Turism
FOTOREPORTAJ / Preparatele bogate în grăsimi sunt vedetele din meniul de iarnă al restaurantelor din Brașov. Nutriționiștii spun că mâncărurile grase ajută organismul să reziste la temperaturile scăzute din sezonul rece

Untura este ingredientul vedetă al bucătăriei românești, mai ales în sezonul rece. Odată cu venirea frigului, restaurantele de la munte își adaptează meniul, iar gurmanzii savurează mâncăruri bogate în grăsimi tocmai pentru ca organismul să facă față temperaturilor scăzute. La Bran, de exemplu, cel mai vândut preparat este carnea la garniță.
În bucătăria acestui restaurant din Bran, carnea la garniță este pregătită în fiecare zi. Pe cât de savuros este preparatul, pe atât de simplu este de gătit. Bucățile de carne conservate în untură se pun în tigaie ca să se încălzească vreme de câteva minute. Între timp, bucătarii pregătesc și mămăliga.
„Mămăliga pe grătar este foarte gustoasă și merge foarte bine cu carnea și cârnații la garniță. Mămăliga este făcută de dinainte, nu cu foarte mult timp, ea stă undeva la o oră în tavă, se răcește pentru ca noi să o putem tăia”, povestește Tudorița Cotinghiu, bucătarul restaurantului.
Mămăliga se coace pe grătar vreme de cinci minute, iar apoi bucatele aburinde ajung pe farfurie. Pentru un plus de gust, carnea la garniță este însoțită și de o salată de murături.
„Punem murături pentru că sunt foarte căutate sezonul acesta, în sezonul rece. Avem varză roșie, avem conopidă, avem castraveți murați, gogoșari, după care vom pune mămăliga și bucățile de carne și cam aceasta este carnea noastră la garniță”, a mai spus bucătăreasa.
În casele multor români, untura de porc este un aperitiv excelent pe care gurmanzii îl savurează, în special, pe timp de iarnă.
„Aici avem untură de porc pe care noi o procurăm de la localnicii noștri. Luăm un pic de untură, pâinea este prăjită, este caldă, și aroma va fi cu atât mai bună. O să punem un pic de boia pentru că este foarte gustoasă, îi dă un gust în plus, îi dă o savoare”, mai spune Tudorița Cotinghiu.
Un alt aperitiv potrivit pentru sezonul rece este platoul tradițional cu produse făcute de la țăranii din zona Bran – Moieciu. Acesta conține brânză de burduf, caș, telemea, slănină, jumări, zacuscă, dar și pastă de jumări.
În sezonul rece organismul uman are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a menține o temperatură a corpului constantă. De aceea, preparatele bogate în grăsimi sunt recomandate iarna.
„Este foarte important ca iarna noi să mâncăm alimente bogate în grăsimi deoarece avem nevoie ca corpul nostru să facă față frigului de afară, zilelor geroase și atunci noi avem nevoie să ne luăm toată energia din aceste grăsimi”, a spus bucătarul Tudorița Cotinghiu.
Nutriționiștii spun că putem mânca alimente bogate în grăsimi, dar fără să facem excese. În cantități moderate, preparatele grase nu afectează nici silueta. Cei care vor ajunge la acest restaurant din Bran, în sezonul rece, vor putea să și deguste meniul de iarnă. De exemplu, pentru o masă formată din ciorbă de afumătură, cu ardei iute și smântână, carne la garniță cu mămăligă și murături, dar și o ceașcă de vin fiert, gurmanzii trebuie să scoată din buzunar în jur de 90 de lei.
-
Utilacum 2 zile
VIDEO / A fost dat în folosinţă cel mai lung pod în arc din România. Traseu nou între judeţele Braşov şi Argeş
-
Socialacum 2 zile
VIDEO / Imagini inedite cu lucrările de la Sala Polivalentă din Braşov. Construcţia este în grafic
-
Administrațieacum 20 de ore
Braşovenii vor schia mai ieftin! Reduceri pentru locuitorii municipiului la instalaţiile pe cablu din Poiana Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Viscolul a creat probleme şi la Braşov! Două maşini avariate de copacii care s-au prăbuşit la pământ
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Accident feroviar între Bușteni și Sinaia. O mașină a fost lovită de trenul Regio Brașov – București. Doi adulți și un copil au ajuns la spital
-
Administrațieacum o zi
FOTO / Cum va arăta Stadionul Tineretului, din Brașov, după ce va fi demolat și refăcut din temelii. Proiectul va costa aproape 150 de milioane de lei
-
Administrațieacum 19 ore
Veşti excelente! În minivacanţa de Sf. Andrei se schiază în Poiana Braşov. Este prima dată de la modernizarea domeniului schiabil când sezonul de schi se deschide în luna noiembrie
-
Evenimentacum 3 zile
Alertă extremă! Cod Roşu de viscol în zona montană a Braşovului. Rafale de vânt de până la 160 km/h şi vizibilitate zero