Connect with us
Publicitate

Social

Gata cu abuzurile. Poliția Animalelor a intrat oficial în acțiune. Cei care chinuie animalele vor răspunde în fața legii

Publicat

pe

Poliția Animalelor din România intră acțiune abia în februarie 2021, chiar dacă a fost înființată de mai multe luni. Astfel, de acum înainte,persoanele care observă abuzuri împotriva animelor pot raporta incidentele la această instituție, scrie Gândul.

Publicitate

Polițiștii vor face verificări inclusiv la adăposturile de animale pentru a vedea dacă trăiesc în condițiile potrivite. În cursul zilei de sâmbătă, 6 februarie, polițiștii au mers la un astfel de adăpost și au hrănit 200 de câini.

„Poate fi considerat punctul zero, deşi a fost şi anterior punctul 0, când a fost înfiinţată această direcţie. Mai avem însă de lucrat la a ocupa întreaga schemă de personal, dar, în acest moment sunt pregătiţi să intervenim în orice judeţ al ţării”, a declarat Daniel Radu, şeful Poliţiei Animalelor, potrivit observatornews.ro.

„Suntem alături de colegii de la politia animalelor şi sperăm să fie un semnal pt toată lumea că ceva trebuie făcut şi pt necuvântătoare. Indiferent că este vorba despre agresarea animalului, de stingiuirea lui, de lăsarea fără adăpost, fără hrană, este infracţiune”, a declarat Maria Baciu, vicepreşedinta Clubului Blue Knights Romania III.

Publicitate

Cei care chinuie animelele vor răspunde în fața legii
„Nu-i uman, până la urma urmei, să chinui nişte animale. Trebuie să răspundă în faţa legii cei care fac acest lucru”, a susținut și Alin Apostol, preşedintele Asociaţiei Samurai Civic Club România.

Dosar penal pentru cei care maltratează animalele
„Cei care intenţionează să comită astfel de fapte ar trebui să ştie că, elementul de noutate este şi dosarul penal care fi întocmit în acest sens, dar şi extragerea animalului din mediul în care el se află în dificultate şi plasarea într-un adăpost”, a mai declarat Daniel Radu, şeful Poliţiei Animalelor.

Polițiștii prahoveni au donat, alături de mai multe asociații ale motocicliștilor, două tone de mâncare pentru un adăpost din Prahova.

„Suntem toţi iubitori de animale, eu personal, la sediul locului de muncă am adoptat o pisică şi un câine, de care avem grijă”, Maria Baciu, vicepreşedinta Clubului Poliţiştilor Motociclişti Blue Knights Romania III.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, Biroul pentru Protecția Animalelor este prevăzut cu funcții de ofițeri de poliție, agenți de poliție și ofițeri specialiști – medici veterinari.

Publicitate

Constituirea acestui birou are ca scop asigurarea condițiilor de viață și bunăstare a animalelor cu sau fără stăpân, inclusiv a animalelor sălbatice, impunându-se o serie de drepturi şi obligaţii, atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului, la data de 16 octombrie 2020, fiind publicată în Monitorul Oficial O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice.

Potrivit noilor reglementări, polițistul deţine instrumentul administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării pericolului în care se află animalul.

Totodată, având în vedere reglementările recente, în situația în care un animal se află într-o situație de pericol, polițiștii au posibilitatea de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, în conformitate cu art.52, alin.2, lit.c din Legea nr. 218/2002- R, respectiv ” a prinde autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spaţiu;”

Un alt element de noutate, introdus în spiritul protecției animalelor constă în posibilitatea polițiștilor de a folosi, pentru a constata existența unei stări de pericol, înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora.

Conform art. 241 din O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice:

(1) Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Publicitate

(2) În sensul alin. (1), prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.
(3) Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:

a) constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol prevăzute la alin. (2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
e) fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.
(4) Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura respectarea dispozițiilor art. 5.

Deținătorii de animale au, în mod obligatoriu, și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes