Connect with us
Publicitate

Business

FOTOREPORTAJ / Povești crestate pe pâine, într-o brutărie din Bod. O fostă jurnalistă din Brașov a renunțat la reportaje și a deschis o mică afacere cu produse de panificație

Publicat

pe

Pâinea cu maia, plămădită într-un mic sat de munte, a devenit celebră nu doar datorită gustului, ci și a poveștilor crestate pe ea. Într-o mică brutărie artizanală din Bod, județul Brașov, o fostă jurnalistă coace zilnic pâine proaspătă pe care inscripționează forme și simboluri spectaculoase. Produsele scoase din cuptor încântă privirile pofticioșilor, dar și papilele gustative.

Publicitate

Mireasma îmbietoare a pâinii proaspăt scoasă din cuptor cuprinde zilnic mica brutărie artizanală a Anei Negru, din comuna Bod, județul Brașov. Cu multă răbdare, atenție și pricepere, brașoveanca pregătește pâine cu maia, făcută după tot felul de rețete. Dar ce deosebește produsele Anei de ce găsim în alte brutării este povestea crestată pe fiecare pâine în parte.

Dar până să ajungem la partea artistică a procesului de producție, Ana ne-a arătat câtă muncă stă în spatele pregătirii unei pâini de casă. Pentru început, făina integrală este măcinată, iar apoi este amestecată cu făina obișnuită.

„Avem jumătate de kilogram de făină peste care punem apa și o să amestecăm, după aceea, bine, bine, bine. Trebuie să simțim aluatul ca să ne dăm seama de cât de bine absoarbe apa pentru că s-ar putea să fie nevoie să mai punem apă și din moment ce-l frământăm manual îl simțim și ne dăm seama de consistență cu totul altfel”, povestește Ana.

Publicitate

Procesul pregătirii unei pâini este îndelungat pentru că după fiecare etapă aluatul trebuie să stea la odihnit. După ce făinurile au fost încorporate, urmează să fie adăugată maiaua fermentată natural.

„Maiaua este cam 20% din cantitatea de făină pe care o folosim la rețetă. Dacă cineva de acasă vrea să își facă pâine dintr-un kilogram de făină, asta înseamnă că va folosi 200 de grame de maia. Vom amesteca cu mâna până când se încorporează maiaua foarte bine”, a mai spus Ana Negru.

Compoziția este lăsată, din nou, la odihnă, vreme de câteva zeci de minute. Apoi se pune sarea, se amestecă bine și aluatul trebuie lăsat la dospit, fie la temperatura camerei, vreme de 2-3 ore, fie la frigider unde stă chiar și 8 ore. Urmează apoi partea spectaculoasă a procesului – crestarea pâinii.

„Inspirația a venit din dor, să știți. Pentru că tocmai născusem al doilea copil și nu mai aveam posibilitatea să călătoresc așa de mult pe cât mi-aș fi dorit. Atunci a venit natural practic ideea. Am început să crestez pe pâine dealurile cu căpițe, locurile pe unde am copilărit sau povești ale unor oameni care m-au inspirat prin satele pe care le-am vizitat”, spune brutăreasa.

Crestarea nu are doar un rolul de a înfrumuseța aspectul pâinii. Deoarece coaja se crapă, în mod normal, toate aceste forme create vor face ca pâinea să se crape doar în zonele crestate, iar astfel rămân pe coajă toate elementele spectaculoase, create de Ana.

Publicitate

Odată finalizate motivele de pe aluat, pâinea intră la cuptor, acolo unde stă vreme de 40 de minute. Cât timp așteptăm ca pita să se coacă, Ana ne povestește despre cum a trecut de la jurnalism la brutărie. În tinerețe a lansat o revistă în care publica reportaje cu povești ale oamenilor din satele izolate pe care le vizita.

„Am avut contact cu oameni de la sat, vedeam tot timpul cum se face pâine, chiar am prins procesul pas cu pas, de dimineața devreme până după masa când a fost pâinea gata pentru că am vizitat femei din sate izolate unde se făcea pâine cu maia”, își amintește Ana Negru.

După ce a născut primul copil, plimbările prin țară s-au încheiat, iar de atunci a început să facă pâine artizanală cu maia. Inspirația pentru decorațiunile de pe coaja pâinii i-a venit în propria bucătărie. Când a văzut rezultatul spectaculos, s-a gândit să transforme pasiunea în afacere.

După 40 de minute pâinea este scoasă din cuptor și este gata de savurat. Ana nu produce cantități mari de pâine, dar livrează produsele făcute de ea în localități din jurul Brașovului. În mica brutărie din Bod a amenajat și un atelier de gătit unde primește cursanți care învață cum să facă produse de panificație gustoase și arătoase.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes