Connect with us
Publicitate

Administrație

Guvernul vrea să renunțe la A8 Iași-Târgu-Mureș. Autostrada A13 Brașov-Bacău devine prioritară

Publicat

pe

Guvernul PNL este pe cale de a inversa prioritatea autostrăzilor cerute de Moldova, în sensul de a face tronsonul Bacău – Brașov ca prioritatea nr 1 și finanțabil din fonduri UE, concomitent cu retrogradarea traseului Iași – Târgu Mureș ca prioritate 3 și lipsirea de finanțare europeană măcar pe următorii 10 ani, scrie presa din Iași, citata de Ziarul de Bacau.

Publicitate

Actualul Guvern vrea să modifice Masterplanul pe Tranport (MPGT), prin elaborarea unui document care se va numi: „Strategia de Implementare și Prioritizare a Proiectelor de Autostrăzi în perioada 2021-2030”. Această nouă strategie a Guvernului României urmează a fi prezentată Comisiei Europene imediat după instalarea noului guvern, adică după 1 Ianuarie 2021.

Intenția ar fi să se schimbe coridoarele de transport europene din România TEN-T din actualul MPGT între ele, astfel încât unele să se transforme din TEN-T CORE (coridor principal) în TEN-T Comprehesive (coridor secundar) și invers.

În această situație se află coridorul Bacău -Brașov/A13 care în acest moment este pe TEN-T Comprehesive(coridor secundar) și care se dorește a fi transformat într-un coridor TEN-T CORE (coridor principal), iar Tg.Mureş -Tg.Neamț să fie transformat din TEN-T CORE (coridor principal) în TEN-T Comprehesive (coridor secundar). 

Publicitate

Toate aceste modificări ar duce la o recunoaștere oficială a prioritizării execuției tronsonului Bacău-Brașov/A13 înaintea tronsonului Tg.Mureş -Tg.Neamț/A8 și de către Comisia Europeană, ceea ce ar stabili definitiv execuția A13 în perioada 2021-2027 până cel târziu în 2030 și renunțarea la tronsonul Tg. Mureș – Tg Neamț/A8. 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes