Connect with us

Social

În România, peste 400.000 de copii pot ajunge la sărăcie sau excluziune socială

Știri Brașov

Publicat

pe

Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăţi în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgenţă, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare. Sunt datele unui studiu efectuat de „Salvaţi Copiii” în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, în perioada 22 – 25 aprilie, care arată, totodată, că peste 40% dintre copiii din eşantion nu au beneficiat de educaţia online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor „Salvaţi Copiii”, numărul copiilor de vârstă şcolară aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educaţia online poate trece de 400.000 de copii.
Cercetarea sociologică relevă riscurile suplimentare la care sunt supuşi copiii care provin din medii vulnerabile, în situaţie de criză socială. Astfel, imposibilitatea de a participa, în timpul stării de urgenţă, la programele socio-educaţionale unde, pe lângă îndrumare pedagogică şi sprijin psiho-emoţional constant, primesc şi o masă caldă, i-a expus o dată în plus marginalizării sociale şi problemelor care derivă din aceasta.

Publicitate

Problemele familiale sunt principalul neajuns

În pofida eforturilor sporite ale „Salvaţi Copiii România” de a identifica măsuri urgente de suport psiho-social, multe dintre problemele familiale sunt mai greu de identificat atunci când nu există monitorizare activă a copilului, pentru a preveni situaţiile de risc.
Astfel, datele anchetei sociologice arată că:

  • 66% dintre respondenţi afirmă că cel puţin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice şi al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulţi spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în şomaj tehnic (17%);
  • 7% dintre respondenţi spun că au rămas fără loc de muncă ca urmare a acestei crize;
  • 36% dintre respondenţi afirmă ca nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate;
  • 23% dintre respondenţi spun ca nu au putut procura medicamente necesare copiilor;
  • 15% dintre respondenţi menţionează că nu au avut acces la medic.

42% dintre copii n-au avut acces la educaţie online

Publicitate

Un factor suplimentar şi agravant de discriminare l-a constituit în această perioadă accesul limitat sau lipsa accesului la educaţie. La nivelul celor 891 de copii şcolari din familiile cuprinse în eşantion, 162 au avut lecţii online la toate materiile şi 351 la unele materii, ceea ce înseamnă că 378 (42,42%) de copii nu au avut acces la educaţie online, ci doar la alte intervenţii de educaţie la distanţă, la sprijin educaţional din afara şcolii sau au fost complet privaţi de educaţie.
În ceea ce priveşte cauzele care au accentuat acest fenomen de marginalizare socio-educaţională a copiilor vulnerabili, cele majore sunt lipsa unor politici publice naţionale, care să acopere familiile vulnerabile şi în general familiile unde accesul la internet şi tehnologie pentru şcoala online lipseşte sau este limitat.

1 din 10 părinţi îşi poate ajuta toţi copiii să înveţe
Analizând situaţia celor 891 de copii şcolari din familiile cuprinse în eşantion, observăm că:
89 nu au acces la internet deloc (10%)
– 541 au acces la internet acasă doar prin telefoane mobile (60,7%)
– doar 261 au acces la internet şi de pe desktop, laptop sau tablete (29,2%), dintre care doar despre 112 putem spune că au acces individual la echipamentele respective (12,2%)
.
În ceea ce îi priveşte pe părinţi, doar una din 10 persoane spune că reuşeşte să îşi ajute suficient toţi copiii pentru a continua să înveţe în această perioadă, iar 40% dintre respondenţi afirmă că nu reuşesc să îşi ajute suficient copiii să înveţe în această perioadă.

Doar 10% dintre părinţi cred că ajutorul va veni de la autorităţi
Doar unul din 10 părinţi afirmă că speră să primească ajutor de la autorităţi, dacă efectele crizei se vor prelungi. Majoritatea persoanelor afirmă că aşteaptă ajutor din partea instituţiilor societăţii civile, unele specificând şi faptul că, de la declanşarea crizei, singurul sprijin pe care l-au primit a fost din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii sau a altor ONG-uri.
Pentru o intervenţie cât mai eficientă, care să corecteze decalajele, „Salvaţi Copiii” solicită Guvernului şi autorităţilor locale ca, în perioada verii, în funcţie de evoluţia pandemiei şi redefinirea restricţiilor sociale, să poată fi organizate cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spaţii cu destinaţie educaţională. Totodată, organizaţia recomandă utilizarea sumelor destinate programului „Cornul şi laptele” pentru achiziţionarea de alimente pentru copiii vulnerabili şi utilizarea microbuzelor şcolare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor.
În ceea ce priveşte intervenţia organizaţiei, până pe 15 iunie, „Salvaţi Copiii” România activează un mecanism special de suport educaţional şi incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant şi exclusiv la o tabletă conectată la internet şi care să aibă instalate programele prin care se desfăşoară lecţiile online.

Cont deschis pentru companiile care vor să-i susţină
Totodată, 120 de profesori vor fi pregătiţi prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu aceşti copii. Mai mult, echipele „Salvaţi Copiii” România vor oferi suport pentru dezvoltarea abilităţilor de folosire a tehnologiei şi utilizare sigură a internetului, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi/reprezentanţii legali.
În funcţie de evoluţia pandemiei şi de redefinirea restricţiilor sociale, pedagogii din programele educaţionale „Salvaţi Copiii” vor opta pentru organizarea unor cursuri de vară, pentru ca toţi copiii să poată recupera lunile de absenţă şcolară, în paralel cu organizarea unor lecţii intensive online, după ce toţi copiii vor avea acces la acestea, în aşa fel încât să recupereze decalajele şi să fie reintegraţi unui proces educaţional firesc în anul şcolar următor.
Companiile care vor să susţină activ accesul copiilor vulnerabili la educaţie pot contribui la fondul special creat pentru aceştia la Banca Comercială Română – RO78RNCB0071011434790035.
„Salvaţi Copiii” România pune la dispoziţia tuturor celor care vor să corecteze situaţia injustă de excluziune socio-educaţională numărul de SMS 8847 – text SALVEZ (4 euro – donaţie singulară) şi donaţia on line www.salvaticopiii.ro/coronavirus/sustinerea-copiilor-vulnerabiliPublicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

De la 1 Martie se deschid noi fluxuri de vaccinare pentru Pfizer, la Braşov. De când vă puteţi programa

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Începând cu 1 Martie se deschid noi fluxuri de vaccinare cu vaccinul Pfizer în județul Brașov.

Acestea sunt organizate în următoarele locații: Rupea – Casa de Cultura, Victoria – Spitalul SAM Servicii Medicale, Zărnești – Clubul Pensionarilor Ciucaș și Brașov – CATTIA – flux suplimentar.

Programarea se va face în platforma Rovaccinare începând cu data de 27 februarie și este deschisă pentru persoanele peste 65 de ani și pentru persoanele cu boli cronice sub 65 de ani.

Citește mai mult

Social

Răzvan Cherecheș, consilier în ministerul Sănătății: Tulpina britanică va deveni dominantă în România în martie

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

Tulpina britanică deja se răspândește deja comunitar în țara noastră, lucru care face absolut necesare vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție.

”Numerele vor continua să crească. Abia în acest moment tulpina britanică se împrăștie cu viteză mare. Proiecțiile sunt că la jumătatea lunii martie va deveni dominantă.

O creștere a ratei de infectare duce, inevitabil, la creșterea numărului de pacienți de la ATI”, a avertizat Cherecheș.

Acesta a subliniat că lipsa măsurilor de protecție poate ridica din nou bilanțul zilnic la 10.000 de infectări.

”Dacă vom continua ca până acum și așteptăm să avem creșteri mari, e posibil să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi. 
În momentul în care va deveni evidentă creșterea, în ciuda avertismentelor, în următoarele două săptămâni vom asista neputincioși la creșterea numărului de cazuri”, a mai spus consilierul din Ministerul Sănătății.

Publicitate

În privința eficacității vaccinurilor, Cherecheș a precizat că studiile de până acum au dovedit că cele apărute pe piață protejează împotriva mutației britanice, dar există semne de întrebare în ceea ce privește tulpina sud-africană.

Răzvan Cherecheș a fost numit recent consilier onorific al secretarului de stat în ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Citește mai mult

Social

Un preot devenit asistent medical, ajută pacienții din spitalul COVID de la Stejeriș, Brașov: „Sunt mulțumit sufletește de ceea ce fac. Acord ajutor unor oameni care au cea mai mare nevoie și le văd bucuria”

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

De la începutul pandemiei, un preot misionar, care și-a luat diplomă de asistent medical, asistă pacienții Covid-19 atât în plan spiritual, cât și medical în Spitalul de Pneumoftiziologie din Stejeriș, în județul Brașov, scrie Republica.ro.

În martie 2020, spitalul unde preotul misionar Bogdan George Brânzea lucra de trei ani, la secția de îngrijiri paliative, a devenit spital suport Covid.

„Am crezut că vom continua să îngrijim bolnavii de cancer. Dar am fost obligați să externăm toți pacienții și am fost detașați toți pentru a îngriji pacienții Covid-19”, a povestit pentru Basilica.ro preotul Bogdan George Brânzea.

Publicitate

„Toți pacienții ne întrebau: «Dar noi ce facem?» Mulți ar fi trebuit să mai rămână la noi. Din cei care au plecat, toți au murit”, își amintește el.
Înainte să ceară detașarea la secția de îngrijiri paliative, Bogdan George Brânzea era profesor de Religie la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu” din Brașov și duhovnic la Seminarul de Teologie din același oraș. Povestește că nu se regăsea pe deplin în ceea ce făcea. „În spital, însă, sunt mulțumit sufletește de ceea ce fac. Acord ajutor unor oameni care au cea mai mare nevoie și le văd bucuria”, spune preotul.

De când spitalul a devenit suport Covid, bărbatul a înlocuit hainele preoțești cu echipamentul de protecție. „Părinte, să-mi dați o poză cu dumneavoastră, că nu v-am văzut niciodată fără combinezon!”, i-au cerut mai mulți pacienți, la externare, povestește el.

foto basilica.ro

 

Bogdan George Brânzea le-a fost alături unora dintre pacienți până în ultimele clipe. „O tânără de 40 de ani cu patologie neoplazică a murit la noi. Am vorbit mult, am spovedit-o și împărtășit-o și mi-a murit în brațe”, povestește părintele.

„Nu suferința și moartea m-au impresionant în mod deosebit, ci faptul că am simțit că m-a ales pe mine să-i fiu alături la plecarea din această lume. Este o onoare să asiști un astfel de bolnav până la granița veșniciei”, explică preotul.

Cea mai grea spune că a fost perioada sărbătorilor pascale. „Întotdeauna mi-au plăcut aceste sărbători, îmi dau o bucurie pe care nu o pot descrie în cuvinte”. Însă în Vinerea Mare o colegă de la spital a fost testată pozitiv și preotul a fost anunțat că nu are voie să iasă din izolare. „Aceasta a fost cel mai greu test: bucuria sărbătorii la care nu puteam fi părtaș.”

Publicitate

Slujbele religioase din timpul stării de urgență, oficiate în absența credincioșilor au fost „emoționante și triste”, adaugă preotul misionar. „Faptul că bisericile erau goale a fost un moment de mare poticneală sufletească. Să ieși afară, să zici: «Pace tuturor!» și biserica să fie goală. Foarte, foarte greu a fost”, a povestit preotul.

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>