Connect with us
Publicitate

Social

Guvernul vrea să ofere carduri către 4 milioane de români. Banii virați pe aceste carduri vor fi folosiți pentru plata facturilor la energie

Publicat

pe

Românii cu venituri modeste și cei aflați în situații de risc ar putea primi bani pe card pentru a plăti facturile la energie sau pentru a cumpăra lemne de foc. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a spus că Guvernul pune la dispoziție un buget de un miliard de euro pentru plata acestor ajutoare, timp de un an de zile, anunță antena3.ro.

Publicitate

„Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș pentru Antena 3 CNN.

Oficialul spune că cei care vor primi aceste vouchere trebuie să aibă consum redus de energie electrică la nivel de gospodărie. Cardurile ar putea ajunge și la persoanele vulnerabile și gospodăriile vulnerabile în funcție de limita de venit stabilită, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie.

„Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție. Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. În ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș, pentru aceeași sursă.

Publicitate

Autoritățile spun că aceste carduri pot fi diferite, în funcție de tipul de ajutor sau poate exista un card multifuncțional pe care să fie virați banii. Boloș a mai spus că este luată în calcul și varianta compensării energiei termice și încălzirii termice în sistemele centralizate de căldură.

„În general aceste carduri sunt carduri care circulă în regim controlat și nu pot face obiectul tranzacțiilor decât furnizorilor cărora le este destinat respectivul card. Dacă, de exemplu, furnizorul de energie electrică este în rețeaua emitentului de carduri, beneficiarul se prezintă cu cardul la casierie sau unde are loc plata facturilor în mod curent și de acolo, cu ajutorul acestui card, și cu codul PIN corespunzător, se vor utiliza respectivele carduri. Din acest punct de vedere nu ne vom face probleme cu privire la modul de utilizare al lor. De reținut este că nu vor putea fi retrași bani în numerar de pe aceste carduri. Există un regim strict de utilizare al lor și nu pot fi tranzacționați. Desigur că există și un regim de sancțiuni pentru beneficiarii care le folosesc în alte scopuri decât cele pentru care au fost emise”, a mai spus ministrul Marcel Boloș.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes