăturile pe cel mai mare șantier feroviar din România. Pe tronsonul de cale ferată Brașov – Sighișoara vor fi făcute tuneluri duble, săpate în stânci

Publicat

pe

Publicitate

Una dintre cele mai dificile operațiuni pentru modernizarea căii ferate dintre Brașov și Sighișoara va începe în curând. Constructorul care a câștigat acest contract va face o operațiune inginerească nemaivăzută în România. Cu ajutorul unui utilaj de forare vor fi săpate două tuneluri duble cu o lungime record de 5 și 7 kilometri.

Potrivit stirileprotv.ro, la Racoș, în județul Brașov, a sosit primul utilaj de tip TBM, capabil să sape tuneluri de mari dimensiuni, cu o viteză de 15 metri pe zi. O asemenea mașinărie, numită cârtița, costă aproape 18 de milioane de euro. Constructorii așteaptă încă 3 pentru a realiza cele mai lungi tuneluri feroviare din țară.

„Vor lucra 6 zile pe săptămâna, 24 de ore pe zi cu echipe specializate. Pentru tunelul de 7 kilometri va dura 18-19 luni și pentru celălalt tunel mai mic de 5km va dura 14-15 luni”, a declarat Sotiris Koropoulis, Manager Proiect, pentru aceeași sursă.

Problema este că întregul proiect ar trebui finalizat la anul, iar stadiul lucrărilor, începute în 2020, a ajuns abia la 20%. Constructorul este conștient că nu poate încheia lucrările la timp și luptă să obțină o actualizare a prețului.

Publicitate

Proiectul, care costă peste 1 miliard de euro, este plătit de Uniunea Europeană printr-un program special, care se încheie anul acesta. Autoritățile române trebuie să obțină prelungirea finanțării, operațiune care se anunță dificilă. În fața situației, ministrul transporturilor amenință că va rezilia contractul de execuție, în cazul în care constructorul nu respectă țintele stabilite.

Între timp, pe calea ferată Brașov – Sighișoara trenurile circulă cu 40 de kilometri pe oră. Constructorul estimează că în 2027 lucrările ar putea fi încheiate. Atunci, distanța dintre cele două orașe s-ar putea parcurge într-o oră și jumătate.

Licitaţia pentru modernizarea Magistralei Braşov – Sighişoara, parte a coridorului IV a fost lansată în 2016 pentru două din cele trei secţiuni: Braşov – Apaţa, respectiv Caţa – Sighişoara (85 km), cu o valoare de aproape 3 miliarde lei, în timp ce secţiunea centrală Apaţa – Caţa (28 km) a fost licitată în 2017. Contractele pentru modernizarea celor două secţiuni de la capete au fost semnate de-abia în martie 2020.

În cadrul contractului sunt prevăzute lucrări complexe de infrastructură și suprastructură feroviară, prin modernizarea liniei de cale ferată dublă pe circa 85 km, lucrări în stații (clădiri, peroane, copertine, tuneluri pietonale), modernizarea a 10 puncte de secţionare, 32 de poduri, 92 de podețe noi, 5 viaducte, 2 pasaje superioare, 1 pasaj inferior, 4 tuneluri feroviare și introducerea sistemului de management al traficului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes