Connect with us
Publicitate

Social

În peste 100 de localități din judeţele Covansa şi Harghita s-au aprins focuri pentru autonomie: „Suveranitatea Ungariei trebuie apărată, autonomia Ținutului Secuiesc trebuie să fie apărată”

Publicat

pe

Peste o sută de așezări din Ținutul Secuiesc au aprins focuri duminică seară pentru a sublinia cererea de autonomie teritorială a populației maghiare din regiune, a declarat Zoltán Gazda, președintele Consiliului Secuiesc din Sepsi, principalul organizator al demonstrației, informează hirado.hu.

Publicitate

La focurile de tabără aprinse după lăsarea întunericului pe înălțimile localităților, organizatorii locali au citit manifestul evenimentului, semnat de Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc (SZNT), cel care a inițiat și organizat focurile de tabără.

„Confirmăm că angajamentul nostru față de autonomie nu s-a schimbat. Reiterăm faptul că autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc este o garanție a păcii, securității și prosperității, un cadru legal care garantează egalitatea deplină și efectivă a cetățenilor Ținutului Secuiesc”, se arată în document.

Potrivit manifestului SZNT ar fi dovedit că poate acționa la nivel european în interesul Ținutului Secuiesc, în ciuda obstrucției autorităților, deschizând astfel o arenă internațională.

Publicitate

„Fie ca această seară să fie un moment în care toți membrii comunității să devină conștienți de sarcina pe care trebuie să o îndeplinim împreună în viitor. Fie ca aceasta să devină o experiență personală în fiecare maghiar: suveranitatea Ungariei trebuie apărată, autonomia Ținutului Secuiesc trebuie să fie apărată! În acest fel, două teritorii vor fi purtătoarele unității naționale maghiare: Ungaria suverană și Ținutul Secuiesc autonom”, se arată în manifestul vegherii din Ținutul Secuiesc.

Întrebat de agenția maghiară de presă MTI de ce SZNT a considerat necesar să se pronunțe pentru suveranitatea Ungariei, Zoltán Gazda a declarat că poporul secuiesc are nevoie de sprijinul Ungariei în lupta sa pentru autonomie și este foarte important ca Ungaria să își poată păstra libertatea, în timp ce ei văd că Uniunea Europeană vrea să îi limiteze marja de manevră.

Un foc de veghe a fost aprins de Ziua Autonomiei Secuiești la Csepel,  o localitate din sudul capitalei Budapesta.

Primarul a citat cuvintele premierului Viktor Orbán de la Băile Tușnad, spunând că trăim într-o lume în care se poate întâmpla orice.

Principalul organizator a declarat că manifestele citite în timpul priveghiurilor vor fi trimise ambasadelor străine la București, forurilor Uniunii Europene, ambilor președinți ai Parlamentului bicameral de la București, premierului României și șefului statului român, așa cum s-a întâmplat și la 10 martie, de Ziua Libertății Secuiești.

Publicitate

El a precizat că, de obicei, ca răspuns, primesc un fel de amenințare, o declarație că România respectă pe deplin drepturile minorităților, sau niciun răspuns, sau un răspuns diplomatic că manifestul a fost transmis la comisiile competente.

„Ar trebui să răspundă în mod obligatoriu: este o aroganță și o umilință atât de mare pentru noi încât este pur și simplu umilitor”, a spus oficialul Consiliului Național Secuiesc.

Reînființat în urmă cu 20 de ani – și fondat în urmă cu mai bine de un secol – Consiliului Național Secuiesc a declarat ultima duminică din octombrie 2016 drept ziua autonomiei Ținutului Secuiesc, când bisericile se roagă împreună pentru autonomia Ținutului Secuiesc, iar seara „fac vizibilă” cererea de autodeterminare a regiunii prin aprinderea unor focuri de tabără.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes