Connect with us
Publicitate

Administrație

Guvernul nu mai dă tichete de vacanță în 2021, taie sporurile și reduce subvenția pentru transportul studenților

Publicat

pe

Publicitate

Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale citate de digi24.ro.

Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu.

Acesta i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite.

Potrivit informațiilor Digi24, prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei.

Publicitate

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei.

Și transportul gratis pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii.

Liderii Coaliției se află la această oră într-o nouă ședință pe tema legii bugetului de stat pe 2021, lege întârziată deja cu o săptămână. Cele trei partide din arcul guvernamental trebuie să cadă de acord pe măsurile de austeritate necesare pentru încadrarea unui deficit bugetar maxim de 7,2% din PIB.

Florin Cîțu a anunțat că dorește să desființeze sporurile din sectorul bugetar și că a cerut companiilor de stat planuri de restructurare, în caz contrar urmând ca Guvernul să nu le mai acorde subvenții.

Printre alte măsuri de reducere a cheltuielilor se mai numără și:

  • Înghețarea pensiilor până în 2022, mai multe detalii aici
  • Normele de hrană vor fi reduse. Măsura ar urma să economisească 800 de milioane de lei.
  • Sporul de 30% acordat prefecturilor pentru lupta contra covid nu va mai fi acordat
  • Nu se vor mai acorda subvenții companiilor de stat aflate pe pierdere dacă nu vin cu planuri de restructurare. Premierul Cîțu s-a declarat nemulțumit că nu a primit propuneri de restructurare, conform surselor citate.
  • Scad subvențiile pentru partide cu 30%. Măsura fusese anunțată anterior de vicepremierul Dan Barna.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes