Connect with us
Publicitate

Economic

În ultimul an, Stabilus a scăzut sub 800 milioane de lei și 1200 angajați. Vânzările au scăzut cu 15% pe sectorul de arcuri cu gaz, în primul trimestru din 2020

Publicat

pe

Compania germană cu sediul central în Koblenz, Germania, prezentă în Romania încă din anul 2005 prin filiala locală Stabilus Romnânia SRL, a finalizat anul financiar 2019 cu o cifră de afaceri de 783 mil. lei (165 mil. euro*), aceasta reprezentând o scădere cu 5% față de anul precedent conform datelor de la Ministerul Finanțelor. Mai mult, profitul în urma exercițiului financiar s-a diminuat de la 108 mil. lei în 2018 (23 mil. euro*) la 101 mil. lei în 2019 (21 mil. euro*).

Evoluția afacerilor Stabilus în România

Afacerile Stabilus la nivel de grup au fost și ele in scădere de la 962 mil. euro în 2018 la 951 mil. euro în 2019, subsidiara din România reprezentând aproximativ 18% din afacerile companiei. 

Vânzările din domeniul industrial au reușit să-și crească ponderea la 39% din totalul veniturilor, cu 5% mai mult față de anul anterior. Deși în scădere, sectorul automotive rămâne în continuare dominant pentru companie cu 61% din venituri.

La nivel global Stabilus avea aproximativ 6.400 de angajați la sfârșit de 2019, subsidiara din România reprezentând mai bine de 18% din totalul forței de muncă, cu 1.176 angajați (conform datelor de la Ministerul Finanțelor) . Costurile de personal au reprezentat aproximativ 28% din veniturile grupului, în creștere față de anul precedent.

Publicitate

Un start bun în 2020 frânat de pandemia de COVID-19

„După un început bun în primele luni ale noului an fiscal, mediul nostru de afaceri s-a schimbat brusc începând cu luna martie, din cauza crizei COVID-19 care se înrăutățește constant în toată lumea. Acest lucru a avut deja un impact semnificativ asupra rezultatele trimestriale și va afecta și a doua jumătate a anului fiscal. Am luat măsuri imediate pentru a ne proteja angajații din toate unitațile de producție și astfel am putut asigura o capacitate de livrare continuă. În plus, am inițiat măsuri de reducere a costurilor”, a declarat într-un comunicat Dr. Michael Büchsner, CEO al Stabilus.

Toate unitațile principale de producție ale Stabilus au putut să-și mențină producția – dar la o capacitate redusă în luna martie. În acest sens, capacitățile de producție au fost adaptate la cererea curentă a clienților cu ajutorul unor modele de lucru flexibile. „Stabilus și-a intensificat eforturile pentru a optimiza costurile și a le face mai flexibile și va revizui și eventual amâna investițiile planificate.  Stabilus are un bilanț solid și în prezent este bine pregătit ca urmare a măsurilor luate în acest moment dificil”, se arată într-un comunicat al companiei. 

Vânzările de arcuri cu gaz în scădere cu 15% în primul trimestru al anului

Ca urmare a impactului COVID-19, Stabilus a înregistrat scăderi ale veniturilor din unitățile Automotive Gas Spring(arcuri cu gaz) și Automotive Powerise(amortizoarele hidraulice) în primul trimestru.  În timp ce veniturile din sectorul  industrial au fost la nivelul anului precedent. 

În unitatea Automotive Powerise, veniturile grupului au scăzut cu 9% la sută, până la 54.7 mil. euro față de 60.1 mil. euro în aceeași perioadă a anului trecut. În Automotive Gas Spring, compania a înregistrat o scădere de 14.9% la 71.6 mil. euro față de 84.1 mil. euro în prima parte a lui 2019. Cu toate acestea, ambele unități ale companiei au înregistrat o performanță semnificativ mai bună decât producția globală de vehicule ușoare, care a scăzut cu 23% în aceeași perioadă. 

Cu 94.7 mil. euro, veniturile din sectorul industriale din primul trimestru al lui 2020 sunt practic neschimbate comparativ cu același trimestru al anului precedent (94.9 mil euro).

*euro calculat la 4.74 lei, preț mediu în 2019 conform BNR
**euro calculat la 4.65 lei, preț mediu în 2018 conform BNR

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes