Connect with us
Publicitate

Social

Încălțăminte de calitate, made in Brașov. Fondatorul S-Karp a început producția de încălțăminte sub un nou brand, Extra-S.

Publicitate

Publicat

pe

Radu Jitaru, antreprenorul care a fondat brandul de încălţăminte S-Karp, în acţionariatul căruia a intrat fondul ROCA, a creat un nou brand pe aceeaşi piaţă, Extra-S. Modelul de business este identic cu cel de la S-Karp, diferit fiind doar numele, scrie Ziarul Financiar.

Publicitate

„Am început în mai 2020 să lucrez la noua afacere, cu aceiaşi cinci oameni cu care am început şi S-Karp. Am luat totul de la început, cu proiectarea şi dezvoltarea, dar avantajul este că acum am un know-how. În decembrie 2020 am lansat trei modele de încălţăminte“, spune Radu Jitaru.

Momentan, producţia este în serie mică – de 15-20 de perechi pe zi – şi are loc într-un atelier din Braşov, însă planul este ca sfârşitul anului 2021 să-l găsească pe Radu Jitaru cu o fabrică nouă şi 50-60 de angajaţi, faţă de cei opt de acum.

„Am câteva utilaje rămase de la S-Karp, însă mi-ar mai trebui circa 300.000 de euro pentru investiţii. Trebuie să dezvoltăm rapid fabrica. Am ales să continui tot cu producţia de încălţăminte pentru că am considerat că de încălţăminte bună este tot timpul nevoie“, mai spune antreprenorul.

Publicitate

Încălţămintea Extra-S se vinde online, pe site-ul producătorului, dar şi la atelierul de producţie şi într-un magazin tip outlet din centrul oraşul Braşov, deţinut tot de Radu Jitaru, alături de alte articole pentru activităţi în aer liber. De altfel, portofoliul Extra-S s-a extins şi cu şosete, şireturi, termosuri şi alte produse. La încălţăminte, preţurile sunt de 700 sau 750 de lei, iar pentru haine, costurile sunt de maximum 290 de lei.

În 2017, Radu Jitaru a vândut pachetul majoritar de acţiuni (peste 60%) din S-Karp către platforma de investiţii ROCA, parte a grupului Impetum, fondatorul păstrând restul acţiunilor pentru o perioadă. La momentul acela, firma avea un magazin în Braşov, vânzări de 277.000 de euro pe an şi 110 angajaţi. În 2018, antreprenorul fondator a ieşit din business, iar în primăvara lui 2020 compania a intrat în insolvenţă, spune Radu Jitaru.

La începutul anului 2020, oficialii ROCA negociau vânzarea companiei S-Karp către Clujana, un alt brand românesc de încălţăminte, care a ieşit din insolvenţă în februarie 2020. Planul însă nu s-a mai concretizat.

Radu Jitaru a început să producă pantofi pentru căţărat şi apreschiuri în 1998, după mai mulţi ani în care a realizat confecţii. La început, antreprenorul confecţiona doar feţe din materiale textile pentru pantofi şi le vindea apoi unui om de afaceri care le trimitea mai departe în Italia. Apoi şi-a extins producţia şi a început să realizeze încălţăminte completă pentru firme precum Olang, Tecnica Group, Roces sau Azul. La Braşov însă, el doar asambla pantofii deoarece lucra în sistem de lohn şi primea toate materialele de la client.

Numele brandului S-Karp a fost inspirat de România. S vine de la Sinaia, iar Carp este o pârtie abruptă de schi din România. Şi în brandul Extra-S, ideea de bază a fost păstrată, astfel că S este tot iniţiala cuvântului Sinaia. Extra-S are licenţă de folosire a tălpilor Vibram, lider mondial în domeniu.

Publicitate

De-a lungul timpului, Radu Jitaru a produs pantofi pentru giganţi precum Decathlon, Salomon şi Puma, iar în 2016 deschisese un magazin chiar la intrarea în Centrul Vechi din Bucureşti, pe strada Lipscani. Magazinul a fost însă închis ulterior, din cauza traficului scăzut.

Potrivit celor mai recente date, România produce haine, fibre textile şi încălţări în valoare de 22 mld. lei (4,4 mld. euro) anual, adică echivalentul a 2% din PIB, industria având o pondere similară (circa 1,3-1,4%) în totalul cifrei de afaceri a mediului de bussiness local în 2019. În acel an, când mai multe fabrici locale s-au închis şi relocat în ţări considerate mai ieftine, industria a pierdut 700 de milioane de lei din cifra de afaceri.

Începând din anii ’90, România a devenit treptat unul dintre principalii croitori şi cizmari ai Europei. Poziţia geografică favorabilă, expertiza istorică şi mai ales salariile mici au pus piaţa locală pe harta marilor branduri internaţionale când vine vorba de producţie.

Sursa: Ziarul Financiar

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes