Connect with us
Publicitate

Administrație

„În Postăvarul, oricând mergi, ai șanse să te întâlnești cu ursul”. Din cauza numărului mare de exemplare, ministrul Mediului vrea să reintroducă cotele de vânătoare

Publicat

pe

Publicitate

Populația de urși crește alarmant, iar în unele zone din țară a depășit de mult densitatea optimă, spun autoritățile care au ajuns la această concluzie în urma studiului „Life for bear”, care s-a încheiat la finalul anului trecut și care a costat peste 1,5 milioane de euro.

În cadrul proiectului, responsabilii au calculat densitățile de urși din România și au identificat zonele critice în care populația acestor animale sălbatice s-a înmulțit peste măsură. Probleme sunt și în județul Brașov, spun autoritățile. Există zone unde numărul de urși depășește cu mult populația optimă. Mare atenție trebuie să aibă și cei care ajung pe pârtiile din Poiana Brașov pentru că ar putea oricând să dea nas în nas cu un urs.

„Densitatea este de un urs pe un kilometru pătrat, la nivel de zonă. În masivul Natura 2000 Postăvarul, unde densitatea este de 1,5 urși pe kilometru pătrat. Practic în Postăvarul oricând mergi ai șanse să te întâlnești cu ursul”, spune Ramon Jurj, managerul de proiect, pentru stiri.tvr.ro.

Autoritățile spun că în perioada 2010 – 2021 urșii au ucis 26 de oameni și au rănit 268 de persoane, la nivel național. În județul Brașov sălbăticiunile au omorât 6 oameni, iar alți 38 au fost răniți. Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că în ultimele luni au fost luate măsuri pentru reducerea conflictului om-urs. Au fost montate boxe pentru platforme de gunoi, au fost plantați arbori fructiferi, au fost închise multe zone de picnic, dar au fost instalate și garduri electrice. Chiar și așa, ministrul spună că problemele ar putea fi rezolvate dacă vor fi reintroduse cotele de vânătoare.

Publicitate

„Trebuie să revenim cu acele cote de prevenție care să se bazeze pe date științifice, date statistice. Anumite zone suferă foarte mult în urma presiunii uriașe a populației mari din zona respectivă, regiuni, doar câteva județe. Alte județe se pare că își rezolvă problemele prin măsuri ilegale și neetice”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru aceeași sursă.

Autoritățile așteaptă și recensământul urșilor, iar apoi vor stabili ce măsuri vor lua pentru evitarea pagubelor și a victimelor omenești. Legea care permite împușcarea urșilor în cazuri de forță majoră a fost retrimisă de președintele Klaus Iohannis pentru revizuire. Până când va fi adoptată, e în vigoare ordonanța de Guvern care permite doar relocarea și alungarea urșilor care ajung în localități și pun viața oamenilor în pericol.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes