Connect with us
Publicitate

Economic

HoReCa Brașov, exasperată: „Până vine ajutorul de la stat dăm faliment!”. Mai multe unități au pus lacătul în semn de protest față de întârzierile statului în a livra banii promiși

Publicat

pe

Statul a promis granturi pentru HoReCa, industrie afectată de îngrădirile guvernanţilor, dar antreprenorii nu au primit încă nimic şi trăiesc din alte împrumuturi, realtează Mediafax. 

Publicitate

Valentin Bărbat, proprietarul cafenelei Tipografia, din Braşov, a strâns terasa şi a încuiat totul. Localul oferea peste 100 de tipuri de ceaiuri, 25 de sortimente de bere artizanală şi sendvişuri cu produse locale. 

Valentin Bărbat, proprietarul cafenelei Tipografia: „Savurează şi produse faine din ingrediente locale, dar, în mare parte, este despre oameni, despre comunitate. Ca atare, am încercat o tentativă de a intra pe platformele de livrare. O bere şi un ceai poţi să cumperi din magazine. Oamenii clar vor să vină la cafenea şi să socilizeze, dar nu sub o formă de distanţare. Temperaturile sunt spre 0 şi oricât ai fi de doritor să ieşi în oraş, totuşi, îngheţi”

În primăvară angajaţii lui au intrat în şomaj tehnic. Între timp, Vali a depus dosar pentru granturi pentru capital de lucru, ajutor de la stat prin Măsura 2, pentru susţinerea activităţii. Ca să beneficieze de ele e obligat să menţină toţi angajaţii, să nu îi concedieze, ba chiar să facă alte angajări. 

Publicitate

Valentin Bărbat, proprietarul cafenelei Tipografia: „Nu avem voie să îi trecem în şomaj, am solicitat o derogare pentru că însăşi activitatea s-a întrerupt, deci avem nevoie de ajutor. Trebuie să menţinem angajaţii timp de 6 luni, dar banii nu ştim când vin. Se bat cap în cap lucruruile aici. Ne-am împrumutat din nou, dar nu ştiu cât mai reuşim lucrul ăsta. Suntem pe un loc eligibil, dar informarea e opacă din partea celor care se ocupă. Vin joi, la doi, peste un an, îţi faci o previziune, nu există aşa ceva din păcate”

Granturile pentru capital de lucru sunt nerambursabile şi au fost oferite pe principiul primul venit, primul servit, iar maximul de ajutor este de 150.000 de euro. Contează cifra de afaceri din 2019. între 5.000 şi 13.500 de euro, valoarea grantului va fi de 2.000 de euro. Dacă cifra de afaceri este între 13.501 şi 1.000.000 de euro, valoarea grantului va fi 15 % din aceasta, dar, nu mai mare de 150.000 de euro. 

Cu încasări de doar 100 de lei pe zi şi acest local a fost închis. 8 angajaţi au intrat în şomaj tehnic.
În centrul istoric al Braşovului s-au închis deja 4 localuri.

Sursa: Mediafax.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes