Connect with us
Publicitate

Social

Greva generală a profesorilor continuă și marți. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de oferta Guvernului și sunt hotărâți să nu se întoarcă la clase

Publicat

pe

Greva generală a profesorilor va continua și marți, după minivacanța de Rusalii. Părinții elevilor din clasele terminale au inițiat o petiție online pentru ca examenele naționale să aibă loc la datele fixate. „Copiii noștri nu sunt monedă de schimb“, atrag atenția aceștia.

Publicitate

Potrivit adevarul.ro, ordonanța aprobată joi de Guvern în urma ședinței extraordinare nu a fost de natură să închidă conflictul de muncă din Educație. Cele două mari federații din învățământul preuniversitar – FSLI și FSE „Spiru Haret”– au anunțat că greva va continua. Unul dintre motive este lipsa de încredere în autorități că sumele și măsurile convenite vor fi și aplicate, spun reprezentanții sindicali.

Guvernul a oferit profesorilor 1.000 de lei brut la salariu și 400 de lei pentru personalul nedidactic, începând cu 1 iunie, urmată de o majorare a salariilor etapizat, în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

În numele salariaților, liderii de sindicat au cerut autorităților să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea învățământului preuniversitar și care nu a fost introdus în ordonanța de joi, care prevedea ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se facă progresiv, în funcție de studii, vechime, grad didactic și funcția ocupată.

Publicitate

Profesorii sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Sindicaliștii se tem că în situația în care vor face un pas înapoi, odată încheiată greva autoritățile vor reveni la vechile obiceiuri, adică vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.

Sindicaliștii mai spun că articolul din Legea educației potrivit căruia se alocă 6% din PIB pentru Educație este prorogat de mai bine de 10 ani și că au informații că Guvernul are de gând să proroge și articolul din Legea învățământului preuniversitar care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din bugetul consolidat, de la 1 ianuarie 2024, întrucât „nu sunt bani”.

În războiul încrucișat între sindicate și autorități, elevii sunt prinși la mijloc. Rețelele de socializare s-au umplut de mesaje prin care unii părinți vor amânarea examenelor sau repetarea anului școlar, precum şi cu opinii contrare, ale părinților elevilor din clasele terminale, respectiv a VIII-a și a XII-a, care au de susținut în această lună examene naționale.

Aceştia din urmă au inițiat o petiție online în care cer menținerea datelor deja fixate. Documentul specifică faptul că părinții respectă dreptul profesorilor la grevă, dar cer susținerea examenelor la datele stabilite de Ministerul Educației. „Vă rugăm, spuneți stop șantajului emoțional. Nu folosiți elevii ca monedă de schimb!”, se arată în petiția lansată.

Greva generală a profesorilor a început luni, 22 mai, după mai multe acțiuni sindicale autorizate, dar lipsite de orice efect. Totodată, înscrierea la examenul de maturitate are loc între 29 mai și 9 iunie, potrivit calendarului deja stabilit, în timp ce înscrierea la Evaluarea Națională are loc între 6 și 9 iunie și se face automat, de către secretariatele școlilor. Probele orale la Bac, sesiunea iunie-iulie, încep, teoretic, pe 12 iunie, iar primul examen scris la Evaluarea Naţională este programat pentru 19 iunie.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes