Business
FOTOREPORTAJ / Restaurantele și cafenelele amenajate în clădirile istorice din centrul vechi al Brașovului au devenit o atracție pentru turiști

Frumusețea caselor vechi de secole, din centrul istoric al Brașovului, a fost pusă în valoare de mulți proprietari care au transformat banalele locuințe în restaurante sau cafenele cochete. Elemente originale de arhitectură, dar și anumite părți din structura imobilelor au fost păstrate pentru a da localurilor un farmec aparte. Acest tip de amenajare a devenit și o bună strategie de marketing. Afacerile create în clădiri istorice atrag ca un magnet clienți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare.
Cărămida, piatra, metalul și lemnul sunt elementele predominante care au stat la baza amenajării unui bistro cochet din centrul istoric al Brașovului. În urmă cu câțiva ani, proprietarii au cumpărat o casă veche de peste două secole și au investit zeci de mii de euro în reamenajare. Fostul beci al casei bătrânești a fost transformat într-un mic restaurant, iar aici istoria domnește la orice pas.
„Cărămida a fost curățată manual, nu s-a folosit perie, pentru că aceea poate să strice partea aceasta de exterior a cărămizii. Este piatra pe care o vedeți și tot ceea ce vedeți aici reprezintă o parte veche a casei pe care noi am încercat să o recondiționăm”, povestește Antonela Panțuru, administratorul bistroului.
Lucrările de reamenajare au durat câțiva ani, iar proprietarii au apelat la ajutorul unui arhitect care a reușit să pună în valoare fiecare colțișor al subsolului. Candelabrele din bistro, mobilierul și decorațiunile au fost alese astfel încât trecutul și prezentul să se îmbine într-o armonie perfectă.
„Partea de rezistență, partea de piatră și partea de cărămidă am păstrat pentru că suntem într-o clădire monument istoric, nu am adus schimbări, am reușit doar să scoatem la suprafață și să restaurăm tot ce am putut, în câțiva ani de muncă”, a mai spus Antonela Panțuru.
Capacitatea maximă a bistroului este de 40 de persoane, dar în curtea imobilului a fost amenajată și o mică terasă pentru cei care vor să savureze bucatele delicioase pregătite de bucătari.
La doar doi pași de Biserica Neagră, brașovenii și turiștii sunt așteptați la o cafenea amenajată într-o clădire veche din secolul al 18-lea. În trecut aceasta era casa paracliserului, adică a îngrijitorului lăcașului de cult. Are subsol, parter și o mansardă generoasă unde clienții pot savura licorile delicioase, într-un cadru intim.
„În casa asta nu vedeți decorații, vedeți numai materiale autentice, care nu sunt materiale scumpe, dar care au patina asta a vremii care e neprețuită. Avem un strat dublu de țigle și spre interior a rămas podul original și originar al casei, cu grinzile din secolul 18, pe care le vedeți doar curățate și chiar țigla originală de pe casa veche”, a spus arhitectul Johannes Bertleff.
Inclusiv iluminatul a fost gândit special pentru a se încadra în atmosfera fiecărei încăperi în parte, iar mobilierul diferă de la o zonă la alta.
„Clienții vin atât pentru ambianță, pentru clădire, pentru vibe-ul acestui loc, dar și pentru cafeaua care este foarte bună și evident pentru Biserica Neagră vin foarte mulți turiști”, spune Edith Olosz, administratorul cafenelei.
Cafeneaua este administrată de conducerea Bisericii Negre, astfel că profitul obținut este redirecționat către restaurarea și întreținerea lăcașului de cult.
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Parcul fotovoltaic al lui Călin Donca, din Săcele, nu ar fi racordat la rețeaua publică. Milionarul le promitea investitorilor săi câștiguri fabuloase, chiar dacă panourile solare nu funcționau. Printre păgubiți ar fi și cunoscutul influencer român, Dorian Popa
-
Turismacum 3 zile
O nouă destinaţie turistică de vis, de pe Aeroportul Braşov, cu avion charter. Agenţiile de turism au pus deja biletele în vânzare: zbor şi cazare all-inclusive la hotel de 5 stele
-
Economicacum 3 zile
VIDEO / Un antreprenor din Braşov vrea să facă locuinţe din polistiren, la nici 10.000 de euro. Adrian Trăsnea şi-a prezentat proiectul inedit la Imperiul Leilor
-
Fapt diversacum 3 zile
O tânără din Braşov care iubeşte natura şi practică un stil de viață ecologic a postat pe Facebook un anunţ cum că e în căutarea unei case pentru a ajuta în gospodărie şi a avea grijă de copii. Primul comentariu: „Vrei să fii soția mea?”
-
Economicacum 3 zile
Veşti proaste pentru studenţii care stau la cămin, în Braşov. Universitatea Transilvania a mărit taxa de cazare
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Apel al poliţiştilor braşoveni! Se caută o femeie care a furat pensia unei bătrâne din bancomant. Banii au fost eliberaţi de ATM după ce pensionara a plecat de lână el
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România