Connect with us
Publicitate

Economic

Hotelierii din Poiana Braşov se plâng de veniturile aduse de Massif. Grad de ocupare de doar 35% şi încasări la restaurante, doar un sfert cât într-un weekend normal de februarie

Publicat

pe

Publicitate

Organizatia Patronala de Turism Poiana Brasov saluta cel mai nou eveniment al Brasovului, recent incheiatul Festival Massif. Un festival pe care brasovenii si iubitorii muzicii il asteptau de foarte multa vreme.

Inca de cand s-a concretizat organizarea acestuia in Poiana Brasov, agentii economici de aici au fost entuziasmati, considerand ca Brasovul si Poiana Brasov aveau nevoie de o infuzie proaspata, la capitolul evenimente.

Consideram ca prima editie a Festivalului Massif a fost o reusita pentru organizatori si ca este un prim pas pentru a-l creste si a-l dezvolta pe viitor. Cu siguranta provocarile pe care le-au avut organizatorii si autoritatile au fost neasteptate si rezolvate in mare parte intr-un mod profesionist.

Cu totii – autoritati, organizatori, agenti eceonomici din Brasov si Poiana – vom trage invatamintele necesare din acest ,,episod pilot’’ si ne vom stradui ca viitoarele editii sa creasca in calitate si spectaculozitate.

Publicitate

Patronatul nostru și-a exprimat inca din vara trecuta disponibilitatea de a lucra impreuna cu organizatorii pentru gasirea celor mai bune si avantajoase variante pentru ambele parti.

Asteptarile au fost atat de nature economica, financiara – cat si artistice, de promovare, comunicare – fiind un eveniment in premiera pentru Brasov.

Ca aceste asteptari s-au concretizat sau nu, nici nu mai este foarte important acum la final de eveniment. Important este sa gasim variantele de lucru cele mai eficiente pentru anii care vor veni.

Suntem constienti ca festivalul poate aduce si trebuie sa aduca o plusvaloare comunitatii si asa este si normal. La fel cum el trebuie sa fie /sa devina profitabil pentru organizatori – ca orice business, de altfel.

Nu putem comenta valorile / sumele ramase in comunitate, sume avansate de catre organizatori pentru aceasta editie, pentru ca nu avem toate datele disponibile (si probabil ca nici ei nu le au, sunt doar niste date estimate).

Pe de alta parte, sumele (estimate) ca ar fi fost cheltuite de participantii la festival ni se par usor exagerate, dat fiind ca:

 • majoritatea celor care au venit din alte localitati probabil ca au stat in Brasov sau imprejurimi, pentru ca doar o mica parte s-a regasit in unitatile hoteliere din Poiana.
 • exceptand cazarile, mesele servite in afara campusului de festival si cheltuielile de transport local – celelalte venituri nu au ramas in comunitate, dat fiind ca cei care le-au incasat au sedii sociale/platesc taxe in alte zone/unitati administrative (bilete, food court, etc).
 • gradul de ocupare pe care l-au avut membrii Patronatului este sensibil diferit fata de cel comunicat de organizatori. Si aici cifrele sunt destul de exacte.

În urma ședinței Adunării Generele a Asociaților Organizatiei Patronale de Turism Poiana Brasov si a analizei facute, s-au desprins următoarele concluzii referitoare la organizarea primei ediții a Festivalului Massif la baza Pârtiei Bradul din Poiana Brașov:

 • gradul de ocupare a fost unul neașteptat de mic, pana în 35%, aici fiind inclusi artistii si stafful.
 • încasările restaurantelor din incinta hotelurilor cumulate cu cele individuale au avut o medie de 24% fata de un weekend de Februarie.
 • veniturile școlilor de schi – 25 % fata de aceeași perioada a anului anterior.
 • nu au fost atrași turiști străini.
 • media de vârstă a participanților a fost între 20 și 24 de ani.
 • nu s-a adresat profilului de client obișnuit al Poienii.
 • pe termen lung, organizarea festivalului poate aduce beneficii de imagine și materiale investitorilor din Poiana Brașov în condițiile unui parteneriat real între Primaria Municipiului Brașov- Organizator și agenții economici din Poiana Brașov.
 • este necesara promovarea mai agresiva la nivel internațional pentru a atrage si tusisti din afara tarii, cu atat maim ult cu cat din vara au fost anuntate mai multe curse/destinatii de pe noul aeroport din Brasov.
 • line-up ul a fost nepotrivit segmentului tinta al Destinației raportat la prețul biletului și zona de desfășurare. În aceeași măsură a fost anunțat extrem de tarziu. Fără un număr mai mare de artiști de renume internațional, de talia lui Dimitri Vegas, consideram ca nu va fi atractiv nici pe viitor. Suntem conștienți de sumele care ar trebui investite în acest sens și la fel de spațiul limitativ în care s-a desfășurat prima ediție. Din acest motiv, poate fi luata în calcul și alta locație (Poiana Mica).
 • dacă se dorește organizarea unei ediții viitoare, Consideram ca line up ul trebuie anunțat cu cel puțin 6 luni înainte.
 • comunicare a fost deficitara și făcută foarte din scurt. Informația care a ajuns la marele public a fost faptul ca Poiana Brașov este închisă din cauza acestui festival și a numărului mare de participanți. Pentru a evita acest disconfort au fost turiști care au renunțat sa mai vina în acel weekend în Brașov.
 • in urma unui sondaj facut cu toti membrii Patronatului, organizarea în incinta festivalului a fost apreciata cu nota 7,6.
 • cel mai mare câștig este experienta organizării unui astfel de festival din partea autorităților locale și mai cu seama RAT Brașov care de departe a fost vedeta acestor zile reusind sa mobilizeze resursa materiala și umana astfel încât nu au existat incidente. O astfel de măsură poate fi luata în calcul în cele câteva weekenduri foarte aglomerate de iarnă când efectiv Poiana Brașov se blochează din cauza numărului mare de mașini.
 • nu suntem de acord cu evenimente gen Winter Village în Poiana Brașov.
 • suntem de acord pe viitor cu organizarea festivalului în condițiile în care factorii implicați iau în calcul observațiile și concluziile pe care le am expus. Perioada sugerata este luna Martie iar amenajarea sa fie făcută după încheierea vacantei.

Ca si impact in randul turistilor non brasoveni s-au constatat urmatoarele:

 • unul foarte pozitiv in randul turistilor care sunt in trend si care au profilul clientilor cu venituri peste medie dar pt care ski-ul nu este neaparat asociat cu Poiana BV ci mai degraba cu statiuni externe.
 • unul mai putin pozitiv in randul celor carora Poiana reprezinta doar ski si petrecere la cabana.
 • unul extrem de pozitiv in randul celor ce sunt consumatori de acest gen de festival.
 • o surpriza neasteptata pentru noi toti o regasim in randul pustilor in zona de 10-16 ani care au savurat evenimentul mai ales datorita lineup-ului ce au continut si trupe trap.

Le uram tuturor succes în acest proiect ambițios și le transmitem pe aceasta cale ca suntem deschisi unui dialog constructiv care sa genereze o situație win-win.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes