Connect with us
Publicitate

Social

În judeţul Braşov, în acest an, se vor putea ucide 11 urşi. Primarii pot decide împuşcarea „de urgenţă” dacă sălbăticiunile intră în localitate

Publicat

pe

Primarii localităților frecventate de urşi vor putea decide împuşcarea lor, chiar și în extravilan, nu doar în interiorul localităţii, ca până acum. Ministerul Mediului a hotărât că pot fi omorâți 220 de urși, dacă devin periculoși. Dintre aceştia, 11 sunt în judeţul Braşov.

Publicitate

Reprezentanții unor organizații de protecţie a mediului spun însă că nu avem rezultatele unui recensământ al urșilor în România. Iar uciderea animalelor nu rezolvă problema, pe termen lung, relatează stirileprotv.ro.

Începând de anul trecut, primarii au libertatea să decidă împuşcarea unui urs care intră în localitate şi ameninţa viaţa și bunurile oamenilor.

Intervenţia este considerată “de urgenţă” şi nu are nevoie de nicio aprobare specială de la minister.

Publicitate

Ordinul dat acum de ministrul Barna le permite primarilor să acţioneze și în extravilan.

Au primit derogări doar acele localităţi care au înregistrat pagube semnificative provocate de urs, cele mai multe fiind în judeţele Harghita, Mureş, Covasna și Brașov. Ca și în cazul intravilanului, decizia împușcării unui urs periculos în extravilan se ia în cadrul unei comisii din care fac parte primarul, un veterinar, un jandarm și gestionarul fondului de vânătoare. Efectele se vor vedea numai dacă autorităţile locale vor avea grijă să identifice exact exemplarele-problemă.

Numărul maxim de derogări pe județe

  • Harghita – 35 urși
  • Mureș – 25
  • Covasna – 13
  • Brașov – 11
  • Argeș – 10
  • Sibiu – 8
  • Suceava – 8
  • Prahova – 6

„Aici e important rolul primarilor: să aibă puterea să decidă și să insiste ca acel număr de urși alocat la nivelul UAT-ului să fie folosit cu cap. Ei trebuie să fie foarte atenţi când folosesc această cotă. Eu consider că o autoritate locală responsabilă nu va permite situații ca și în cazul ursului Arthur.”, spune Mihai Pop, biolog.

Biologul se referă la cel mai mare urs observat anul trecut în România, împușcat de prinţul de Lichtenstein pe baza unei derogări date, de fapt, de ministerul mediului – pentru o ursoaică cu pui, care făcea pagube într-un sat din Covasna.

Publicitate

Revenind la ordinul de ministru, trebuie spus că, pe lângă derogările acordate primăriilor, alţi 80 de urși ar putea fi omorâți la decizia autorităţilor statului, dacă sălbăticiunile amenință bunurile ori viața oamenilor.

„Din păcate, nu avem garanția că vor fi 80 de urși habituați, ci, din contră, s-ar putea să fie 80 de urși valoroși, masculi dominanți. Noi n-am făcut altceva decât să atragem prin hrănirea complementară în păduri, prin managementul deficitar al deşeurilor din localităţi, din zonele turistice.”, spune Cristian Remus Papp, WWF România.

Ca să aflăm, totuşi, câţi urşi sunt în pădurile României, Ministerul Mediului a anunţat anul trecut că va face un recensământ al urșilor pe bază de probe genetice.

Programul, finanţat cu 11 milioane de euro din fonduri europene, include şi amplasare de garduri electrice, înfiinţarea de plantaţii de fructe de pădure şi amenajarea unei rezervaţii speciale. Toate acestea sunt, deocamdată, în stadiul de proiect.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes