Connect with us
Publicitate

Economic

FOTOREPORTAJ / Restaurantele și cafenelele amenajate în clădiri istorice, magnet pentru turiștii care ajung la Brașov

Publicat

pe

Publicitate

Frumusețea caselor vechi de secole, din centrul istoric al Brașovului, a fost pusă în valoare de mulți proprietari care au transformat banalele locuințe în restaurante sau cafenele cochete. Elemente originale de arhitectură, dar și anumite părți din structura imobilelor au fost păstrate pentru a da localurilor un farmec aparte. Acest tip de amenajare a devenit și o bună strategie de marketing. Afacerile create în clădiri istorice atrag ca un magnet clienți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare.

Cărămidă, piatră, metal și lemn. Sunt elementele predominante care au stat la baza amenajării acestui bistro cochet din centrul istoric al Brașovului. În urmă cu câțiva ani, proprietarii au cumpărat o casă veche de peste două secole și au investit zeci de mii de euro în reamenajare. Fostul beci al casei bătrânești a fost transformat într-un mic restaurant, iar aici istoria domnește la orice pas.

„Cărămida a fost curățată manual, nu s-a folosit perie, pentru că aceea poate să strice partea aceasta de exterior a cărămizii. Piatra și tot ceea ce vedeți aici reprezintă o parte veche a casei pe care noi am încercat să o recondiționăm”, povestește Antonela Panțuru, proprietara bistroului.

Lucrările de reamenajare au durat câțiva ani, iar proprietarii au apelat la ajutorul unui arhitect care a reușit să pună în valoare fiecare colțișor al subsolului. Candelabrele din bistro, mobilierul și decorațiunile au fost alese astfel încât trecutul și prezentul să se îmbine într-o armonie perfectă.

Publicitate

„Partea de rezistență, partea de piatră și partea de cărămidă am păstrat pentru că suntem într-o clădire monument istoric, nu am adus schimbări, am reușit doar să scoatem la suprafață și să restaurăm tot ce am putut, în câțiva ani de muncă”, a mai spus Antonela Panțuru.

Capacitatea maximă a bistroului este de 40 de persoane, dar în curtea imobilului a fost amenajată și o mică terasă pentru cei care vor să savureze bucatele delicioase pregătite de bucătari. Meniul nu este unul foarte stufos, sunt doar câteva preparate din bucătăria internațională pe care clienții le pot savura.

La doar doi pași de Biserica Neagră, brașovenii și turiștii sunt așteptați într-o cafenea amenajată într-o clădire veche din secolul al 18-lea. În trecut aceasta era casa paracliserului, adică a îngrijitorului lăcașului de cult. Are subsol, parter și o mansardă generoasă unde clienții pot savura licorile delicioase, într-un cadru intim. Inclusiv iluminatul a fost gândit special pentru a se încadra în atmosfera fiecărei încăperi în parte, iar mobilierul diferă de la o zonă la alta.

„În casa asta nu vedeți decorații, vedeți numai materiale autentice, care nu sunt materiale scumpe, dar care au patina asta a vremii care e neprețuită, Avem un strat dublu de țigle și spre interior a rămas podul original și originar al casei, cu grinzile din secolul 18, pe care le vedeți doar curățate și chiar țigla originală de pe casa veche”, a spus arhitectul Johannes Bertleff.

„Clienții vin atât pentru ambianță, pentru clădire, pentru vibe-ul acestui loc, dar și pentru cafeaua care este foarte bună și evindet pentru Biserica Neagră vin foarte mulți turiști”, spune Edith Olosz, administratorul cafenelei.

Cafeneaua este administrată de conducerea Bisericii Negre, astfel că profitul obținut este redirecționat către restaurarea și întreținerea lăcașului de cult.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes