Connect with us
Publicitate

Turism

FOTOREPORTAJ / Țara Făgărașului, destinația perfectă pentru o vacanță de toamnă

Publicat

pe

Deși vara s-a încheiat, vacanțele continuă pentru sute de mii de români. Cei care vor să petreacă un concediu de neuitat, chiar în România, pot alege Țara Făgărașului ca destinație de vacanță. Cu o istorie bogată, peisaje care îți taie răsuflarea, obiective turistice unice și tradiții care încă se păstrează, românii care ajung aici se îndrăgostesc de ținutul de poveste.

Aici, oaspeții au parte și de exeperiențe unice, oferite chiar de oamenii locului. În Ucea de Sus, soții Liliana și Sorin Petrișor îi așteaptă pe turiști în micul lor atelier meșteșugăresc și îi invită într-o călătorie în timp, printre instrumente vechi de sute de ani. Vârtelnița sau războiul de țesut sunt printre principalele atracții pentru oaspeți.

„Turiștii chiar sunt curioși să vadă cum se lucra mai demult și eu le arăt. Nu văd așa ceva în fiecare zi și de aia sunt și curioși și se așează la război cu drag și țes așa cum știu”, spune meșteșugarul Liliana Petrișor.

Vizitatorii ajung și în camera de oaspeți, aici unde a fost creată atmosfera din casele bunicilor. Toate obiectele tradiționale au fost păstrate și expue aici pentru vizitatori.

Publicitate

„Pe pereți sunt paretare, ele aveau rol și de decor, dar și să țină iarna de frig, în jurul patului. Tot pentru protejare împotriva frigului, pe pat am pus un strai, cu el oamenii se acopereau iarna atunci când în casă se făcea foc cu lemne, deci gerul nu avea nicio șansă să pătrundă prin pătura groasă. Aici turiștii mai pot vedea ulcioare, ploscă ce se folosea la momentele festive, vase tradiționale din lut, iar pe jos am pus țoale lucrate manual”, povestește Sorin Petrișor, proprietarul atelierului meșteșugăresc.

De o adevărată lecție de istorie au parte turiștii care ajung la Lisa. Aici există singurele vâltori din Țara Făgărașului care încă sunt încă funcționale. Practic vizitatorii put vedea cum arată strămoșul mașinii de spălat moderne. Angelica Lungociu duce mai departe tradiția spălării țoalelor, pe care a învățat-o de la bunicul și tatăl ei.

„În urmă cu mai bine de 150 de ani strămoșii noștri s-au gândit să pună exact în locul aceasta o vâltoare pentru a practica meseria de vâltorar. Apa captată dintr-un iaz intră pe un jgheab înclinat și ajunge în coșul conic făcut din plăci de lemn. Acolo se crează vârtejul care ajută la spălarea covoarelor. Vârtejul acesta scoate praful, scoate impuritățile din textură, iar procesul durează jumătate de oră”, povestește muzeograful Angelica Lungociu.

Muzeul de Pânze și Povești din Mândra este un alt obiectiv care trebuie pus neapărat pe lista locurilor de vizitat în Țara Făgărașului. Aici turiștii pot să vadă cum trăiau oamenii locului acum mai bine de o sută de ani.

Și herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Sus este o atracție care nu trebuie ratată. Peste 280 de cai spectaculoși pot fi admirați de turiștii care ajung aici. Herghelia, care există de peste o sută de ani, se întinde pe o suprafață de peste 500 de hectare și este considerată cea mai mare crescătorie de lipițani din lume.

Dar principalul punct de atracție al zonei este, de departe, Cetatea Făgăraș, obiectiv care a fost clasat drept al doilea cel mai frumos castel din lume, în urmă cu câțiva ani. Povestea fortificației începe în anul 1150, atunci când a fost ridicată prima construcție din lemn. Odată cu venirea primpului principe al Transilvaniei, Ștefan Mailat, cetatea a căpătat aspectul pe care îl are și în zilele noastre. În cele 66 de încăperi sunt expuse peste 20.000 de obiecte de patrimoniu, unele datează chiar din secolul a 2-lea.

Una peste alta, Țara Făgărașului poate fi destinația de vacanță perfectă pe tot timpul anului. Din primăvară până în iarnă turiștii pot să descopere tot ce are zona mai frumos de oferit.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes