Connect with us

Fapt divers

Imagini alb-negru din Brașovul secolului XIX au fost readuse la viață prin colorizare digitală de către Jecinci în colaborare cu IRCCU

Știri Brașov

Publicat

pe

Cincisprezece fotografii colorizate digital, care surprind imagini din Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi din primele trei decenii ale secolului al XX-lea, vor fi prezentate, în fiecare zi de marţi şi de joi, pe pagina de Facebook şi pe contul oficial de Instagram (@ircruv) ale IRCCU Veneţia, scrie news.ro

Publicitate

Expoziţia online de fotografii colorizate digital „Vedere din România“, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Jecinci, arhitect şi artist 3D, va fi prezentată până la 15 decembrie 2020.

O alternativă la imaginile monocrome, fotografiile prelucrate de artistul Jecinci devin o „fereastră” către perioade mai puţin cunoscute din istoria unor oraşe precum Braşov, Bucureşti, Constanţa sau Cluj-Napoca.

Biserica Neagră din Brașov

„«Vedere din România» este un proiect care poate promova altfel ţara noastră în lume. Din punctul de vedere al muncii mele, vreau să se înţeleagă clar că recreez un farmec al unei perioade istorice, care nu a fost alb-negru, aşa cum era redată într-o fotografie de atunci”, explică artistul Jecinci.

El mai spune că metoda colorizării este un hobby pentru el şi că a descoperit-o în urmă cu aproape şase ani, când a urmărit un tutorial şi a acceptat provocarea de a o aplica şi pe imagini vechi din România.

Publicitate
Centrul vechi al Braşovului
Piața Sfatului Brașov
Piața Sfatului Brașov

Poarta Șchei

Aurel Vlaicu la Brașov

„Imaginile le aleg aleatoriu, în special din spaţiul online, pentru că, din păcate, fondul de fotografie românească este ţinut în depozite. Iar celor care susţin că poate fi vorba despre manipulare în colorizarea acestor imagini de arhivă sau că le-aş pierde farmecul le spun că, din contră, expunerea în alb-negru ar putea fi cea manipulatorie şi că farmecul acelei vieţi revine însă odată cu culoarea. Alegerea culorilor presupune însă o muncă de documentare consistentă, mai ales în cazul personalităţilor istorice”, argumentează arhitectul român.

„România sfârşitului de secol al XIX-lea nu era monocromă. Era o sărbătoare. Iar eu încerc să fac imaginile din acea perioadă cât mai reale”, mai spune Jecinci.

Publicitate
1 Comentariu
 • Avatar jecinci spune:

  Imaginile sunt COLORIZATE DE JECINCI !
  ICR doar le promoveaza ! .. ca fapt divers

 • Fapt divers

  FOTO / Imagini unice cu o vulpiţă care a ajuns vedetă de pictorial foto din întâmplare

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  O vulpiţă a fost surprinsă în mai multe fotografii uluitoare. Imaginile au fost realizate în munţii Făgăraş, în zona Bâlea Lac, ieri.

  Un fotograf din Sibiu a reușit să surprindă, în imagini, o vulpe care și-a făcut simțită prezența în aproprierea aparatului său foto. A venit tiptil înspre el și „a pozat” ca pentru un pictorial.

  „A fost întâmplător și neașteptat. Îmi pregăteam aparatul pentru a face niște poze la stele. Am văzut-o și am fotografiat-o”, spune Dani Mărginean.

  Imaginile au fost realizate vineri seară, în zona cabanei din Bâlea.

  Sursa foto: Facebook/Dani Marginean

  Citește mai mult

  Fapt divers

  Poliţia Locală Râşnov a sancţionat un „mort” pentru că nu avea declaraţie pe proprie răspundere la el

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  Poliţia Locală din Râşnov a sancţionat la finalul lunii Ianuarie un bărbat pentru că nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere, asta pentru că era trecut de ora 23.00. Conform Asociaţiei pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) Braşov, bărbatul a fost găsit pe stradă pe data de 23 Ianuarie. 

  Conform procesului verbal întocmit de Poliţia Locală Râşnov, Dihoiu Vasile a fost găsit circulând pe strada Vlad Ţepeş după ora 23.00 fără a avea asupra sa declaraţie pe proprie răspundere. Problema e că Dihou Vasile a murit încă din anul 2019.

  În procesul de constatare, care a fost publicat de ASUM, poliţistul local a notat: „A fost surprins pe strada Vlad Ţepeş fără a deţine asupra sa declaraţie pe propria răspundere, încălcând prevederile legii 17/2020″

  „Poliția locală Râșnov a sancționat contravențional un mort! Abuz, bătaie de joc sau pur și simplu prostie!? Poliția locală Râșnov a identificat la data de 23.01.2021, în orașul Râșnov, pe numitul DIHOIU VASILE circulând, în jurul orelor 23 pe strada Vlad Țepeș, fără a avea asupra sa declarația pe proprie răspundere! Oau! Pentru acest fapt DIHOIU VASILE a fost sancționat contravențional! Foarte bine! problema este că DIHOIU VASILE nu avea nevoie de o astfel de declarație, acesta fiind decedat încă din anul 2019”, a scris ASUM pe pagina de Facebook.

  Primăria Râşnov, cea care are în administrare Poliţia Locală, confirmă aceste fapte, însă transmite că datele de pe procesul verbal sunt ale fratelui celui care a decedat, singura greşeală fiind prenulemele, care este al mortului.

  Conform reprezentanţilor primăriei, procesul verbal este unul de avertisment.

  Pe stradă a fost găsit un bărbat care nu avea asupra sa declaraţia pe proprie răspundere, iar poliţistul local a fost nevoit să întocmească acest proces verbal de avertisment. A notat în el toate datele celui pe care l-au găsit pe stradă, mai puţin prenumele. Din neatenţie, pentru că poliţistul îi cunoştea pe ambii fraţi, în dreprul căsuţei unde se notează numele, a trecut DIHOIU VASILE, numele fratelui care era mort, doar prenumele fiind diferit, ambii având acelaşi nume de familie DIHOIU.

  Publicitate

  Conform primăriei, restul datelor de pe procesul verbal sunt cele ale fratelui care este în viaţă, atât CNP-ul cât şi seria şi numărul de pe Cartea de Identitate

   

  Citește mai mult

  Fapt divers

  650 euro, „mita pentru DSP” cerută unui bărbat aflat în izolare într-un hotel din Brașov de un fals polițist pentru că a „încălcat” carantina pentru o clipă

  Redactia Brasov

  Publicat

  pe

  Publicitate

  După ce în urmă cu patru luni anunțam că un bărbat a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov pentru săvârșirea infracțiunilor de „tentativa la înșelăciune” si „trafic de influenta”, jurnaliștii de la Libertatea au aflat detalii din caz. Întâmplarea pare să fie desprinsă dintr-un film.

  Un bărbat care s-a autoizolat într-un hotel din Brașov, după ce s-a întors din străinătate, a fost păcălit de recepționerul hotelului și de un fals polițist că trebuie să plătească mai multe sute de euro mită celor de la DSP, deoarece a încălcat măsura de izolare. Bărbatul coborâse din hotel la autoturism pentru a-și întâmpina soția. Ulterior, recepționerul și falsul polițist au fost prinși în flagrant delict, iar recent au fost condamnați, scriu jurnaliștii de la Libertatea.

  Publicitate

  Aflat la muncă în Belgia, bărbatul a revenit în țară pe 19 octombrie, anul trecut, și pentru a-și proteja familia a decis să se autoizoleze timp de 14 zile, la un hotel din Brașov. Soția acestuia a decis să nu îl lase singur, astfel că, după câteva zile, s-a cazat și ea la respectiva unitate hotelieră, fiind întâmpinată de soț la parcare.

  La intrarea în hotel, bărbatul a fost abordat de recepționerul hotelului și de un alt individ care s-a prezentat ca fiind polițist. Acesta i-a adus la cunoștință că a efectuat un control, alături de inspectorii DSP, și au constatat că nu se află în camera de hotel, motiv pentru care urmează a fi sancționat. Ulterior, recepționerul i-a transmis clientului că polițistul ar fi ridicat înregistrările de pe camerele de supraveghere în care a fost surprins ieșind din hotel. S-a oferit să îl pună în contact cu respectivul polițist, intermediere care s-a și realizat.

  Presupusul polițist a discutat cu bărbatul care părăsise camera de hotel și i-a promis că va trece cu vederea lipsa sa din camera hotelului și că o să rezolve cu o doamnă de la DSP, ca să nu mai aibă probleme la controale. L-a asigurat că după ce va rezolva cu funcționara de la DSP, va șterge și filmările de la hotel, dar, în schimbul acestui ajutor, „trebuie să bage mâna mai adânc în buzunar”, mai exact să plătească 650 de euro.

  Bărbatul a încercat să tragă de timp, spunând că are banii pe un card emis în Belgia, pe care nu îl putea folosi. Ulterior, în urma discuțiilor cu ceilalți membri ai familiei au decis să anunțe Poliția.

  Prinși în flagrant delict, recepționerul hotelului și complicele său au recunoscut că au pus la cale acest plan pentru a obține bani de la bărbat, profitând de faptul că acesta ieșise din camera de hotel.

  Publicitate

  Acuzați de tentativă la înșelăciune, trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență, cei doi au fost condamnați, pe 3 februarie, la un an și șase luni închisoare cu suspendare, în cazul recepționerului, respectiv un an și cinci luni cu suspendare pentru bărbatul care s-a pretins polițist.

  Condamnarea în cazul acestuia din urmă a fost contestată de procurori, care apreciază că pedeapsa este prea blândă, având în vedere că este cunoscut cu antecedente penale, relatează libertatea.ro.

  Citește mai mult
  Publicitate

  De Interes

  >