Connect with us
Publicitate

Administrație

Gicu Cojocaru nu mai este primarul Cristianului. A pierdut procesul în care ANI l-a acuzat de incompatibilitate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Gicu Cojocaru, primarul din partea PNL al comunei Cristian, va rămâne fără funcţie după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă recursul formulat în procesul pe care edilul comunei l-a avut cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Instanţa a avut în vedere incompatibilitatea găsită de ANI încă din 2015. Atunci Agenţia Naţională de Integritate l-a gasit pe Gicu Cojocaru incompatibil cu mai munlte fincţii avute în perioada 2003 – 2012. Chiar dacă procesul era pe rol, Gicu Cojocaru a mai câştigat un mandat de primar la Cristianului, după cel avut între 2016 şi 2020.

Conform comunicatului transmis presei, ANI a descoperit mai multe nereguli:

Publicitate

„Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către COJOCARU GICU, funcţionar public în cadrul Primăriei Oraşului Râşnov, Judeţul Braşov, ca urmare a deținerii simultane de funcții.

COJOCARU GICU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 23 aprilie 2003 – 11 mai 2012, şi 25 iunie – 14 august 2012, întrucât a deținut, simultan, următoarele funcții și calități:

Publicitate

–   în perioada 23 aprilie 2003 – 23 iunie 2004, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi funcţia de inspector fiscal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

–   în perioada 23 iunie 2004 – 11 mai 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Zărneşti, şi funcţia de inspector fiscal, respectiv, inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

–   în perioada 25 iunie – 01 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de consilier în cadrul Primăriei Comunei Râşnov, Judeţul Braşov, şi funcţia publică de inspector principal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

Publicitate

–   în perioada 28 iunie – 14 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Cristian, Judeţul Braşov.

COJOCARU GICU a încălcat, astfel, dispozițiile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit […]. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate […] în cadrul autorităților sau instituțiilor publice […]”.”

Fotoliul de primar va fi ocupat în continuare de viceprimarul Octavian Buta. Conform legii, în astfel de cazuri ar trebui organizate alegeri parţiale.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea
Publicitate
Publicitate

De Interes

>