Connect with us
Publicitate

Turism

FOTOREPORTAJ / Vacanță fără internet, semnal la telefon sau curent electric. Într-un sat turistic din Vârghiș, județul Covasna, turiștii experimentează traiul la țară, ca pe vremea străbunicilor

Publicat

pe

O vacanță de detoxifiere de la tehnologie, într-un sat turistic, plasat în inima munților. Este dorința multor români sătui de agitația din marile orașe, care vor un concediu fără televizoare, telefoane inteligente sau chiar curent electric. Un astfel de loc există în Vârghiș, din județul Covasna. La poalele munților Perșani, în mijlocul pădurii, a fost amenajat un sat turistic unde tehnologia nu are ce căuta. Casele în care se cazează oaspeții sunt încălzite cu sobe pe lemne, iar lumina vine doar de la lumânări și lămpi pe gaz.

Publicitate

Pe vremea bunicilor, singura lumină din odaie venea de la flacăra aprinsă la lampa pe gaz. Așa se descurcă acum, pe timpul nopții, și turiștii care ajung în acest complex din Vârghiș. Atmosfera din casele de acum câteva sute de ani poate fi retrăită de oaspeții care își rezervă o vacanță aici.

„Cum nu avem curent electric în case am preferat mai mult să mergem pe lămpile pe gaz. Sunt vechi, antice, cumpărate de la un colecționar, restaurate. Cum puteți observa avem și stil lustră, avem și aplice pe peretele respectiv și inclusiv pe masă”, spune Claudiu Costea, managerul complexului.

Și încălzirea căsuțelor se face ca pe vremea înaintașilor noștri. În fiecare clădire există sobe din cărămidă, care au și plită pe care se poate găti, iar focul poate fi făcut chiar de turiști. Pe timp de iarnă, flacăra din sobe arde cu 2-3 zile înainte ca oaspeții să se cazeze, pentru ca temperatura din camere să fie plăcută.

Publicitate

Construcția satului turistic, amenajat la poalele munților Perșani, a început în 2019. Aici au fost ridicate 9 case, cu una și două dormitoare, făcute după modelul locuințelor secuiești vechi. Clădirile au fost realizate din materiale aduse de la cel mult 60 de kilometri distanță. De exemplu, pietrele de pe fundație provin din Micfalău, stâlpii de susținere de la Racoșul de Sus, iar mobilierul a fost realizat de meșteșugari din Odorheiu Secuiesc. Pentru a le oferi oaspeților un minim de confort, în fiecare căsuță a fost amenajată câte o baie cochetă.

Complexul turistic a fost amenajat cu un singur scop: să le ofere oaspeților o pauză de la tehnologie, timp de câteva zile.

„Am vrut să creăm un detox de tehnologie. Cum nu este curent electric, semnal la telefon, internet prin wifi, aici oamenii vin să comunice, să se odihnească, să se simtă foarte bine. Cei cu familii, cu copii mic, doresc să arate cum au trăit bunicii, străbunicii lor”, a mai spus managerul satului turistic.

Pentru ca turiștii să socializeze între ei, administratorii au amenajat o cramă unde pot fi savurate vinuri pentru toate gusturile. La etaj există un mic restaurant dedicat doar oaspeților. Aici pot fi savurate cele trei mese pe zi, iar mâncarea este mereu diferită. Prețul unui meniu complet este de 75 de lei.

În restaurant l-am cunoscut și pe George, un turist din București care a venit la Vârghiș împreună cu familia. A aflat despre sătucul din inima munților de pe internet și a vrut neapărat să simtă pe pielea lui cum trăiau bunicii și străbunicii noștri acum câteva sute de ani.

Publicitate

„M-a atras lipsa tehnologiei. Am văzut că nu au internet, nu au TV, nu au electricitate, am zis hai să încercăm și după aia am intrat în detalii și am văzut că sunt o grămadă de lucruri de vizitat și am zis că o să fie o experiență frumoasă”, povestește George.

Capacitatea maximă de cazare în complex este de 31 de persoane. Cei care vor să petreacă o noapte aici trebuie să plătească între 495 și 675 de lei, în funcție de căsuța pe care o aleg.

sursa foto: facebook.com / Körtövés Guest Village

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes