Connect with us
Publicitate

Administrație

Francisc Tobă este oficial deputat AUR de Braşov, chiar dacă partidul spunea că îi va invalida mandatul

Publicitate

Publicat

pe

Maiorul în rezervă Francisc Tobă, ales deputat pe listele AUR la Brașov, este de miercuri deputat oficial, deși partidul care l-a susținut în alegeri a cerut invalidarea mandatului obținut la urne.

Publicitate

Francisc Tobă era militar în zilele revoluției din 1989. A fost trimis în judecată, în 15 septembrie 1999, pentru reprimarea manifestanților anti comuniști din Sibiu și pentru uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității.

Oficial, acuzațiile au fost de tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase. Dosarul, însă, a fost clasat de procurori în 2010.

La alegerile generale de anul trecut, Francisc Tobă a câștigat un loc de deputat din partea AUR, pe listele de la Brașov.

Publicitate

Ulterior, ca urmare a reacțiilor negative din partea opiniei publice, pe 21 decembrie, liderul AUR George Simion a anunțat că partidul a decis invalidarea mandatului de parlamentar al lui Francisc Tobă, deoarece faţă de acesta există „suspiciuni” cu privire la implicarea sa în represiuni la Revoluția din 1989.

După alegerea tuturor parlamentarilor, se formează o comisie care validează dosarul fiecărui deputat și senator în parte. Dar un mandat de parlamentar poate fi invalidat doar dacă acesta a comis fraude electorale, nu la cererea partidului care l-a dus în Parlament.

Comisia de validare, constituită după alegerile generale din 6 decembrie, a analizat dosarul lui Francisc Tobă și a propus validarea mandatului acestuia de deputat.

„În urma analizării documentelor propuse, membrii Comisiei de Validare au hotărât să propună plenului Camerei Deputaților validarea mandatului de deputat al domnului Francis Tobă, ales în Brașov, pe lista AUR. 

Raportul a fost votat cu majoritate de voturi cadrul comisiei”, a anunțat miercuri deputatul PSD Ștefan Ovidiu Popa.

Publicitate

155 de deputați au votat, la rândul lor, pentru validarea mandatului lui Francis Tobă. Opt parlamentari s-au opus. AUR nu a avut nici o obiecție, în plen, cu privire la această acțiune de validare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes