Connect with us
Publicitate

Turism

FOTOREPORTAJ / Fundata, locul în care se respiră cel mai curat aer din România. Munții, apa limpede și bucatele sănătoase, secretele longevității oamenilor de aici

Publicat

pe

Publicitate

Veșnicia s-a născut la sat. Este o vorbă pe care o auzim din moși strămoși și este foarte actuală inclusiv în zilele noastre. Sunt așezări rurale în țara noastră unde timpul pare că stă în loc și unde localnicii pare că au găsit un elixir al tinereții. În comuna Fundata, din județul Brașov, oamenii trăiesc mult și bine. Se spune că aici speranța de viață este una dintre cele mai mari din România. Nici nu ar avea cum să fie altfel atâta timp cât oamenii respiră aici cel mai curat aer din țară. Apa rece și pură de munte, peisajele spectaculoase și munca de zi cu zi îi menține tineri pe localnicii din Fundata.

Mergând pe ulițele satului ne-a apărut în cale doamna Vioreta Cojanu, o străbunică de 80 de ani peste care timpul pare că nu a trecut. S-a născut și a crescut în Fundata. Tot aici s-a căsătorit și a avut patru copii cărora le-a oferit tot ce avea mai bun. Lipsa stresului, alimentația sănăstoasă și aerul tare de munte sunt doar câteva dintre secretele tinereții îndelungate, spune bătrâna. Dar toate aceste lucruri nu ar avea nicio valoare fără ca omul să aibă un suflet uriaș.

„Omul cu suflet bun niciodată nu-i bătrân. Asta să o știți de la mine. Dacă ești bun și nu te cerți cu nimeni, toată lumea te vede bine. Eu de aici nu aș vrea să plec niciodată. La oraș nu îmi place și aici este acasă. Acum nu mai pot să muncesc prin gospodărie, dar mai am găinușe și puișori pe care îi cresc. Mă mai ajută copiii la tăiatul lemnelor și la treburile gospodărești”, povestește Vioreta Cojanu.

În scurta vizită prin Fundata, doamna Vioreta ne-a făcut cunoștință și cu fiica ei Veroana, de 58 de ani și ginerele ei Nicolae, în vârstă de 70 de ani. Soții Mogan muncesc în gospodărie de dimineața până seara. Se trezesc la ora 5, iar primul lucru pe care îl fac este să dea de mâncare la animale. Abia apoi se spală, își potolesc foamea și încep din nou munca. În acestă perioadă își fac provizii de lemne pentru iarnă și pregătesc fânul pentru ca animalele să aibă ce mânca în sezonul rece.

Publicitate

„Nu aș schimba viața de aici de niciun fel. Nici copilăria, nici viața de acum. Pentru că aici m-am născut, aici am crescut și mă simt în largul meu, aici e acasă. E aer curat, e liniște, totul e natural”, spune Veroana Mogan.

„Eu de creșterea vitelor m-am ocupat în general. Când eram băiat am lucrat în fabrică vreo câțiva ani și nu mi-a plăcut și m-am retras înapoi aici lângă părinți și m-am ocupat de animale. Cel mai mult mi-a plăcut libertatea. E libertate mai multă ca la oraș. Cred că alimentația, clima, aerul mult mai curat ca la oraș și munca efortul fizic, anteramentul ăsta te menține tânăr”, ne-a declarat Nicolae Mogan.

Situată la 1360 de metri altitudine, comuna Fundata este un loc desprins parcă din povești. Este străjuită de Munții Bucegi și Masivul Piatra Craiului, iar peisajele din zonă îți taie răsuflarea. Puțin peste 750 de suflete își duc aici traiul de zi cu zi, în tihnă. Locul a devenit și un punct de atracție pentru turiștii care își doresc o vacanță unică. Sunt zeci de pensiuni în Fundata unde oaspeții pot avea parte de un concediu de neuitat.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes