Connect with us
Publicitate

Turism

FOTOREPORTAJ / Turismul sustenabil, ideea de afacere a doi soți din București care au renunțat la munca în multinaționale pentru un glamping construit la Șirnea, în județul Brașov

Publicat

pe

Publicitate

După ce au lăsat în urmă munca în marile corporații, doi soți din București s-au îndreptat către turismul sustenabil. Au amenajat un glamping cochet la Șirnea, în județul Brașov, acolo unde vara oaspeții pot dormi în corturi, iar iarna în bungalouri dotate cu tot ce au nevoie oaspeții. De curând au deschis și primul restaurant din sat, aflat la 1250 de metri altitudine. El a fost construit din containere, mobilierul este reciclat, iar ingredientele preparatelor care ajung pe mesele gurmanzilor sunt naturale, provenite de la producătorii locali.

În inima munților, Alina și Răzvan Marinescu au amenajat un glamping cochet pentru turiștii care fug de agitația marilor orașe. Pe un deal din Șirnea, primul sat turistic din România, cei doi soți au ridicat 12 bungalouri în care oaspeții se pot caza. Fiecare căsuță are 18 metri pătrați și o terasă proprie, iar la interior turiștii au parte de tot confortul.

„Bungalourile au venit în toamna aceasta, sunt nou nouțe, încă miroase a nou, foarte plăcut. Ele sunt dotate cu queen bed, cu pat dublu, bineînțeles oaspeții vor primi și halate și prosoape. Patul queen bed are vedere la munții Piatra Craiului pentru că bungaloul beneficiază de o vedere spectaculoasă datorită geamului panoramic. Avem și un pat single aici. Bungalourile au și baie proprie, dotată cu tot ce este nevoie, exact ca la hotel”, spune Alina Marinescu, proprietara glampingului.

Chiar dacă locația se află în mijlocul naturii, proprietarii au vrut să le ofere oaspeților și câteva facilități de relaxare care, în mod normal, se găsesc la hotelurile și pensiunile luxoase.

Publicitate

„Avem și partea de relaxare pentru 4-5 persoane, este o saună estoniană specială, uscată, o temperatură până la 90 de grade Celsius. Apoi ieșim afară unde sunt cele două ciubere pe care le avem disponibile pentru oaspeții noștri, stai în apă fierbinte, te uiți la cer, te uiți la munți”, a mai spus Alina Marinescu.

Restaurantul este cea mai nouă construcție realizată în complexul de la Șirnea. Este format din nouă containere maritime, ieșite din uz, și are o suprafață de 250 de metri pătrați. Arhitectul a gândit spațiul în așa fel încât să se încadreze cu peisajul montan. Metalul și lemnul predomină în local, iar ferestrele mari oferă o priveliște superbă către munți. Mobilierul din restaurant este și el refolosit. Mesele și scaunele vechi au fost găsite abandonate într-un depozit, iar proprietarii le-au refăcut în așa fel încât să se încadreze cu tema localului.

Soții Marinescu au vrut să creeze o afacere care să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. De aceea au găsit soluții pentru eficientizarea consumului de energie sau apă, dar și pentru reducerea risipei alimentare.

„Partea aceasta de sustenabilitate i se datorează soțului meu, el a creat totul și când am venit aici în locul acesta minunat unul din scopurile noastre cu afacerea a fost să aducem înapoi comunității ceva din ceea ce facem noi și astfel ne-am cunoscut cu vecinii noștri, cu producători locali autorizați care fac produse extraordinar de bune pe care le cumpărăm și le oferim oaspeților noștri. Tot ce înseamnă resturi care rămân, cu toții știm că se consumă foarte mult la restaurante și se aruncă foarte mult, în cazul nostru am găsit o soluție să nu aruncăm nimic. Toate resturile se întorc către fermele vecinilor noștri”, povestește proprietarea complexului.

„Curent avem de la panourile solare. Este un sistem complet, este un sistem trifazat, un sistem care ne oferă undeva în jur de 15 kw/h, bineînțeles când este soare. Are un back-up un acumulator care poate susține consumul nostru în jur de o zi. În spatele acestui acumulator există și un generator, în cazul în care se termină tot avem posibilitatea să continuăm cu generatorul. Suntem legați la rețeaua de curent și ce se produce consumăm, ce nu se duce în baterie sau dacă avem un surplus îl dăm în rețea”, spune Răzvan Marinescu, proprietarul glampingului.

Pentru o noapte de cazare în bungalouri, turiștii trebuie să scoată din buzunar 490 de lei de persoană, cu toate mesele incluse, dar și cu accesul la sauna estoniană. Cei care vin doar ca să savureze bucatele din noul restaurant trebuie să plătească în jur de 80 de lei pentru un prânz copios, care conține o ciorbă, un fel principal și desert.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes