Connect with us
Publicitate

Turism

În judeţul Braşov se află primul traseu din țară realizat într-o pădure virgină. Pe Valea Strâmbișoara, la Şinca, este cel mai înalt brad din Europa

Publicat

pe

Valea pârâului Strâmbișoara adăpostește unul din templele cele mai fascinante ale naturii bogate din țara noastră: pădurea virgină de fag și brad de la Șinca. În 2016 UNESCO i-a recunoscut valoarea deosebită, incluzând-o, alături de păduri virgine și cvasivirgine din alte 7 zone din țara noastră, pe lista patrimoniului natural a lumii.

Sunt extrem de puține păduri în Europa în care omul nu a intervenit niciodată cu exploatări. Și chiar dacă ne place să ne lăudăm că la noi au rămas cele mai multe păduri neatinse, din păcate nici în România nu au mai rămas multe. La începutul anilor nouăzeci se estima că mai avem cca 250.000 de hectare de păduri virgine, ceea ce reprezenta mai puțin de 4% din totalul pădurilor noastre. Astăzi știm că multe din acele păduri nu mai pot fi considerate virgine sau cvasivirgine. În prezent avem 62.655 hectare de păduri virgine și cvasivirgine protejate, incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine legiferat în 2016. Identificarea și protejarea celor ce s-au mai păstrat după asaltul lacom din ultimii ani este lent, mult prea lent pentru a mai salva toate pădurile virgine și cvasivirgine ce ne-au mai rămas. Numeroși specialiști depun eforturi în acest sens, dar este nevoie de fonduri, de grija silvicultorilor ce lucrează în zone în care mai sunt asemenea păduri neprotejate  și de o mai mare deschidere și implicare din partea Ministerului Mediului și Pădurilor pentru a proteja ce ne-a mai rămas.

Echipa mică de la Propark – Fundația pentru Arii Protejate consideră că pentru a menține aceste păduri-templu minunate trebuie să însemne nu numai a ține departe ferăstraiele și topoarele de aceste păduri, nu numai accesul oamenilor de știință pentru cercetare, dar și deschiderea ”porților” pentru public, pentru tineri. Fiecare dintre noi ar trebui să aibă șansa de a vedea o asemenea pădure, de a simți măreția ei și de a învăța astfel să respecte orice pădure. Ca urmare, datorită unui mic proiect finanțat de NABU si Fundația VGP, în Pădurea Șinca oferim  o experiență aparte: puteți parcurge primul traseu tematic din țară realizat într-o pădure virgină, denumit “Lumea fascinantă a pădurilor virgine”. Traseul de aproximativ 3 km cu 6 stații care prezintă esența poveștii unei păduri virgine, arată vizitatorului importanța lemnului mort, a ciupercilor și insectelor, a procesului regenerare naturală, ne arată cât de importante sunt fenomenele naturale catalogate adesea de oameni ca fiind ”calamități”.

Vă invităm să vizitați pădurea de pe Valea Strâmbișoara, pădurea în care se află cel mai înalt brad din Europa. Vă invităm să vă bucurați de diversitatea oferită de arborii maiestuoși și de cei ce cresc cu răbdare la umbra acestora, de formele pitorești ale arborilor morți pe picior, de culorile frumoase ale ciupercilor și lichenilor, de foșnetul pădurii netulburate de activitatea omului.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Andra

    12 octombrie, 2021 at 2:36 pm

    Informații mai multe despre traseul tematic „Lumea fascinanta a pădurilor virgine’ și posibilitatea de a Descarcă ghidul audio și jocul pentru copii „Găsește-mă’ – https://propark.ro/traseu-tematic-sinca/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes