Connect with us
Publicitate

Economic

În acest an, chiriile din Braşov au crescut chiar şi cu 20%. Oraşul se îndreaptă spre fruntea clasamentului la nivel naţional. Ce preţuri au apartamentele?

Publicat

pe

Anul 2023 a fost unul excelent pentru evoluția segmentului de închirieri de pe piața rezidențială. Dacă în trecut preferința românilor de a fi proprietari era extrem de vizibilă la nivelul sectorului, anul acesta, în special în marile orașe, lucrurile s-au schimbat. Unii  dintre cumpărătorii care au întâmpinat dificultăți în privința creditării s-au orientat, cel puțin temporar, spre varianta închirierilor, fapt ce a determinat o creștere fără precedent a costurilor de închiriere.

Publicitate

“Anticipăm că 2024 va aduce cu sine o continuare a acestei tendințe, cel puțin în prima parte a anului, perioadă în care mulți dintre potențialii cumpărători vor aștepta scăderea dobânzilor la un nivel cât mai ușor de susținut și se vor acomoda cu realitatea majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9%”, conform informațiilor colectate din piață de Imobiliare.ro.

“Am asistat la un an cu evoluții record pe segmentul chiriilor, cu creșteri anuale de până la 20% în Constanța și de până la 14,3% în București. În mod atipic, creșteri mari au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor cu 3 camere, pentru care în mod tradițional cererea este mai scăzută, ceea ce arată un interes al familiilor (cu copii) pentru închirieri, mult mai accentuat decât în anii anteriori. Oferta continuă să fie scăzută, iar nivelul actual al dobânzilor va contribui și în lunile următoare la amânarea planurilor de achiziție a unei părți importante dintre cumpărători. Ne așteptăm să vedem în continuare creșteri pe segmentul chiriilor”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Brașovul se îndreaptă spre fruntea clasamentului

Publicitate

Orașul Brașov continuă să atragă interesul investitorilor și a avut parte de o evoluție spectaculoasă anul acesta atât pe segmentul închirierilor, cât și pe cel al vânzărilor de locuințe. Cererea a crescut semnificativ pe ambele segmente de piață, iar în contextul unei oferte tot mai scăzute prețurile s-au majorat. Apartamentele din Brașov au ajuns să fie scoase la vânzare la prețuri mai mari decât în București, fapt ce a plasat orașul pe locul al doilea în topul celor mai scumpe din țară, imediat după Cluj-Napoca. Chiriile s-au majorat și ele chiar și cu 18%.

Garsonierele din Brașov pot fi închiriate cu un preț mediu de 300 euro/lună, similar cu cel practicat în Constanța sau Iași, în timp ce chiria pentru un apartament cu 2 camere a ajuns în luna decembrie la 450 euro/lună, după o majorare cu 18% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În cazul apartamentelor cu 3 camere, bugetul mediu necesar pentru închiriere ajunge la 600 euro/lună. În ultimele 12 luni întâlnim la nivelul pieței locale al doilea cel mai puternic avans al prețurilor din țară, pe toate categoriile de apartamente.

Chiria medie lunară poate să atingă, însă, și pragul de 1.000 euro în Brașov, în funcție de tipul de locuință dorit și de cartierul în care se află proprietatea. La limita superioară se află apartamentele situate în zona Calea Poienii. La polul opus găsim cartiere precum Florilor-Craiter sau Scriitorilor unde un apartament poate fi închiriat, în medie, cu doar 350 euro/lună.

Zona Tractorul, aflată în continuă dezvoltare pe segmentul rezidențial nou, a atras toate privirile în 2023, chiar dacă sumele pe care trebuie să le plătească cei care își doresc să se mute aici nu sunt chiar mici. Centrul istoric al orașului și zona Astra au fost și ele foarte populare în rândul potențialilor chiriași.

Sinteza anului pe segmentul închirierilor, potrivit datelor Imobiliare.ro

Publicitate
  • Cluj-Napoca, oraș care în mod tradițional a fost considerat în ultimii ani cel mai scump din țară, și-a găsit, în sfârșit, rivalul în București. Apartamentele sunt scoase, în momentul de față, la închiriere cu prețuri foarte apropiate. Diferența este de doar 20 euro în cazul garsonierelor și de 50 euro în cazul locuințelor cu 3 camere. Chiria medie solicitată pentru apartamentele cu 2 camere este similară, de 500 euro/lună.
  • Constanța și Brașov vin puternic din urmă pe final de an, la nivelul celor două orașe fiind observate cele mai semnificative scumpiri din ultimele 12 luni. Asul din mânecă în cazul orașului Brașov este reprezentat de interesul sporit pe care îl atrage din partea turiștilor, dar și a investitorilor. Piața închirierilor pe termen lung este completată, astfel, de un segment puternic de locuințe închiriate în regim hotelier, un business profitabil susținut inclusiv prin serviciile furnizare de agențiile imobiliare locale. În Brașov cererea venită din partea turiștilor nu este limitată de anotimp, în timp ce în Constanța activitatea este concentrată în jurul sezonului estival
  • Unele dintre cele mai accesibile chirii pot fi găsite în Iași și în Timișoara. Proprietarii din cele două orașe au efectuat scumpiri mult mai mici comparativ cu cei care și-au listat apartamentele la închiriere în alte centre regionale din România. Majorările s-au menținut, în mare parte, sub 10% în ultimele 12 luni.
  • Cererea pentru proprietățile rezidențiale (apartamente și case) disponibile la închiriere a crescut, la nivel național, cu 26% în 2023 comparativ cu anul anterior. București, Cluj-Napoca și Brașov sunt orașele care au atras cei mai mulți potențiali chiriași.
  • Oferta de proprietăți rezidențiale (apartamente și case) disponibile la închiriere s-a contractat, la nivel național, cu 10% în 2023 față de anul trecut. Iași și Cluj-Napoca au fost două dintre cele mai afectate orașe la acest capitol.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes