Connect with us
Publicitate

Eveniment

În judeţul Covasna mor mai mulți urși decât oameni, în urma accidentelor. Primar: „Până nu vor ajunge urșii la București, nu o să se rezolve problema nici la noi”

Publicat

pe

Publicitate

Sunt de trei ori mai mulți urși morți în județul Covasna în urma accidentelor auto și de tren, a anunțat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, săptămâna trecută. Sunt 15 urși decedați în urma accidentelor, în 2023, mai mulți decât oamenii decedați în accidente rutiere în tot anul 2022, conform datelor preluate prin programul Tempo al Institutului Național de Statistică.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea, a precizat că de la începutul acestui an cadavrele a 15 urși au fost descoperite în mai multe localități covăsnene, în vreme ce anul trecut au fost semnalate 5 astfel de accidente, transmite g4media.ro.

În privința oamenilor, în 2022, au decedat 13 persoane în județul Covasna, în urma unor accidente rutiere. În acest an, până în luna septembrie erau consemnate, conform datelor IPJ Covasna, 10 decese.

„În perioada 01.01 – 31.08.2023, la nivelul județului Covasna s-au produs 26 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 10 persoane și rănirea gravă a altor 21, ceea ce, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, reprezintă scăderea indicatorilor dinamici privind accidentele rutiere grave și a persoanelor rănite grav, cu 12 a numărului de accidente grave și cu 17 a numărului de persoane rănite grav”, se preciza într-un raport al IPJ Covasna la începutul acestei luni.

Publicitate

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, i-a transmis în luna septembrie o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în încercarea de a găsi o rezolvare pentru problema urșilor.

„Problema este una reală și, practic, este o oglindă a funcționării unui stat în care deciziile se iau într-un loc unde nu există problema (…) Până nu ajunge problema acolo unde se iau deciziile, nu se va găsi o rezolvare, pentru că vedem că există o cultură a luării deciziilor foarte heirupiste. Toată lumea știe că există o problemă în societatea românească, dar instituțiile nu se ocupă de acele probleme. Când se întâmplă o tragedie care trece peste un anumit nivel de interes al societății, atunci autoritățile își spun: hai că o rezolvăm. Nu poți rezolva de azi pe mâine o problemă sistemică, așa cum este problema consumului de droguri, problema condusului sub influența alcoolului, problema azilelor din țară, sau problema urșilor. Am ajuns în această situație pentru că domnul Cioloș, când a fost prim-ministru, a luat o decizie prin care a crezut că rezolvă o problemă. De fapt, el nu a rezolvat o problemă, ci a generat foarte multe probleme. La noi există această metodă, să spunem așa: atunci când o problemă ar trebui rezolvată la București, se spune: nu, nu, nu, problema nu e la noi, ci e la Bruxelles. Mergeți și rezolvați acolo. De aceea, i-am scris doamnei comisar european Ursula Von Der Leyen o adresă, ca să ajungă și acolo problema, dacă unii spun că acolo se rezolvă, dar nu acolo se rezolvă. În mod normal, se rezolvă la București. Dacă se dorește a se rezolva, se poate rezolva această problemă”, a explicat primarul.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes