Connect with us

Social

Francisc Tobă se apără: ”Am apărat spitalul în care se trăgea de nu se puteau face operații”

Avatar

Publicat

pe

Francisc Tobă, proaspăt validat în funcția de deputat, a vorbit miercuri seară la Realitatea Plus, despre dosarul în care a fost acuzat că a contribuit la represiunile din Sibiu din timpul Revoluției din 1989. Acesta neagă acuzațiile și susține că tot ce a făcut a fost să apere spitalul, în care se trăgea. Tobă a vorbit și despre revenirea sa în politică.

Publicitate

Francisc Tobă a precizat că rechizitoriul din dosar a fost declarat nul, din lipsă de probe, atât de Curtea de Apel Militară, cât și de Laura Codruța Kovesi, printr-o ordonanță. Acesta a declarat că pe 23 decembrie 1989 a fost trimis să apere Spitalul Județean Sibiu, în care se trăgea, reușind să restabilească liniștea.

”În prima legislatură, din 1992-1996, am fost deputat de Sibiu. La doi ani de la Revoluție, oricine putea să conteste depunerea candidaturii mele. Nimeni nu a făcut nicio contestație. Patru ani am fost deputat, în 1998 s-a început fabricarea unor dosare care au fost total lipsite de temei faptic.

Publicitate

În urma derulării procesului juridic, în 2004, Curtea de Apel Militară, prin hotărâre definitivă, a constatat că rechizitoriul nu este susținut de probe, iar în 2010, doamna Kovesi, printr-o ordonanță, a demonstrat nulitatea absolută a rechizitoriului în ceea ce mă privește.

Pe 23 decembrie, am primit ordin să apăr Spitalul Județean în care se trăgea de nu se puteau face operații. M-am dus acolo la ordinul Frontului de atunci. De când am preluat spitalului, nu s-a mai întâmplat nimic. Am dovezi și comunicate de presă semnate de Asociațiile de Revoluționari Sibiu. Nu vi se pare ciudat că nimeni de acolo nu a făcut acuzații la adresa mea?! Erau cei mai în măsură pentru că o parte din revoluționari erau cu mine în spital.

Publicitate

Eu nu am avut niciodată nicio misiune în Spitalul Militar. Eu am fost în Spitalul Județean. În noaptea de 22 spre 23 decembrie eram în unitatea militară. În 23 decembrie, la prânz, m-am pus în mișcare spre Sibiu. Am prezentat inclusiv conducerii AUR extrase ale Ordinului de unitate care specifică acest lucru. Pe 23, lucrurile erau deja într-un fel încheiate din punct de vedere al confruntării. În condițiile în care confictele dintre unitatea militară și Miliție s-au încheiat, eu nu am participat la schimburi de focuri”, a declarat deputatul la postul de televiziune Realitatea.

Francisc Tobă este acuzat de tentativă de omor și complicitate la tratamente neomenoase. Potrivit presei, în 1989, împreună cu un coleg și mai mulți militari înarmați au intrat în Spitalul Județean din Sibiu, de unde au ridicat mai mulți pacienți răniți pe care i-au dus într-o sală de sport și i-au bătut. După 1989, Tobă a intrat în politică.

Cum a revenit în politică

Publicitate

”George Simion a venit la partidul Neamul Românesc și ne-a rugat să candidăm la poziția 1 în 4 județe și la poziția 1 pentru senator la Iași. Eu am fost rugat să candidez la Iași. Am declarat de mai multe ori până atunci că nu mă interesează să revin în politică, dar, sub presiunea timpului și dorind să aibă vizibilitate, am fost rugat de conducerea partidului meu să mă duc la Brașov. Eu nu am participat la discuția între Simion și conducerea partidului meu”, a mai povestit Tobă la Realitatea Plus.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) după validarea deputatului Francisc Tobă: „E o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, transmițând că este un „vot transpartinic”. Institutul spune că există „numeroase probe” care arată implicarea lui Tobă în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989.

„IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989.

IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a «procesului comunismului»”, arată un comunicat de presă.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

El a depus astfel jurământul în Camera Deputaților și a devenit oficial parlamentar al României.

Mandatul lui Tobă nu a fost validat deoarece lipseau din dosar o serie de documente în original, iar decizia de validare a mandatului său a fost amânată.

Locotenent-colonel în rezervă, el a fost ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în Brașov la alegerile din 27 septembrie, însă de atunci partidul a solicitat ca mandatul acestuia să fie invalidat din cauza acestor acuzații.

Mandatul lui Francisc Tobă a fost validat totuși după o modificare a regulamentului celor două camere, astfel încât să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Redactia Brasov

Publicat

pe

Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă. 

Publicitate

Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.

Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.

Publicitate

„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:

  • Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
  • La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
  • Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
  • Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
  • Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
  • În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
  • Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
  • În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt

Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Gabriella

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult

Social

Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Avatar

Publicat

pe

Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.

Publicitate

Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Publicitate

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>