Connect with us
Publicitate

Social

În Braşov mai sunt locuri de cazare pentru refugiaţii ucraineni. În judeţ încă nu s-a depus nicio cerere de azil

Publicat

pe

Publicitate

Ministerul de Interne a anunțat că în prezent gradul de ocupare a centrelor de cazare este de aproximativ 90% la nivel național iar numărul total al refugiaților care au solicitat azil în țara noastră a ajuns la 4.320. În județul Brașov nu s-a depus însă nici o cerere de azil din partea refugiaților. De asemenea la Centrul Comunitar CATTIA Brașov pentru primirea refugiaților mai sunt locuri de cazare. Acesta este, însă, un centru de tranzit unde au fost cazați până acum circa 2.000 de refugiați.

Este posibil, în schimb, să fie modificări legislative în ceea ce privește statutul refugiaților ucraineni în țara noastră.

„Avem Centrul CATTIA dar e mai mult de tranzit. Sunt foarte puțini care rămân. Majoritatea tranzitează. Centrul are capacitatea de 100 de locuri. Nu e la capacitate maximă, mai sunt locuri… Cerere de azil nu mi-a fost semnalată până acum. Ideea e că, la început, ei nici nu au știut ce înseamnă azil, ce înseamnă refugiat și au avut niște formulare pe care, probabil, le-au completat ca și azilanți dar având în vedere că însă sunt în perioada de 90 de zile în care ei nu au probleme, sunt ca și turiști, eu cred că se vor limpezi lucrurile când vor expira cele 90 de zile. Am înțeles că la Autoritatea de Imigrări deja se discută de o modificare legislativă în care să li se permită să primească alt statut, imediat după ce expiră cele 90 de zile, adică să nu-i oblige să vină neapărat ca azilanți.”, a spus prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Vasii, potrivit radiomures.ro

Centrul comunitar pentru refugiați de la CATTIA Brașov, deschis de grupul de inițiativă „Brașov pentru Ucraina” a fost creat de Primărie împreună cu mai multe ONG-uri.

Publicitate

Aici, cetățenii ucraineni pot să se înregistreze, pot primi adăpost pentru câteva zile până li se găsește o cazare pe termen lung, o masă caldă, consiliere și asistență medicală dacă au nevoie.

De asemenea, refugiații beneficiază de ajutor în găsirea unui loc de muncă dar și de cursuri de limba română pentru copii ori alte activități pentru aceștia.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes