Connect with us
Publicitate

Administrație

Încă un pas pentru autostrada Brașov – Bacău. Consiliul Județean Bacău a emis certificatul de urbanism

Publicat

pe

Autostrada A13 Bacău-Brașov face un nou pas important, prin obținerea certificatului de urbanism pentru județul Bacău. „Am eliberat astăzi certificatul de urbanism pentru executarea lucrărilor <<Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Autostrada Brașov- Bacău >>, inclusiv rețele de utilități, din culoarul pe care îl va traversa această investiție- A13”, a anunțat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.

„Aparatul de specialitate din cadrul Consiliului Județean dovedește, încă o dată, că este o echipă care știe să lucreze aplicat și eficace, reușind să elimine eventualele sincope administrative. Le mulțumesc primarilor din municipiul Onești și în comunele Oituz, Bogdănești, Helegiu, Gura Văii, Parava, Răcăciuni, Pârgărești, Tîrgu Trotuș, Bârsănești și Orbeni, pentru că au înțeles să se mobilizeze exemplar pentru eliberarea avizelor necesare”, a declarat Ivancea.

La începutul lunii ianuarie 2022, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL care realizează documentaţiile de proiectare, a solicitat și Consiliului Judeţean Braşov eliberarea Certificatului de Urbanism.

„Alături de A13, viitoarea A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani este a doua autostradă care va trece prin județul Bacău.”, a notat, pe Facebook, și prefectul județului, Lucian Bogdănel.

Publicitate

Studiul de fezabilitate, cu probleme

Deși mai este exact un an pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru construcția Autostrăzii Brașov – Bacău (A 13), firma care îl realizează a cerut deja prelungirea termenului de execuție cu un an.

Potrivit executantului, asocierea Search Corporation SRL & Primacons Group SRL a înștiințat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) că întâmpină dificultăți în realizarea studiilor geotehnice și se confruntă cu lipsa firmelor specializate în efectuarea de foraje. CNAIR nu a acceptat termenul solicitat, acordând doar o amânare de patru luni pentru finalizarea documentației.

Informația a fost făcută publică de președintele PSD Bacău, europarlamentarul Dragoș Benea într-o postare pe Facebook. Data de începere a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic de execuție a fost 10 iulie 2020, urmând ca pe 10 ianuarie 2022 să fie predat studiului. Valoarea contractului este de 20,09 milioane de lei, fără TVA.

Termene date, ca să fie încălcate

La sfârșitul anului trecut, CNAIR a dat aviz favorabil traseului autostrăzii A 13 Bacău – Braşov, fiind aleasă varianta cu traseul cel mai scurt (162 km) şi care implică costuri de construcţie mai mici cu 165 de milioane de euro. Astfel, traseul a fost scurtat scurtat cu 1,7 kilometri, iar costurile sunt estimate la 2,4 miliarde de euro. Finanțarea proiectului se va face prin Programul Operaţional de Transport (POT) 2021 – 2027. Autostrada Brașov – Bacău este una din prioritățile infrastructurii de transport, ea asigurând conectivitatea cu regiunea Moldovei. Proiectul apare și în Master Planul General de Transport al României, aprobat prin HG nr. 666/2016. Aici ea apare cu o lungime de 160 km și un cost de 1,845 de miliarde de euro, iar execuția trebuia să înceapă în 2021 și să fie finalizată în 2026.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes