Connect with us
Publicitate

Cultural

Frigidere vechi, transformate în biblioteci. Cum sunt încurajați elevii din județul Brașov să citească

Publicat

pe

Publicitate

Două frigidere vechi, pictate de către micuții de la Clubul Copiilor Râșnov-Zărnești, au fost transformate în biblioteci pentru comunitate. Frigo-Bibliotecile sunt creația Centrului Europe Direct Râșnov, prin care elevii sunt îndemnați să citească. Sub sloganul „Dezgheață-ți pofta de citit”, inițiatorii proiectului le propun celor mici să își aleagă orice carte din frigiderele-bibliotecă, să o citească, iar apoi să o aducă înapoi.

Frigo-Biblioteca 1 se găsește în curtea Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești unde este mereu la îndemâna copiilor care vin la activități, părinților și publicului larg. Frigo-Biblioteca 2 este amplasată în curtea Centrului educațional SCHUBZ, partener al proiectului și este accesibilă tuturor celor care îi trec pragul să participe la activități, ateliere și evenimente.

„Dacă ai cărți pe care le-ai citit, ți-au plăcut și vrei să le împărtășești cu oamenii din comunitate, nimic nu te poate opri! Adu-le la una dintre cele două Frigo-Biblioteci și e posibil să te conectezi prin legături invizibile cu alți iubitori de lectură. Cărțile tale vor călători și își vor depăna povestea în casele și inimile altor oameni. Fă-ți un selfie și postează pe Facebook sau Insta cu hashtag #FrigoBibliotecaRasnov. Așa se duce vestea mai repede și poate îi inspiri și pe alții”, au declarat inițiatorii proiectului.

Pe 16 februarie, de la ora 12:00, pentru a marca Ziua Internațională a Cititului, Frigo-biblioteca 2 va fi scoasă în fața porții Centrului SCHUBZ, fiind accesibilă publicului larg. Câțiva elevi ai Școlii Peter Thal Râșnov, vor citi cu voce tare, afară, fragmente din cărți, încercând să stabilească un dialog cu sens sau cel puțin cu umor, între personajele din cărțile micii biblioteci.

Publicitate

Timp de o oră, trecătorii vor avea ocazia să se alăture jocului. Scopul activității este de a aminti de plăcerea cititului și a face cunoscută în comunitate existența și scopul acestor frigidere speciale. Până în sezonul cald, Frigo-Biblioteca va mai fi scoasă în stradă cu ocazia diverselor activități și campanii, urmând ca, în vacanța mare, începând cu Festivalul Jocmania, să-și ocupe locul permanent în fața porții Centrului Schubz din Râșnov.

Cei care vor să citească volumele din Frigo-Biblioteci pot găsi aici de la cărți pentru copii, până la cărți de dezvoltare personală și parenting. Prin acest proiect, inițiatorii își doresc să încurajeze utilizarea în comun a resurselor și cititul, să crească accesul liber la resurse educaționale pentru persoane cu venituri mici sau pentru copii care altfel nu ar trece pragul unei biblioteci și să
construiască încrederea în comunitate.

Frigo-bibliotecile au fost realizate în urma unui proiect al Clubului Copiilor Râșnov-Zărnești, finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioana

    14 februarie, 2023 at 11:00 am

    Buna ziua, doresc sa daruiesc carti pe care le am ,cum pot , cu cine sa iau legatura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes