Connect with us
Publicitate

Social

Guvernul a redefinit izolarea şi carantina pentru a împiedica externarea bolnavilor

Publicat

pe

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Raed Arafat, au detaliat măsurile prevăzute în proiectul de lege prin care Guvernul a redefinit izolarea şi carantina, după ce au precizat că 550 de persoane infectate cu coronavirus s-au externat de ieri și până azi, la cerere, ca urmare a decizie CCR, după cum notează biziday.ro.

Astfel, termenul „carantină” se referă la separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte. Termenul „izolare” se referă separarea persoanelor bolnave. Dacă e depășită capacitatea spitalelor, izolarea va putea fi făcută și la domiciliu.

Principale prevederi ale proiectului:

„Proiectul poate fi aplicat și în alte situații de risc epidemiologic, nu doar COVID. Este foarte specific și cuprinde multe definiții, ca să nu poate fi interpretat.

Publicitate

Carantina = separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte că poartă un virusul, la domiciliu sau la altă locație.

Izolarea = separarea persoanelor bolnave, în vederea aplicării unui tratament.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ia decizia carantinării persoanelor venite din diferite țări. Ministerul Sănătății aplică decizia.

La propunerea DSP, prefecturile pot aproba carantinarea unor zone din județe. Nimeni nu ia deciziile singur, acestea se iau în colaborare cu comitetele pentru situații de urgență, fie ele județene sau național. Și comunitatea medicală are un cuvânt de zis.

Situațiile în care se instituie carantinarea și izolarea: – epidemie declarată de ministerul Sănătății; –urgență de sănătate publică declarată de OMS; – pandemie declarată de OMS; –eveniment neașteptat constatat de structurile DSU sau instituțiile din subordinea Ministerului Sănătății.

Prin excepție, în cazul în care un medic constată un virus cu risc de transmitere, o boală nouă în România, medicul poate decide izolarea unității și informează DSP. El nu trebuie să mai aștepte o decizie a Ministerului Sănătății.

În lege am introdus posibilitatea de luare a unor măsuri imediate, în procedură de urgență. Sigur, cu validarea ulterioară a CNSU.

Ea prevede și modalitățile de contestare a măsurilor în instant”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes