Connect with us
Publicitate

Administrație

Încă un pas pentru ca Cetăţuia să reintre în proprietatea Braşovului. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre

Publicat

pe

Publicitate

După ce municipalitatea a făcut toate demersurile necesare pentru trecerea în proprietatea municipiului Brașov a Cetățuii, în cursul zilei de ieri, 18 mai, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind transmiterea Cetățuii din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în domeniul public al municipiului Brașov, județul Brașov, astfel că, într-o ședință viitoare, Guvernul ar putea aproba această hotărâre.

Vă reamintim că acest monument istoric s-a întors în proprietate publică, în urma unui proces foarte lung, pe o perioadă de 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja din proprietatea Aro Palace SA în proprietatea publică a statului român.

„Publicarea proiectului de H.G. privind trecerea în proprietatea municipiului reprezintă un pas important pentru comunitatea brașoveană, acela de a își recupera unul dintre simbolurile care dau identitate Brașovului. Sperăm ca Guvernul să aprobe cât mai repede hotărârea de transmitere a acestui monument, astfel încât să ne apucăm de lucrările de punere în siguranță și apoi de cele de consolidare. Avem prevăzute fondurile necesare pentru  prima etapă, astfel încât zidurile cetății să nu se mai degradeze, iar în paralel vom face expertizele necesare pentru consolidare. Interesul nostru, al tuturor, este să revină în circuitul public cât mai repede, în primă fază măcar la stadiul de plimbare și de vizionare, iar apoi, și în urma unei consultări a brașovenilor, să fie reintrodusă în totalitate în circuitul turistic”, a declarat primarul Allen Coliban.

Conform proiectului de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, se aprobă trecerea ansamblului istoric arhitectonic Cetățuia Brașovului din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în domeniul public al municipiului Brașov în vederea reintroducerii în circuitul istoric și turistic. Predarea monumentului istoric se va face în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Publicitate

Conform notei de fundamentare care stă la baza Hotărârii de Guvern, unul dintre motivele pentru care se impune această trecere este angajamentul municipalității de a realiza lucrările și procedurilor de reabilitare și reintroducere în circuitul istoric și turistic a ansamblului istoric arhitectonic Cetățuia Brașovului, fiind singura autoritate care și-a manifestat această intenție.

Scurt istoric al procesului pentru recuperarea Cetățuii

Primăria Brașov a demarat în 2015 un proces prin care solicita instanței de judecată să constate că acest monument istoric trebuie să fie în domeniul public, fiind bun de interes public, și să îl treacă, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietate publică – fie a municipiului, fie a statului. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani și trei instanțe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și Justiție. În acest proces, municipiul Brașov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA și acționarii acestei societăți comerciale, SIF Transilvania și SIF Muntenia – cât și cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăți comerciale, privatizate în anii ’90: Ministerul Economiei, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne. Pe perioada procesului, municipiul Brașov a solicitat ca și statul să se alăture demersului său, având în vedere că acest monument a fost proprietatea statului român înainte de a trece în patrimoniul unei societăți comerciale și de a deveni restaurant. În urma recursurilor depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța supremă s-a pronunțat pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetățuii.

În dosarul nr. 1886/62/2015, municipiul Brașov a fost inițiator, s-a ocupat de cercetarea documentelor arhivistice și de toate demersurile juridice. Mai mult, a invitat statul român să se alăture efortului procesual, pentru a readuce comunității brașovene un simbol istoric local.

Pe tot parcursul procesului, statul român și-a manifestat intenția ca, la final, municipiul Brașov să primească, în domeniul său public, propria cetate. În acest sens au fost toate pozițiile exprimate în dosar, dar și în demersurile prealabile, demarate în noiembrie 2018, când s-au făcut primele proceduri de adoptare a unei Hotărâri de Guvern, în scopul transferului monumentului simbol al orașului, din domeniul public al statului român, în cel al municipiului Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes