Connect with us
Publicitate

Economic

Hotelul Alpin din Poiana Brașov a avut venituri de 23 milioane de lei în 2020, cu 57% mai puţin faţă de 2019

Publicitate

Publicat

pe

Pandemia a avut un impact puternic asupra complexului hotelier, care a raportat pierderi de 3,7 milioane lei în 2020, pe când în 2019 a înregistrat un profit net de 5 mil. lei.

Publicitate

Complexul hotelier Alpin Resort Hotel din Poiana Braşov, controlat de omul de afaceri Claudiu Aron, a încasat anul trecut cu 57% mai puţin faţă de 2019. Astfel, complexul hotelier a avut o cifră de afaceri de doar 23 milioane lei în 2020, faţă de 55 milioane lei în 2019, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Complexul hotelier este admi­nistrat de compania Alpin 2003, care a înregistrat pierderi de 3,7 milioane lei faţă de 2019, când a raportat un profit net de 5 mil. lei. Pan­demia a avut un impact pu­ternic şi asupra re­sursei umane, astfel că, numărul angaja­ţilor a fost anul trecut cu 111 mai mic faţă de anul anterior. În 2020, complexul hotelier avea 123 angajaţi.

Complexul hotelier include hotelul Alpin cu 150 de camere, un aparthotel cu 114 apartamente, Casa Alpin cu 25 de camere şi 7 aparta­mente, toate clasate la patru stele. De asemenea, compania mai are şi două restaurante. Claudiu Aron este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România.

Publicitate

Antreprenorul a intrat în afaceri în 1994-1995, atunci când a câştigat o licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sediului Bursei de Valori în interiorul Băncii Naţionale. Aron a mai dezvoltat de atunci şi alte sedii de bănci, dar şi hoteluri pentru alţi investitori. Ulterior a început să construiască hoteluri şi pentru el şi a pus bazele companiei Alpin Resort în 2003, compania ajungând la o cifră de afaceri comparabilă cu cea a marilor hoteluri din Capitală. Antreprenorul a construit în 2003 şi hotelul KĂK Elizabeth din Capitală, pe care l-a vândut după doar doi ani unui austriac pentru 5 milioane de euro, bani folosiţi la modernizarea hotelului Alpin din Poiana Braşov, cumpărat în 2004.

Compania ce administrează hotelul din Poiana Braşov a ocupat primul loc în 2019 în clasamentul celor mai mari companii din judeţul Braşov după cifra de afaceri.

Printre cele mai cunoscute hoteluri din Poiana Braşov pe lângă Alpin Resort Hotel se mai află şi Aurelius, parte din lanţul hotelier Împăratul Ro­manilor, controlat de omul de afaceri sibian Aurel Munteanu, dar şi hotelurile omului de afaceri George Copos, proprietarul Ana Hotels, care deţine aici unităţile Sport şi Bradul – înregistrate pe firma ANA Hotels, cu sediul în Bucureşti.

În 2017, Copos a finalizat reno­varea hotelului Bradul din Poiana Braşov, o investiţie de 1,5 mil. euro. Investiţia a vizat modernizarea com­pletă a camerelor, a băilor şi a spaţiilor publice ale hotelului. În Poiana Braşov, familia Copos mai controlează hotelul Sport (patru stele), care a fost renovat cu 10 mil. euro în urmă cu câţiva ani.

Constanţa, Braşovul şi Bucureştiul s-au luptat în ultimii ani în ceea ce priveşte primele poziţii în clasamentul celor mai vizitate judeţe, dar Bucureştiul câştiga detaşat, având chiar şi peste 2 milioane de turişti, pe când Braşovul şi Constanţa înregistrau cu un milion de turişti mai puţin.

Publicitate

Cu toate că Braşovul nu şi-a schimbat poziţia în clasament, poziţionându-se pe al doilea loc atât în 2020, cât şi în 2019, a atras mult mai puţini turişti anul trecut. În 2019, circa 1,3 turişti au ajuns în Braşov, pe când anul trecut numărul acestora a fost de doar 715 mii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes