Connect with us

Social

În România, peste 400.000 de copii pot ajunge la sărăcie sau excluziune socială

Știri Brașov

Publicat

pe

Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăţi în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgenţă, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare. Sunt datele unui studiu efectuat de „Salvaţi Copiii” în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, în perioada 22 – 25 aprilie, care arată, totodată, că peste 40% dintre copiii din eşantion nu au beneficiat de educaţia online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor „Salvaţi Copiii”, numărul copiilor de vârstă şcolară aflaţi în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educaţia online poate trece de 400.000 de copii.
Cercetarea sociologică relevă riscurile suplimentare la care sunt supuşi copiii care provin din medii vulnerabile, în situaţie de criză socială. Astfel, imposibilitatea de a participa, în timpul stării de urgenţă, la programele socio-educaţionale unde, pe lângă îndrumare pedagogică şi sprijin psiho-emoţional constant, primesc şi o masă caldă, i-a expus o dată în plus marginalizării sociale şi problemelor care derivă din aceasta.

Publicitate

Problemele familiale sunt principalul neajuns

În pofida eforturilor sporite ale „Salvaţi Copiii România” de a identifica măsuri urgente de suport psiho-social, multe dintre problemele familiale sunt mai greu de identificat atunci când nu există monitorizare activă a copilului, pentru a preveni situaţiile de risc.
Astfel, datele anchetei sociologice arată că:

Publicitate
  • 66% dintre respondenţi afirmă că cel puţin o persoană din gospodărie a fost afectată pe plan profesional în timpul crizei pandemice şi al măsurilor de carantină socială luate. Cei mai mulţi spun că nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în şomaj tehnic (17%);
  • 7% dintre respondenţi spun că au rămas fără loc de muncă ca urmare a acestei crize;
  • 36% dintre respondenţi afirmă ca nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate;
  • 23% dintre respondenţi spun ca nu au putut procura medicamente necesare copiilor;
  • 15% dintre respondenţi menţionează că nu au avut acces la medic.

42% dintre copii n-au avut acces la educaţie online

Un factor suplimentar şi agravant de discriminare l-a constituit în această perioadă accesul limitat sau lipsa accesului la educaţie. La nivelul celor 891 de copii şcolari din familiile cuprinse în eşantion, 162 au avut lecţii online la toate materiile şi 351 la unele materii, ceea ce înseamnă că 378 (42,42%) de copii nu au avut acces la educaţie online, ci doar la alte intervenţii de educaţie la distanţă, la sprijin educaţional din afara şcolii sau au fost complet privaţi de educaţie.
În ceea ce priveşte cauzele care au accentuat acest fenomen de marginalizare socio-educaţională a copiilor vulnerabili, cele majore sunt lipsa unor politici publice naţionale, care să acopere familiile vulnerabile şi în general familiile unde accesul la internet şi tehnologie pentru şcoala online lipseşte sau este limitat.

1 din 10 părinţi îşi poate ajuta toţi copiii să înveţe
Analizând situaţia celor 891 de copii şcolari din familiile cuprinse în eşantion, observăm că:
89 nu au acces la internet deloc (10%)
– 541 au acces la internet acasă doar prin telefoane mobile (60,7%)
– doar 261 au acces la internet şi de pe desktop, laptop sau tablete (29,2%), dintre care doar despre 112 putem spune că au acces individual la echipamentele respective (12,2%)
.
În ceea ce îi priveşte pe părinţi, doar una din 10 persoane spune că reuşeşte să îşi ajute suficient toţi copiii pentru a continua să înveţe în această perioadă, iar 40% dintre respondenţi afirmă că nu reuşesc să îşi ajute suficient copiii să înveţe în această perioadă.

Doar 10% dintre părinţi cred că ajutorul va veni de la autorităţi
Doar unul din 10 părinţi afirmă că speră să primească ajutor de la autorităţi, dacă efectele crizei se vor prelungi. Majoritatea persoanelor afirmă că aşteaptă ajutor din partea instituţiilor societăţii civile, unele specificând şi faptul că, de la declanşarea crizei, singurul sprijin pe care l-au primit a fost din partea Organizaţiei Salvaţi Copiii sau a altor ONG-uri.
Pentru o intervenţie cât mai eficientă, care să corecteze decalajele, „Salvaţi Copiii” solicită Guvernului şi autorităţilor locale ca, în perioada verii, în funcţie de evoluţia pandemiei şi redefinirea restricţiilor sociale, să poată fi organizate cursuri de recuperare cu grupe mici de copii, în spaţii cu destinaţie educaţională. Totodată, organizaţia recomandă utilizarea sumelor destinate programului „Cornul şi laptele” pentru achiziţionarea de alimente pentru copiii vulnerabili şi utilizarea microbuzelor şcolare pentru transportul alimentelor către familiile copiilor.
În ceea ce priveşte intervenţia organizaţiei, până pe 15 iunie, „Salvaţi Copiii” România activează un mecanism special de suport educaţional şi incluziune socială pentru copiii vulnerabili, lansând un apel pentru ca 2.000 de copii să poată beneficia de acces constant şi exclusiv la o tabletă conectată la internet şi care să aibă instalate programele prin care se desfăşoară lecţiile online.

Cont deschis pentru companiile care vor să-i susţină
Totodată, 120 de profesori vor fi pregătiţi prin cursuri speciale, pentru a putea lucra apoi online cu aceşti copii. Mai mult, echipele „Salvaţi Copiii” România vor oferi suport pentru dezvoltarea abilităţilor de folosire a tehnologiei şi utilizare sigură a internetului, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi/reprezentanţii legali.
În funcţie de evoluţia pandemiei şi de redefinirea restricţiilor sociale, pedagogii din programele educaţionale „Salvaţi Copiii” vor opta pentru organizarea unor cursuri de vară, pentru ca toţi copiii să poată recupera lunile de absenţă şcolară, în paralel cu organizarea unor lecţii intensive online, după ce toţi copiii vor avea acces la acestea, în aşa fel încât să recupereze decalajele şi să fie reintegraţi unui proces educaţional firesc în anul şcolar următor.
Companiile care vor să susţină activ accesul copiilor vulnerabili la educaţie pot contribui la fondul special creat pentru aceştia la Banca Comercială Română – RO78RNCB0071011434790035.
„Salvaţi Copiii” România pune la dispoziţia tuturor celor care vor să corecteze situaţia injustă de excluziune socio-educaţională numărul de SMS 8847 – text SALVEZ (4 euro – donaţie singulară) şi donaţia on line www.salvaticopiii.ro/coronavirus/sustinerea-copiilor-vulnerabiliPublicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Vreme rece până la finalul săptămânii, apoi se încălzește treptat

Redactia

Publicat

pe

Publicitate

După câteva zile de vreme caldă, temperaturile scad și vor fi maxime cuprinse între 0 – 8 grade, mai scăzute la munte, anunță meteorologii în prognoza pentru următoarele două săptămâni. Din 16 aprilie se încălzește din nou.

Transilvania
În intervalul 12 – 15 aprilie, vremea se va răci treptat, așa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 6 – 7 grade şi ale minimelor de -1 la 0 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 14 – 15 grade şi ale temperaturilor minime de 1 – 2 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilaţii termice importante pe fondul răcoros al vremii, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 13 – 15 grade și minime de 2 – 3 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată.

Publicitate

La munte
În primele două zile se vor înregistra temperaturi maxime medii de 9 – 10 grade, apoi vremea se va răci accentuat. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie între 0 și 2 grade, valori cu mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară și treptată, media maximelor urmând să atingă valori în jurul a 6 grade la finalul celei de-a doua săptămâni. Minimele termice nu vor avea variații semnificativ și vor fi preponderent negative, cuprinse în medie între -4 și 0 grade. Temporar vor fi precipitații slabe în cea mai mare parte a intervalului, mai ales sub formă de ploaie, exceptând intervalul 13 – 16 aprilie, când vor fi în general moderate cantitativ și predominant sub formă de ninsoare.

Banat
În intervalul 12 – 15 aprilie, vremea se va răci treptat, așa încât valorile termice vor ajunge mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 7 – 8 grade şi ale minimelor de 1 – 2 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 4 – 5 grade. Ulterior, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu sunt estimate oscilaţii termice importante pe fondul răcoros al vremii, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15 – 16 grade și minime de 5 – 6 grade. În intervalul 13-16 aprilie și în jurul datei de 19 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi, mai ales averse, local însemnate cantitativ și trecător însoțite de descărcări electrice, iar în celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.

Publicitate

Crișana
Vremea se va răci treptat în intervalul 12 – 15 aprilie și se va ajunge la valori termice mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale maximelor de 6 – 7 grade şi ale minimelor de 1 – 2 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 3 – 5 grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează că vremea va fi răcoroasă, cu oscilaţii termice puțin importante de la o zi la alta, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15..16 grade și minime de 4 – 5 grade. În intervalul 13-16 aprilie și în jurul datei de 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru ploi, mai ales averse, local însemnate cantitativ și trecător însoțite de descărcări electrice, iar în celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.

Maramureș
Vremea se va răci treptat în intervalul 13 – 15 aprilie și se va ajunge la valori termice mult mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii aprilie, cu medii ale valorilor termice diurne în jurul a 6 grade şi nocturne de 2 – 3 grade. Încălzirea vremii din 16 – 19 aprilie va apropia regimul termic de normalul perioadei prin valori medii ale temperaturilor maxime de 15 – 16 grade şi ale temperaturilor minime de 4 – 5 grade. Până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează că vremea va fi răcoroasă, cu oscilaţii termice puțin importante de la o zi la alta, astfel că se vor înregistra, în medie, maxime de 15 – 16 grade și minime de 4 – 5 grade. În intervalul 13-16 aprilie și în jurul datei de 20 aprilie va fi ridicată probabilitatea pentru precipitații, local mai însemnate cantitativ. În celelalte zile ale intervalului celor două săptămâni, temporar vor fi ploi în general slabe.

Moldova
Vremea se va încălzi ușor în primele două zile ale intervalului, când media maximelor termice se va situa în jurul a 18 – 19 grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 17 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie între 10 și 12 grade, valori cu mult sub cele normale. Începând cu data de 18 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară și treptată, media maximelor urmând să atingă valori de 14 – 15 grade în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, exceptând prima noapte când acestea vor fi mai scăzute la medii de 2 – 3 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și în general moderat cantitativ în intervalul 14 – 16 aprilie.

Dobrogea
Vremea va fi apropiată de regimul termic normal în primele două zile, când se vor înregistra temperaturi maxime medii de 14 – 15 grade, dar începând cu data de 14 aprilie va deveni mai rece decât în mod obișnuit, cu valori diurne în medie de 11 – 13 grade. Abia spre finalul celei de-a doua săptămâni va fi posibilă o creștere a maximelor spre medii de 14 – 15 grade. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 5 și 7 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și în general moderat cantitativ în data de 14 aprilie.

Muntenia
Vremea se va încălzi ușor în primele două zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de 18 – 20 de grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, valorile diurne se vor situa în medie la 11…12 grade, cu mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară și treptată, media maximelor urmând să atingă valori în jurul a 16 grade în ultimele zile din cea de-a doua săptămână. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 3 și 6 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, dar pe arii mai extinse și în general moderat cantitativ în data de 14 aprilie.

Oltenia
Vremea se va încălzi ușor în primele două zile ale intervalului, când media maximelor termice se va situa în jurul a 18 grade, apoi se va răci. Astfel, în perioada 14 – 16 aprilie, temperaturile diurne se vor situa în medie la 10 – 12 grade, valori mult sub cele normale. Începând cu data de 17 aprilie, tendința temperaturilor va fi de creștere ușoară și treptată, media maximelor urmând să atingă valori de 16 – 17 grade spre finalul celei de-a doua săptămâni. Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 2 și 6 grade. Va ploua, în general moderat cantitativ în intervalul 13-14 aprilie și doar pe arii mai restrânse și slab în restul intervalului.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 5,55 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Incidența la nivel județean a ajuns la 4,39 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Luni, 12 aprilie, incidența la nivelul municipiului este de 5,55, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Comana, și anume 14,6 la mie.

Publicitate

Totodată în județul Brașov au fost descoperite 59 cazuri de SARS – CoV-2 în ultimele 24 ore.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate
Citește mai mult

Social

Se analizează posibilitatea ca la mare şi la munte să se renunţe la mască. Lucian Bode: „Să stai pe plajă, să intri în mare cu mască (…) ne gândim dacă este sau nu în regulă”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că purtarea măștii de protecție sanitară este obligatorie și la munte, și la mare, dar se analizează renunțarea graduală la această măsură: „Să stai pe plajă, să intri în mare cu mască (…) ne gândim dacă este sau nu în regulă”, a spus Bode.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost întrebat, luni, de jurnaliști, dacă purtarea măștii la plajă rămâne obligatorie, iar el a spus că restricțiile vor fi ridicate gradual, așa cum au și fost introduse.

Publicitate

„Portul măștii este obligatoriu și în fața Ministerului de Interne, și pe plajă, și la munte. Sigur că atunci când premierul Florin Cîțu a venit cu această perspectivă încurajatoare ca începând cu 1 iunie o parte din restricții să fie ridicate gradual, așa cum au fost și introduse, cu siguranță ne gândim și la acest aspect (la măștii pe plajă – n.r.), pentru că, în condițiile în care ajungi în vârful muntelui și porți mască sau stai pe plajă, intri în mare cu mască, din punctul meu de vedere, ca oameni normali ce suntem cu toții, ne gândim dacă este sau nu în regulă”, a spus Bode.

Ministrul a precizat că ceea ce a fost anul trecut la plajă, unde mii de oameni au stat unii lângă ceilalți fără mască, nu poate fi un lucru aprobat în acest an pentru că nu este „încurajator pentru evitarea pandemiei”.

Publicitate

„Dar, pas cu pas, gradual, aceste restricții sunt luate în calcul a fi ridicate și am dat acest exemplu, inclusiv masca în anumite condiții de distanțare, de respectare a regulilor de protecție sanitară, acest lucru poate fi luat în calcul. Dar astăzi, când vorbim, portul măștii este obligatoriu”, a mai spus Bode, relatează digi24.ro.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>