Connect with us
Publicitate

Social

Gospodinele care vând cozonaci sau prăjituri pe rețelele sociale au intrat în vizorul ANAF. Inspectorii nu recomandă românilor să cumpere astfel de produse de pe internet

Publicat

pe

Publicitate

Ca să mai adune ceva bani la bugetul de stat, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au pus ochii pe gospodinele care fac acasă cozonaci sau alte prăjituri. Pe Facebook, Instagram sau TikTok au apărut zeci de români și românce care își prezintă produsele gătite în casă și care le dau ocazia urmăritorilor să cumpere deserturile.

Cum Paștele se apropie cu pași repezi, mulți oameni care nu au timp să gătească sau pur și simplu nu se pricep aleg să cumpere produsele tradiționale pentru masa de sărbătoare direct de pe internet. Acest tip de comerț a ajuns și în vizorul ANAF, iar acum cei care vând pe internet bucate produse în propria locuință s-ar putea trezi cu controale.

Potrivit impact.ro, Președintele ANAF, Lucian Heiuș, spune că românii nu ar trebui să cumpere produse alimentare de pe rețelele sociale, deoarece se pot îmbolnăvi. De altfel, inspectorii au început verificările la astfel de gospodine, care vând produse alimentare, dar nu declară niciun venit. Lucian Heiuș a spus că sunt unele așa-zise gospodine care au făcut vânzări record, iar inspectorii sunt interesați de activitatea acestora. Mai exact, inspectorii ANAF îi verifică pe cei care au avut vânzări anul trecut de peste 100.000 de euro.

„Discutăm de fapte de comerţ care nu sunt autorizate. După ce am făcut acea verificare pe tranzacţiile care s-au făcut, ca urmare a informaţiilor din declaraţia 395 – şi am constatat că sunt peste 20.000 şi cu un volum de aproape 2 miliarde lei, am stabilit un prag de analiză de risc a noastră (…) Am zis să începem cu cei mai mari, cei mai mari fiind o persoană care a vândut prin comerţ online de 44 milioane lei, 9 milioane de euro, şi nu a declarat nimic. Mie mi se pare că omul ăla e şi sărit un pic de pe fix. Cum să vinzi de 9 milioane de euro fără să declari nimic? Este clar că sfidezi orice regulă de bun simţ”, a spus Lucian Heiuş.

Publicitate

În plus, șeful ANAF spune că nimeni nu știe în ce condiții sunt preparate produsele respective și îi îndeamnă pe români să cumpere doar din magazine autorizate, care sunt verificate de inspectorii sanitari.

„O gospodină care vrea să vândă prăjituri sau cozonaci prin online, nefiind autorizată, este ilegal ce face – pentru că poţi să atentezi la sănătatea oamenilor, nu este legal – şi toţi consumatorii ar trebui să cumpere din magazinele organizate. Ştiu că este o practică”, a recunoscut președintele ANAF, Lucian Heiuş.

El a precizat că nu recomandă românilor să cumpere de la persoane fizice care fac reclame pe Facebook şi care nu sunt autorizate şi nu au laboratoare, nu au bucătării care să respecte minime condiţii de igienă stabilite de legislaţia din România.

„Vinde prăjituri de casă dar el, cine ştie, le coace într-un garaj şi le pune după aceea în vânzare şi, Doamne fereşte, te trezeşti cu o Salmonella sau altceva, nefiind înregistrat şi să respecte condiţiile de igienă”, a mai spus şeful ANAF.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes