Connect with us
Publicitate

Social

Grevă generală în învățământ după ce negocierile între Guvern și sindicaliști au eșuat. Începând de luni, 22 mai, cadrele didactice nu vor mai intra la ore

Publicat

pe

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie au anunţat că vor declanşa greva generală din data de 22 mai. Decizia a fost votată de membrii de sindicat în proporție de peste 70%. Liderii sindicatelor din Educație spun că negocierile cu reprezentanții Guvernului au eșuat, iar de luni va fi grevă generală în sistemul de educație.

Publicitate

Până atunci, cadrele didactice au anunțat că mâine va avea loc o grevă de avertisment între orele 11.00 şi 13.00. Asta înseamnă că profesorii merg la ore însă ei vor decide dacă țin cursurile sau doar îi supraveghează pe elevi. Acest demers era necesar pentru ca sindicaliștii să poată declanșa grava generală.

Angajații din învăţământ cer majorarea salariilor, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli. Aceștia mai spun că greva generală ar putea afecta examenele din acest an, dacă guvernanții nu vin cu soluții.

Potrivit antena3.ro, președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție, după ce negocierile dintre sindicatele din învățământ și Guvern au eșuat. Klaus Iohannis spune că solicitările profesorilor privind majorarea salariilor sunt îndreptățite și cere ministerului Muncii să grăbească actualizarea Legii Salarizării, în așa fel încât problemele din învățământ să fie rezolvate cât mai curând.

Publicitate

„Solicitările dascălilor pentru măriri salariale, după părerea mea, sunt îndreptățite, în condițiile în care am avut și avem încă o inflație destul de mare. Este clar că aici vorbim de o reașezare, dar în realitate avem nevoie de mult mai mult și am spus aceste lucruri de foarte multe ori în timp ce lucram la proiectul România Educată. Dacă dorim să avem în România un învățământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condițiile, nu doar școli moderne, săli de clasă bine dotate, cabinete dotate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai spus că aleșii ar trebui să aibă grijă de dascăli pentru că ei formează tânăra generație, iar un aspect foarte important este salarizarea cadrelor didactice.

„Această chestiune, cel puțin așa mi s-a părut în spațiu public, este artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile Educației. În Legile Educației, chestiunile salariale nu apar, ele nu au locul lor acolo. Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare, care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de Legea Salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului. Dacă aceste chestiuni se obțin prin grevă, sigur este o întrebare care se poate pune, însă sindicatele își fac planul lor și nu acestea le discut. Eu discut despre nevoile sistemului educațional din România și aici trebuie să avem grijă. Dacă vrem într-adevăr un sistem foarte performant și avem pretenții de la dascăli, trebuie să-i și plătim”, a mai spus președintele.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes