Connect with us
Publicitate

Eveniment

George Scripcaru, achitat în dosarul în care era acuzat că l-a şantajat pe fostul director RATBV să pună reclame electorale în autobuze, în campania din 2020

Publicat

pe

Fostul edil de Brasov George Scripcaru ramane cel mai achitat primar din Romania. DNA si-a frant gatul a patra oara: procurorul George Daniel Danca a incasat achitare pe lipsa de probe in dosarul in care l-a trimis in judecata pe Scripcaru pentru o presupusa fapta de santaj. Judecatorul Lucian Manoli de la Tribunalul Covasna l-a achitat tot pe lipsa de probe pe fostul director al RAT Brasov George Mihai Cornea.

Directia Nationala Anticoruptie a dat chix in al patrulea dosar in care a incercat sa-l execute pe fostul primar al municipiului Brasov George Scripcaru, scrie luju.ro.

Joi, 20 aprilie 2023, judecatorul Lucian Manoli – presedintele Sectiei penale de la Tribunalul Covasna – l-a achitat pe Scripcaru intr-un dosar in care DNA a vrut sa-l faca pentru o presupusa fapta de santaj legata de campania electorala din anul 2020 (detalii in comunicatul de la final). Manoli a dispus achitarea in baza art. 16 alin. 1 lit. c Cod procedura penala: „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”. Pe acelasi temei l-a achitat magistratul pe George Mihai Cornea (fost director al Regiei Autonome de Transport Brasov), acuzat de complicitate la santaj. Daca achitarea va ramane definitiva, Scripcaru isi va pastra recordul de cel mai achitat primar din Romania – titlu pe care deocamdata il imparte cu fostul edil din Targu Mures Dorin Florea, care de asemenea a invins DNA in trei dosare.

Iata minuta sentintei nr. 17/2023 din cauza nr. 1597/119/2020:

Publicitate

„In temeiul in temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului SCRIPCARU GEORGE, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj prevazute de art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal, raportat la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

In temeiul in temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 lit. c din Codul de procedura penala, dispune achitarea inculpatului CORNEA GEORGE MIHAI, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la santaj prevazute de art. 48 alin. 1 raportat la art. 207 alin. 1 si 3 Cod penal si la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000.

In temeiul art. 397 raportat la art. 25 alin. 1 Cod de procedura penala, respinge actiunea civila formulata impotriva inculpatilor de catre partea civila Tutuianu Melinda, ca neintemeiata. In baza art. 398 Cod procedura penala, raportat la art. 274 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei, azi, 20.04.2023”.

Dosar deschis din oficiu

Dupa cum vedeti in facsimilul de mai jos, rechizitoriul cauzei nr. 58/P/2020 a fost semnat de catre procurorul George Daniel Danca de la DNA Brasov, fara ca procurorul care a confirmat actul de acuzare sa-si treaca numele pe prima pagina.

Achitarea lui George Scripcaru si a lui George Cornea este cu atat mai spectaculoasa, cu cat presupusele fapte de santaj si complicitate la santaj au fost efectiv inventate de catre Directia Nationala Anticoruptie. Mai exact, avocatul Vladimir Ciolacu (aparatorul fostului primar George Scripcaru) a precizat pentru Lumea Justitiei ca speta a vizat initial mai multe infractiuni, dar toate celelalte au fost clasate, ramanand doar acuzatiile de santaj si de complicitate la santaj (pentru Scripcaru, respectiv Cornea). Avocatul a subliniat ca a existat un denunt depus la DNA, insa el nu viza faptele de santaj si complicitate la santaj, acestea fiind acuzatii formulate de catre procurorul George Danca in urma unei sesizari din oficiu.

De asemenea, la sfarsitul comunicatului de mai jos, veti vedea ca DNA face referire la o incheiere a Curtii de Apel Brasov. Maestrul Ciolacu a explicat pentru Luju.ro: „DNA a cerut Curtii de Apel Brasov desemnarea unei alte instante sa judece cauza. In mod normal, competent era Tribunalul Brasov, dar cei de la DNA au zis ca Scripcaru fiind primar, vezi, Doamne, e lumea impresionata de el. Asa ca a fost desemnat Tribunalul Covasna”.

Redam comunicatul din 10 decembrie 2020, prin care DNA a anuntat trimiterea in judecata a lui Scripcaru:

„In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 674/VIII/3 din 23 octombrie 2020, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

SCRIPCARU GEORGE, la data faptei primar in exercitiu al municipiului Brasov, cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata,

CORNEA GEORGE MIHAI, director general al Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., cu privire la savarsirea infractiunii de santaj in forma complicitatii, comisa in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al municipiului Brasov inscris in cursa electorala pentru obtinerea unui nou mandat, inculpatul Scripcaru George l-ar fi amenintat, la data de 12 august 2020, pe unul din angajatii societatii comerciale care difuza spoturi electorale in interiorul autobuzelor apartinand Regiei Autonome de Transporturi Brasov (R.A.T.B.V.) S.A., ca firma va avea de suferit daca nu oprea imediat difuzarea acelor reclame.

Firma respectiva semnase un contract de locatiune cu R.A.T.B.V. S.A. pentru spatiul din interiorul autobuzelor si, in perioada respectiva, incepuse sa difuzeze spoturi de promovare electorala a candidatilor la Primaria Brasovului din partea partidelor cu care societatea incheiase anterior contracte de promovare.

In perioada 6-12 august 2020, acelasi inculpat, prin intermediul lui Cornea George Mihai, director general al RATBV S.A., ar fi facut presiuni asupra unei persoane din firma respectiva pentru a o constrange sa opreasca difuzarea spoturilor electorale care priveau doar o anumita formatiune electorala si sa promoveze gratuit, prin intermediul ecranelor LCD detinute de firma, „realizarile” primarului din cursul actualului mandat, mascate sub forma unor stiri pozitive.

In baza prevederilor legale si a dispozitiei din incheierea Curtii de Apel Brasov, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului si a acordurilor de recunoastere a vinovatiei la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes