Connect with us
Publicitate

Administrație

Furnizorii de gaze cer din aprilie prețuri de 5 ori mai mari. La Brașov ofertele încep de la 0,69 lei pe kwh

Publicat

pe

black gas stove with white and black gas stove
Publicitate

De la 1 aprilie, când expira actuala schemă de reduceri în energie, românii se pregătesc să înfrunte prețuri și mai mari.

Guvernul încă strânge propuneri pentru a împiedica creșterile care ar deveni greu de suportat pentru cei mai mulți dintre români. Liderii coaliției s-au reunit într-o sedință marți, fără să ajungă însă la un consens.

Prima soluție adusa în discuție este reducerea cotei de TVA la electricitate și gaze, de la 19% în prezent la 5%, împreună cu eliminarea certificatelor verzi din facturi.

În cazul unui consum de 100 kwh, o factura la electricitate, după 1 aprilie, când expira actualele masuri, ar fi 138 de lei. Cu masurile propuse, factura ar scădea la 114 lei, potrivit calculelor e-nergia.ro.

Publicitate

După consultări cu sindicate și patronate, Guvernul a anunțat doar că vă continua discuțiile pentru găsirea unei soluții pentru perioada de după 1 aprilie, în contextul în care liderii coaliției par să nu ajungă la o înțelegere prea curând.

Intre timp, însă, consumatorii primesc oferte la costuri exorbitante la gaze.

De pildă, un client din Brașov a primit, pentru perioada începând cu 15 aprilie, o ofertă cu un tarif la gaze de 0,69 lei pe kwh, adică de cinci ori mai mare față de acum un an, conform Știrile PRO TV.

Scumpirile sunt uriașe, arată o analiză a Asociației pentru Energie Inteligenta, care arata clar cum au evoluat prețurile medii la gazele naturale pentru populație.

Dacă în 2019 prețul mediu pe Mwh era de 138 lei, în 2020 a ajuns la 134 de lei, iar în 2021 a crescut la 190 de lei.

Ministrul Finanțelor promite soluții, săptămâna viitoare

Ministrul Finanțelor, Adrian Caciu, a afirmat, marți seara, că se caută soluții pe termen mediu și lung pentru criza din energie, fiind necesara combaterea cauzelor. ”Săptămână viitoare venim cu decizia cu ce se întâmplă din aprilie încolo”, a afirmat ministrul, precizând că încă nu s-a ajuns la discutarea masurilor în coaliție.

”Soluțiile pentru restructurarea acestei situații, până la urma, eu cred că vor fi luate deciziile săptămână viitoare, suntem încă în discuții la nivel de Guvern. Este un mixt de soluții, trebuie să afecteze cauzele, să înceteze o data preturile acestea explozive la energie, care până la urma au dus și la încetinirea economiei, și la pierderea puterii de cumpărare, dar și să ne adresam efectelor pentru că, iată, și populația și economia au plătit facturi foarte mari”, a declarat, marți seara, la Antena 3, Adrian Caciu.

Acesta a precizat că, pe lângă masurile luate pentru ianuarie și februarie este nevoie de soluții ”care să se adreseze unui termen mediu și lung”.

”Nu poți să adresezi doar efectele, trebuie să te duci la cauze. Cauzele sunt în piață de energie, sunt identificate, am lucrat împreună și cu cei care sunt în piață, că să identificam unde sunt problemele de prețuri care pur și simplu sunt de nesuportat (…) Cred că săptămână viitoare Guvernul vă veni cu acest mixt de masuri. Am pus și eu și domnul ministru Chesnoiu, pe masa, o serie de soluții, îl așteptam și pe ministrul Energiei să vina cu un set de masuri”, a mai declarat Caciu.

Acesta susține că, dincolo de rezolvarea problemei de costuri, ”trebuie să aducem foarte mulți bani în economie”.

”Ceea ce ne-am angajat să facem, am spus că în primul trimestru venim cu un pachet masiv de finanțare a economiei. Acum suntem în zona în care peste 17 miliarde lei ajung în zona IMM. Practic IMM sunt coloana vertebrala a economiei (…) în februarie și martie avem facturi plafonate, iar săptămână viitoare venim cu decizia cu ce se întâmplă din aprilie încolo”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes