Connect with us
Publicitate

Eveniment

Fraudă cu fonduri europene în Brașov. Doi administratori de firmă au fost trimiși în judecată de DNA pentru un proiect cu afine

Publicat

pe

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea fondurilor europene cu o sumă estimată la 375.000 euro. Este vorba de o societate comercială, administratorii și încă o persoană care ar fi trebuit să înființeze o ecofermă de afin.

Potrivit DNA, două persoane fizice, administratori ai SC Fructavit SRL, au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

Procurorii au dispus trimiterea în judecată și a unei persoane fizice fără calitate specială, pentru complicitate, precum și societatea SC Fructavit SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

„În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC Fructavit SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov). Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro)”, spun procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, cei doi administratori cu ajutorul celei de-a treia persoane ar fi simulat procedurile de achiziție pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înființare a plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin.

Publicitate

„Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanțat, SC Fructavit SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile și interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpați. Astfel au fost create premisele pentru creșterea artificială a prețurilor de achiziție în cadrul proiectului, pentru achiziționarea ”la negru” a materialelor necesare înființării și împrejmuirii plantației și pentru obținerea unor sume nejustificate din fondurile europene. Între documentele întocmite în fals de inculpați sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecție a firmelor, rapoarte de evaluare, declarații de conformitate și imparțialitate, etc”, mai spun procurorii DNA.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor societății în cauză.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes