Connect with us
Publicitate

Prima pagină

Hotelierii au făcut o petiţie pentru eradicarea turismului „la negru”

Publicat

pe

Publicitate

Mai mulţi hotelieri şi proprietari din pensiuni din toată ţara s-au unit şi cer ministrului ecomoniei să facă ceva pentru a eradica turismul „la negru”. Sunt zone în ţară unde acesta este mai mare chiar decât cel care se face pe acte, iar în contextul actual, când trebuie luate măsuri de siguranţă foarte aspre, aceştia se tem că apartamentele sau casele unde sunt cazaţi fără acte, turiştii ar putea să se îmbolnăvească. Asta pentru că în multe dintre unităţile de cazare măsurile de siguranţă nu se iau.

Una dintre cele mai afectate zone, în care turismul „la negru” este în floare de ani de zile, este culoarul Rucăr – Bran. Aici se crede că peste jumătate din locurile de cazare se plătesc fără ca turiştii să primească factură. De multe ori, de vină este birocraţia, casele vechi nu pot fi intabulate, iar fără intabulare nu se pot pune bazele unei firme ca să poţi face o pensiune cu acte, dar sunt şi oameni care preferă să nu dea chitanţă pentru a avea preţuri mai mici la cazare.

„El neavând casa intabulată nu poate să-şi scoată autorizaţie, neputând să scoată autorizaţie nu are certificat de clasificare, neavând certificat de clasificare, el nu poate să primească turişti. Dar, toată lumea trebuie să trăiască, el va primi în continuare turişti”, spune Dorin Olteanu, proprietar de pensiune din Moieciu.

„Cei cu care am stat de vorbă au zis domne, şi birocraţia e mare şi impozitele sunt mari şi de-aia lucrează la negru”, a completat Nicolae Carp, proprietar de pensiune din Bran.

Publicitate

Numătrul unităţilor de cazare neclasificate este foarte greu de găsit, asta pentru că ele nu apar în nici o statistică. Cele mai multe sunt cabane sau apartamente. Pentru a eradica turismul la negru, hotelierii au făcut o petiţie către ministrul ecomiei.

„Nu este firesc ca altcineva, o casă particulară să închirieze turiştilor la negru aceste spaţii de cazare. Cu atât mai mult în această perioadă toţi proprietarii de unităţi turistice clasificate trebuie să ia măsuri suplimentare de igienizare şi din nou presupun costuri. Ce cerem? Cerem ca unităţile care nu sunt clasificate să nu mai aibă posibilitatea să se promoveze în mediul online”, a declarat Cristina Predoiu, iniţiatoarea proiectului „Bun simţ turistic”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes