Economic
Fundaţia Conservation Carpathia sprijină oamenii care vor să dezvolte afaceri ce contribuie la conservarea resurselor naturale în Munţii Făgăraş

Fundaţia Conservation Carpathia, care a salvat de la tăiere peste 25.000 de hectare de păduri, a lansat un nou proiect prin care îi sprijină pe antreprenori să dezvolte afaceri ce pot contribui la conservarea resurselor naturale din Munţii Făgăraş.
Fundaţia Conservation Carpathia a lansat recent programul „Afaceri Verzi pentru antreprenorii şi viitori antreprenori din zona de sud a Munţilor Făgăraş“, al cărui scop este sprijinirea dezvoltării unor businessuri ce pot contribui la conservarea resurselor naturale din zonă, scrie adevarul.ro.
Mai precis, specialiştii fundaţiei şi ai firmei Conservation Capital din Marea Britanie vor oferi consultanţă şi asistenţă tehnică, adaptate nevoilor specifice ale antreprenorilor.
„Acest proiect propune dezvoltarea pe termen lung a unei economii bazate pe conservare, care să combine economia locală, dezvoltarea şi crearea de locuri de muncă cu obiective de conservare a naturii din Munţii Făgăraş. Proiectul nu oferă finanţare, ci susţine înfiinţarea şi dezvoltarea a cel puţin zece afaceri verzi funcţionale, care să creeze o economie sustenabilă, prietenoasă cu mediul şi care să influenţeze în mod pozitiv traiul comunităţilor locale. Până în prezent, în program s-au înscris 23 de persoane. Proiectele vizează dezvoltarea unor afaceri în ecoturism, activităţi recreaţionale, prelucrarea de fructe şi legume, înfiinţarea unei plantaţii de cătină“, a detaliat István Szabó, manager al Fundaţiei Conservation Carpathia.
Pe lângă atreprenori, Conservation Carpathia a finalizat şi mai are în curs de derulare numeroase programe pentru susţinerea localnicilor din sudul Munţilor Făgăraş.
Un astfel de proiect este „Pachetul pentru vârstnici“, desfăşurat în perioada stării de urgenţă. Timp de opt săptămâni, fundaţia a cumpărat produse alimentare de la producători locali şi le-au oferit persoanelor vârstnice din satele aflate în zonă. Astfel, aproape 80.000 de euro au mers către antreprenori şi micii producători locali, iar persoanele în vârstă au avut hrana asigurată pe perioada carantinării.
Un model similar a fost pus în practică şi pentru a asigura mesele turiştilor care ajung la observatoarele de animale sălbatice de pe Valea Dâmboviţei. Concret, se achiziţionează doar produse locale tradiţionale, stimulând astfel profitul micilor producători. O altă afacere verde de succes este Ferma de Biodiversitate Cobor, unde conceptul de dezvoltare prin conservare este aplicat de câţiva ani şi merge ca pe roate.
Ferma a revitalizat satul în care îşi desfăşoară activitatea, a creat locuri de muncă permanente şi sezoniere, dar şi un lanţ de servicii săteşti. Produsele pentru oaspeţi sunt cumpărate din gospodăriile localnicilor, fierarul primeşte comenzi de obiecte decorative şi funcţionale, iar căruţaşii le oferă turiştilor plimbări de câteva ore. De asemenea, bătrânele din sat sunt invitate la diverse evenimente, unde îi învaţă pe participanţi arta pitei cu maia şi a lichiului din Ţara Făgăraşului.
„Un alt proiect pe care îl avem în lucru este cel de dezvoltare a unui Food Hub pe zona rurală a Făgăraşului de sud şi să ducem la oraş, în restaurante, băcănii sau în alte magazine, gustul produselor româneşti, de calitate, obţinute din ingrediente naturale. Partea de autorizare a unui astfel de program nu este cea mai simplă, dar dorim să punem în practică acest proiect, care va fi de mare ajutor antreprenorilor mici, care se vor putea concentra pe ceea ce ştiu mai bine să facă – să producă şi să fie degrevaţi de alte griji, precum distribuţia, transportul, marketingul“, explică István Szabó.
În decursul ultimilor ani, Fundaţia Conservation Carpathia a susţinut zeci de antreprenori locali, de la mici ateliere de tâmplărie, producători de mâncare, până la firme de amenajări silvice, ajutând la reîmpădurirea zonei. Activitatea fundaţiei implică, de asemenea, peste 200 de persoane, angajate anual în regim zilier, pentru activităţi ce ţin de managementul pădurilor.
„Succesul nostru cu programul de afaceri verzi demonstrează că tot mai mulţi oameni înţeleg că modul de a exploata regiunile montane trebuie să se schimbe dramatic. Era tăierilor necontrolate s-a încheiat! Este vremea dezvoltării prin conservare, a unei economii non-extractive a munţilor. Mafia lemnului încă luptă împotriva acestei noi realităţi, dar luptă pentru un caz pierdut“, a declarat Christoph Promberger, directorul executiv al Conservation Carpathia.
Fundaţia Conservation Carpathia, înfiinţată în 2009, a avut iniţial ca prioritate protejarea pădurilor şi păşunilor alpine din zona estică a Munţilor Făgăraş. Din anul 2012, fundaţia a început să se implice activ şi în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 şi până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri şi păşuni alpine din sud-estul Munţilor Carpaţi, unde a iniţiat lucrări de reconstrucţie ecologică şi a stabilit măsuri de protecţie, atât pentru pădure, cât şi pentru animalele sălbatice.
-
Fapt diversacum 3 zile
VIDEO / 3, 2, 1… Luminiţele de Crăciun s-au aprins în bradul din Braşov. „O mare” de oameni au asistat la evenimentul special
-
Economicacum 3 zile
ANAF vinde o garsonieră în centrul Braşovului. Prețul de pornire, doar 15.000 de euro
-
Turismacum 3 zile
Şi la Azuga s-a deschis sezonul de schi. Cât costă o zi de schiat
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / Imagini spectaculoase, filmate cu o dronă, de la deschiderea Târgului de Crăciun din Brașov. 1,2 milioane de luminițe împodobesc orașul, iar numai bradul din Piața Sfatului are peste 200.000 de leduri
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Probleme încă din prima zi de schi, în Poiana Braşov. Au fost şase accidente la care a intervenit Salvamontul
-
Utilacum 3 zile
Atenţie, dacă mergeţi pe munte! Pericol mare de avalanșe în masivele Făgăraș și Bucegi
-
Fapt diversacum 2 zile
Experiența neplăcută prin care a trecut Horia Brenciu pentru a ajunge la concertul de la Braşov: „7 ore am simțit fiecare gropiță”
-
Evenimentacum 2 zile
Paradă militară, în centrul Brașovului, de Ziua Națională a României. Zeci de cadre militare și mijloace tehnice vor defila în fața brașovenilor și turiștilor