Connect with us
Publicitate

Social

Guvernul vrea să plafoneze prețul lemnului de foc pentru următoarele 6 luni. Exporturile de peleți ar putea fi interzise

Publicat

pe

Pentru ca românii să treacă mai ușor peste iarnă, Guvernul României a anunțat că vrea să plafoneze prețul lemnului folosit pentru încălzirea gospodăriilor, dar autoritățile spun că vor să interzică și exporturile de peleți, anunță digi24.ro.

Publicitate

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pregătește un act normativ pentru ca aceste propuneri să intre în vigoare în cel mai scurt timp. După ce proiectul va fi gata, acesta va fi supus spre aprobare Guvernului. Acest ajutor ar fi mană cerească pentru românii care se încălzesc cu lemn de foc. În țara noastră, peste 3 milioane de gospodării folosesc lemnele pentru a face căldură. Pentru a trece iarna, autoritățile se gândesc să importe material lemnos din Ucraina.

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a declarat ministrul Tanczos Barna, citat de aceeași sursă.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

Publicitate

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au decis joi, într-o ședință la guvern, să interzică exportul de peleți, în încercarea de a stopa creșterea prețului la acest tip de combustibil peste iarnă.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes